28 / 03 / 2024

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan: Fiber ağı Kadıköy'e döşemeye izin alamadık!

 Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan: Fiber ağı Kadıköy'e döşemeye izin alamadık!

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, fiber optik yatırımları için yerel yönetimlerinin desteğinin şart olduğunu belirterek, Kadıköy'de çok büyük bir talep var ama izin alamadığımız için Kadıköy'deki 300 bin haneye bu hizmeti götüremiyorum dedi




Türkiye'nin teknolojik altyapısını geliştirmek üzere 4 yıldır yatırım yapan Turkcell Superonline, bu yatırımlara devam edebilmek için yerel yönetimlerin desteğini istiyor. 'İstanbul'un göbeğinde Kızıltoprak'ta oturuyorum. Kendi evime fiberi getiremedim' diyen Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan sözlerine şöyle devam etti:


Türkiye'ye 30 bin km fiber ağ döşemiş bir şirketin genel müdürü olarak kendi evime fiber internet götüremiyorum. Burada belediyelerin vizyonu ve halkın talebi çok önemli. Kadıköy'de çok büyük bir talep var ama gerekli izinleri alamadığımız için kendi evime ve Kadıköy'deki 300 bin haneye bu hizmeti götüremiyorum. Ataşehir ve Bahçeşehir gibi yeni kurulan yaşam merkezlerinde insanlar evlerine taşınmadan fiber interneti eve kadar çekip hazır ediyoruz. Ama bazı bölgelerde belediyelerle anlaşmak zaman alıyor. Türkiye'nin her köşesine kadar fiber interneti götürmek için hazırız ama belediyelerin de gönüllü olması lazım. Bu hizmetin önemini anlamaları gerekiyor.



Erkan, sözlerine şöyle devam etti:


Turkcell Superonline olarak, 2011 yılında yaklaşık 500 milyon TL yatırım planlamıştık. Bunun 120 milyon TL'lik kısmını yatırıma dönüştüremedik. Eğer 2011 yılı içinde bu yerel yönetimlerle görüşmelerimizi sonlandırabilmiş olsaydık, belediyelerimizden bu altyapıyı destekleyici bir yaklaşımla cevap alsaydık, bugün ülkemize 120 milyon TL daha yatırım yapmış olacaktık. Bu yatırımı yapabilmiş olsaydık, 600 kişilik yeni istihdam yaratmış, yüzde 85'i yerli olan tedarikçilerimizin gelirlerine katkı sağlamış, ülkemizi 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaştırmış olacaktık.


Belediyelerin teknolojik eksikliği e-belediyecilik, MOBESE gibi kendi hizmetlerinde fark edeceklerini söyleyen Erkan 'MOBESE için dünyanın en gelişmiş kameralarını da kullansanız eğer altyapınız fiber değilse alabileceğiniz görüntü kalitesi bellidir. Fırsat eşitliğini oluşturmak lazım' dedi. Erkan 'Yabancı yatırımcı gelmek istediğinde vergiden muhafiyet, özel arazi gibi birçok ayrıcalık talep ediyor ve bunlar kabul ediliyor. Biz yerli yatırımcıların da önü açılsın, yatırımlarımız desteklensin istiyoruz' dedi.


SuperCam'le 'ev' kontrol altında


Türkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan şunları söyledi: Katma değerli hizmetlerimiz arasında yer alan SuperCam, evde özellikle  çocukların her anını izleyebilme, hatta kayıt etme imkanı sunuyor. Böylece kendileri evde yokken çocuklarının her hareketini görebilmeyi sağlıyor ve anne-babaları meraktan kurtarıyor. Online Family ile anne-babalar, artık evlerinden uzaktayken bile çocuklarının internette güvenle dolaşmalarını sağlayarak sakıncalı sitelere (şiddet, cinsellik, korku, kumar, sohbet içerikli vb.) girmelerini önleyebiliyor.



2008'DEN bu yana toplam 1.4 milyar TL yatırım yaptıklarını belirten Erkan 'Fiber internet abonemiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 91 artarak 307 bine yaklaştı. Turkcell Superonline, yıllık bazda hane segmenti gelirlerini büyüyen abone bazı sayesinde yüzde 92 artırırken, kurumsal segmentte ise gelirlerini yüzde 105 yükseltti. Gelirlerimizi, 2011 yılını ilk 3 aylık dönemine göre yüzde 59.2 oranında artırarak 91.1 milyon TL'den 145 milyon TL'ye çıkardık. Biz bu işe başladığımızdan beri 1.1 milyon haneye ulaştık. 1000 mbps dünyada 5 ülkenin verebildiği bir hizmet. Yatırımlarımızla Türkiye'yi bu 5 ülke arasına soktuk. Özel sektör yatırım yaptığında dünyayla yarışan teknolojilere yatırım yapıyor' dedi.



Türkiye'nin 75 iline değen ve 30 bin km'yi aşan fiber optik ağ oluşturduklarını belirten Erkan 'Toplam 6 bin sokağa girdik, günde ortalama 20 bin metre kazı yaptık, 3 yılda günde 6 bina ve 120 haneye ulaşarak, toplamda 71 bin 500 binaya fiber internet götürdük. Turkcell Superonline, 2009 yılında 30 bin olan hane erişimini 3 yılda 33 kat artırarak 1 milyon hanenin üzerine çıkardı. Yeni hedef 2012 yılında yatırımlarını hız kesmeden devam ettirerek yüzde 30 daha büyümek' dye konuştu.


Başkan, yatırım için köpekbalıklarıyla yüzdü


Dünyada belediyelerin şehirlerine fiber yatırımı yapılsın diye operatörlere teşvikler verdiğini belirten Erkan, Google'dan örnek verdi: 


Google Amerika'da 'Think Big With a Gig' isimli bir yarışma düzenledi. 'Evlere kadar gigabit yani 1000 mbps fiber internet getireceğim. Ama bunu isteyen şehirler bana müracat etsin ve neden oraya gitmem gerektiğine beni ikna etsinler, hangi şehre gideceğime ben karar vereceğim. Bu yarışma kapsamında bin 100 şehir Google'a müracaat etti ve belediye başkanları çok iddialı bir katılım gerçekleştirdi. Örneğin bir belediye başkanı gitti buzullarda yüzdü. Bunu gören başka bir belediye başkanı köpekbalıklarıyla dolu bir havuzda yüzdü. Bir başkası şehrin adını Google yaptı. Şehrin giriş tabelalarını da 'welcome to Google' olarak değiştirdi. Ve bir başka şehirde de insanlar Google'ın renklerinden oluşan renklerdeki ışıklarla meydanlarda toplanıp, Google Earth'den görülecek şekilde kocaman bir Google yazdılar. Ve kazanan Kansas City oldu.


Akşam


Geri Dön