25 / 04 / 2024

Türkiye çimento sektörünün AB destekli ilk projesi Çimsa'dan!

Türkiye çimento sektörünün AB destekli ilk projesi Çimsa'dan!

Çimsa'nın toprağın enerjisini kullanarak hayata geçirdiği bir jeotermal harç sistemi olan Geocond, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ilk Horizon 2020 olma özelliğine sahip. 



Sabancı Holding iştiraki Çimsa'nın toprağın enerjisini kullanarak hayata geçirdiği bir jeotermal harç sistemi olan Geocond, TÜBİTAK'ın başlattığı Ufuk 2020 Programı kapsamında Çimsa'nın AR-GE merkezi Formülhane tarafından geliştirildi.

Capital'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ilk Horizon 2020 projesi olma özelliğine sahip Geocond Sistemi, Çimsa'nın uzun ve kapsamlı AR-GE çalışmaları neticesinde ortaya çıkarıldı. Ürettiği her ürünün insan odaklı olmasına ve sürdürülebilir geleceğe katkı sunmasına özen gösteren Çimsa, bu bakış açısıyla ürettiği Geocond sisteminn uygulandığı alanlarda, elektrik ve doğal gaz harcamalarında tasarruf sağlıyor, karbon salınımını azaltıyor.

Türkiye çimento sektörünün AB destekli ilk projesi Çimsa dan!

Doğal gaz da yüzde 50, elektrikte yüzde 25 tasarruf

Sistem, 10-15 metrelik sondajlarla açılan toprağın içine jeotermal borular yerleştirilmesi ve jeotermal harcın yerin altında saklı olan enerjiyi boruların içerisindeki suya aktarması şeklinde çalışıyor. Böylelikle, döngünün tamamlanmasında harcanacak enerjiyi azaltıyor. Bu boruların içerisinden geçecek olan su sayesinde de yaşam alanlarında yaz kış optimum sıcaklık korunabiliyor. Doğal gaz faturalarında yüzde 50, elektrik faturalarında ise yüzde 25 tasarruf sağlayan Geocond sistemi, başta evler olmak üzere okullari hastaneler, seralar, barınaklar gibi pek çok mekanda kullanılabilecek.

Sürdürülebilir bir gelişim sağlıyoruz

Ülke ekonomisine değer yaratmanın yanı sıra toplumsal ve çevresel gelişimi destekleyen ürünler otraya çıkarmanın öncelikli görevleri arasında yer aldığını belirten Çimsa Genel Müdürü Umut Zenar sözlerine şöyle devam ediyor: "AR-GE ve inovasyon yaklaşımımızla Türkiye'nin en yenilikçi yapı malzemeleri şirketi olmak için emin adımlarla ilerliyoruz. 

Dijital çağa ayak uydururken, teknolojiyi tüm süreçlerimizde en verimli şekilde kullanıyor, ortaya çıkardığımız ürünlerin sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunmasına gayret ediyoruz. AR-GE merkezimiz Formülhane'nin inovasyon gücünden de yararlanarak, insana ve çevreye saygılı, sektörün nabzını tutan, sürdürülebilir bir gelişim sergiliyoruz. Sektörümüz için geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerle yaşam kalitesinin ve çevrenin iyileştirilmesine katkı sağlıyoruz."

 

Yapı malzemelerinde ihracatın şampiyonu Çimsa oldu!


Geri Dön