25 / 04 / 2024

Türkiye Engineering News Record listesinde 2. sırada!

Türkiye Engineering News Record listesinde 2. sırada!

‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde Türkiye, 43 firma ile birinci sıradaki Çin’in ardından dünyada ikinciliğini korudu.



Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record’un (ENR) ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde Türk firması sayısı bu yıl 43’e yükseldi. Bu sayı ile Türkiye, 65 firma ile listede birinci sıradaki Çin’in ardından dünyada ikinciliğini korudu. Üçüncü sırada ise 32 firma ile ABD bulunuyor.


ENR listesindeki 43 Türk firmasının 2014 yılı gelirleri toplamı geçen yıla göre yüzde 43.4 artışla 29.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlarla Türk firmalarının toplam gelirde 2013 yılı rakamları ile yüzde 3.8 olan payı 2014’te yüzde 5.6 olarak gerçekleşti.


9-063.jpgTürk müteahhitlerin bölgesel gelirlerdeki payı tüm dünyada artış gösterdi. Türk müteahhitlik firmaları Kuzey ve Latin Amerika pazarlarında neredeyse hiç yer almazken rekabetin en çetin olduğu Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında payını artırdı. Çin, yüzde 17.2’lik pay ile en büyük pazar payına sahip olurken, İspanya’nın pazar payı 2014’te 2013’e kıyasla dünya genelinde yüzde 14.7’den yüzde 13.1’e geriledi. ABD’nin 32 firmasının pazar payı ise dünya genelinde yüzde 13’den yüzde 11.4’e indi.


Zorluklara rağmen toplam gelir arttı


Sonuçları değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “Listeye aralarından 37 tanesi Türkiye Müteahhitler Birliği üyesi toplam 43 firma ile damga vurmak ve tam 8 yıldır dünyada Çin’den sonra ikinci konumda bulunmak bizim için büyük övünç kaynağıdır. Ayrıca firmalarımızın toplam gelirden aldığı payı büyük oranda yükseltmiş olmaları memnuniyet vericidir. Ortaklık kültürü ve güç birliği, uluslararası rekabette firmalarımızın önünü daha da açacaktır” dedi.


Yenigün, yurtdışında gösterilen performansın küresel belirsizlikle birlikte keskinleşen uluslararası rekabete, Libya ve Irak’taki sorunlara ve petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı Rusya pazarında yaşanan yavaşlamaya rağmen kazanılmış kayda değer bir başarı olduğunu söyledi.


Küresel pazar 521 milyar dolara geriledi


Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan uluslararası inşaat sektöründe, önümüzdeki döneme ilişkin belirsizliğin gün geçtikçe artması ve denge noktasının sağlanamamasının etkileri görülmeye başladı.


En büyük 250 uluslararası inşaat firmasının pazar büyüklüğü 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 4.1 azalarak 521.6 milyar dolara geriledi. ENR mevcut durumu “Düşen petrol fiyatları, siyasi kargaşa ve Avrupa’dan Çin’e tüm dünyayı saran ekonomik aksamalar uluslararası firmaları kaygılandırıyor” sözleriyle değerlendirdi.


Türkiye Engineering News Record listesinde 2. sırada!


Dünya

 



Geri Dön