19 / 04 / 2024

Türkiye ile Rusya arasında turizm için ortak eylem planı imzalandı!

Türkiye ile Rusya arasında turizm için ortak eylem planı imzalandı!

Intourmarket Seyahat ve Turizm Fuarı kapsamında açılan Türkiye standında bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federal Turizm Ajansı arasında turizm alanında 2014-2016 yıllarını kapsayan ortak eylem planı imzalandı...




Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Rusya Federal Turizm Ajansı arasında 2014-2016 yıllarını kapsayan ortak eylem planı imzalandı. 


Rusya'nın başkenti Moskova'da devam eden  Intourmarket Seyahat ve Turizm Fuarı kapsamında açılan Türkiye standında bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan ve Rusya Federal Turizm Ajansı Başkanı Aleksandır Rodkov, iki ülke arasında turizm alanında 2014-2016 yıllarını kapsayan ortak eylem planına imza attı.


Ortak eylem planı, Türkiye ve Rusya arasındaki turist trafiğinin artırılmasını teşvik etmeyi, ortak çalışma grubu oluşturulmasını, seyahat güvenliğinin ve konforunun artırılması ve uluslararası organizasyonlarda işbirliğinin geliştirilmesini içeriyor. Plan kapsamında, bu yıl içinde Türkiye'de iki ülkenin yatırımcılarını bir araya getirecek forum düzenlenmesi ve iki ülkede karşılıklı turizm yılları düzenlenmesi gibi konular yer alıyor.


-Türkiye Rusya'da birinci sırada- 


İmza töreninin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Özaslan, Türkiye'nin Rusya pazarındaki yerini koruması ve artırmasının gerçekten bir başarı hikayesi olduğunu söyledi. 


Özaslan, 2013 yılı Rosturizm istatistiklerine göre, Türkiye'nin Rusya'da birinci sırada olma özelliğini koruduğunun altını çizerek "Bu başarının ana aktörlerinden biri, iki ülke bakanlıkları arasındaki işbirliğidir. Türk ve Rus yetkililer 2010 yılından bu yana değişik formatlarda 12 defa bir araya geldi.  İki ülke arasındaki ilişkiler, diğer ülkelere örnek gösterilecek bir model haline dönüştü" dedi.


Türkiye'nin bu yıl, 9'uncu kez düzenlenen Intourmarket Fuarı'na 8 kez katıldıklarını dile getiren Özaslan, önümüzdeki yıllarda da daha geniş çaplı katılım göstermeye devam edeceklerini kaydetti.


Özaslan, imzalanan ortak hareket planının ana amacının iki ülke arasındaki turizm trafiğini artırmak, işbirliğine katkı sağlamak ve iki ülke turistleri için daha güvenli ve konforlu şartları sağlamak olduğunu ifade etti. Özaslan, 2014 yılının en önemli gündem maddelerinden birisinin, mayıs ayında iki ülke yatırımcılarını buluşturacak bir forum düzenlenmesi ve turizm seyehat sigortası konusu olduğu bilgisini verdi. 


Rusya ve Türkiye arasındaki turizm faaliyetlerinin son yıllarda ivme kazandığına dikkati çeken Özaslan, "Rusya'ya 2013 yılında tursit vizesiyle gelen kişi sayısı iki buçuk milyon, bu sayının yaklaşık yüzde onunu Türkler oluşturuyor. Rus makamlarının Türk turistlerin ilgisini Rusya'ya çekme konusundaki projelerine destek olacağız" ifadesini kullandı. 


-"Fuar alanın en güzel standı Türkiye'nin"-


Aleksandır Rodkov ise fuar alanın en güzel standının Türkiye'ye ait olduğunu belirterek emeği geçen yetkililere teşekkür etti. 


Rodkov, Rusya ve Türkiye arasında turizm faaliyetlerinin artarak devam ettiğini vurgulayarak "Geçen sene Rusya'dan Türkiye'ye giden turist sayısı 4 milyonu aştı. Bizim istatistiklerimize göre yüzde 26 artış söz konusu. Aynı şekilde Türkiye'den Rusya'ya gelen turist sayısı 385 bini aşarak yüzde 28 artış gösterdi. 2010 yılında bu sayı 100 bin civarındaydı" bilgisini paylaştı.


İki ülke arasındaki turizm trafiğinin artırılması için yeni ürünler ortaya konulması gerektiğini anlatan Rus yetkili, "Türkiye için nehir ve demiryolu turları, kültürel, sanatsal ve sağlık turizmi paketlerinin sunulması gerek. Türkiye'nin çok büyük tarihe ve kültüre sahip, bunun da ön plana çıkarılması lazım" değerlendirmesini yaptı.


Rodkov, ayrıca geçen sonbaharda Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile maddi durumu yetersiz çocuklardan oluşan bir grubun Türkiye'de tatil yaptığını hatırlatarak bu projenin, iki ülke arasındaki ilişkilerde insani değerlerin ön planda tutulduğunun bir göstergesi niteliğinde olduğunu kaydetti. 


İmza töreninin ardından dans gösterisi sunuldu. 



AA


Geri Dön