25 / 04 / 2024

Türkiye Ekonomi Modeli’nin kur korumalı mevduat bakiyesi 1,3 trilyon liraya ulaştı!

Türkiye Ekonomi Modeli’nin kur korumalı mevduat bakiyesi 1,3 trilyon liraya ulaştı!

Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında hayata geçirilen kur korumalı mevduat (KKM) uygulamasının toplam bakiyesi 1 Eylül 2022 tarihi itibarıyla 1,3 trilyon liraya ulaştı. İşte haberin detayları…



Anadolu Ajansı muhabirinin, 2023-2025 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program'dan (OVP) yaptığı derlemeye göre, Türk lirası cinsi enstrümanlara olan talebin artırılması ve döviz kurlarında var olan oynaklıkların azaltılması amacıyla geçen yıl aralık ayında kur korumalı mevduat uygulaması devreye alınmıştı, daha sonra ise kapsamı genişletilmişti.

Toplam KKM bakiyesi 1 Eylül 2022 itibarıyla 1,3 trilyon Türk lirasına ulaştı. Kur korumalı mevduat artarken döviz tevdiat hesaplarında azalış meydana geldi, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı yılsonundaki 237 milyar dolar seviyesinden 26 Ağustos tarih itibarıyla 212,7 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde yurt içi yerleşiklerin mevduatlarının dolarizasyon oranı ise yüzde 62,7'den yüzde 53,1'e düştü.

Program döneminde ekonominin dışsal ve geçici oynaklıklara karşı direncinin artırılmasına yönelik düzenleyici tedbirlerle finansal istikrarın güçlendirilmesi aynı zamanda finans sektörünün yüksek katma değerli ve ihracata artı katan sektörleri desteklemesi sağlanarak dış finansmana bağımlılıktan kaynaklanan kırılganlıkların asgari düzeye indirilmesi hedeflendi.

Türkiye Ekonomi Modeli’nin kur korumalı mevduat bakiyesi 1,3 trilyon liraya ulaştı!

Bu kapsamda birçok hedef ve politikalar belirlendi. Buna göre, program döneminde finansal aracılık işlemlerinin Türk lirasına olan rağbetin artırılmasına yönelik politikalarla uyumlu şekilde gerçekleşmesi sağlanacak.

Türk lirası cinsinden mevduatın toplam içerisindeki payının yükseltilmesini teminen teşvik edici mekanizmalar uygulamaya konulacak.

Ödemeler alanında Açık Bankacılık ve Kamu Ödeme Geçidi projeleri ise 2023'te devreye alınacak ve FAST ile TR karekodlu ödemelerin yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetler yürütülecek.

Kartlı ödemelerde yerli ve milli kart şeması olan TROY'un kullanımının yaygınlığı artırılacak.

Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesi'nin birinci ve ikinci faz pilot bulguları istikametinde, ödemeler için Dijital Türk Lirasının kullanım testlerine başlanacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön