16 / 04 / 2024

Türkiye mega projelerle ulaşım sektöründe ön sıralarda!

Türkiye mega projelerle ulaşım sektöründe ön sıralarda!

Türkiye'de son 13 yılda yapılan mega projeler dünya ulaşım sektöründe dikkat çekiyor. Bu projeler kapsamında karayolu koridorlarının toplam uzunluğu 10 bin kilometre'yi buluyor.



Ülkemiz, bölgesel ve bölgeler arası karayolu bağlantısını sağlamaya yönelik birçok uluslararası karayolu ulaşımı koridorlarının geliştirilmesi projesinde yer almaktadır. 


Bu projeler AB (Avrupa Birliği), BM (Birleşmiş Milletler), KEI (Karadeniz Ekonomik İşbirliği), EİT (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı) ve TRACECA (Avrupa Kafkasya Ulaşım Koridoru) çatısı altında faaliyetlerini sürdürmektedir. 


Bu projeler kapsamında Türkiye sınırlarından geçen uluslararası karayolu koridorlarının toplam uzunluğu 10.000 km'yi bulmakta. Öte yandan, İstanbul'u transit merkezi yapmayı hedefleyen 3. havalimanını entegre edecek otoyollar, yoğun kentleşme, taşıt sahipliğinin hızla artması gibi pek çok bileşen ile son 10 yılda hayata geçirilen ve 2023 yılına kadar tamamlanması planlanan Mega Projeler dikkat çekiyor. 

Mega Projelerin kahramanları, 24-26 Mayıs tarihlerinde  Ankara  Congresium'da,  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde Karayolları Genel Müdürlüğü'nün teknik destekleri ve Yollar Türk Milli Komitesi'nin ev sahipliğinde bu yıl ikinci defa düzenlenecek olan 

"Karayolları, Köprüler ve Tüneller İhtisas Fuarı"nda buluşuyor. 


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının verilerine göre, 2023'e kadar 8 bin 227 km ulaşım ağına sahip olmak hedeflenmekte. Ülkenin her noktasına ulaşımın sağlanabilmesi amacıyla başlatılan karayolu hamlesinin bir parçası olan, ileri teknoloji ve kaynak kullanımı ile hayata geçirilen Mega Projeler, Türkiye'yi dünya ulaşım sektöründe ön sıralara taşıyor. Geçtiğimiz 13 yıl içerisinde tamamlanan 18.000 kilometreyi aşkın karayolu inşaatının yanı sıra, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantılı tüneller, İzmit Körfezi Osmangazi Köprüsü, Çanakkale 1915 Köprüsü, Avrasya Tüneli, 

"3 katlı büyük İstanbul Tüneli" gibi teknoloji ve mühendislik donanımı isteyen projeler hem ülke dinamiklerinde hem de uluslararası alanda ses getiriyor. Son teknolojiler ile 50 km olan tünel uzunluğu 306 km'ye, tünel sayısı 83'ten 295'e, köprü ve viyadükler 505 km'ye ulaşmış durumda. 


DÜNYANIN İLK 3 KATLI TÜNELİ İSTANBUL'DA! 

Fuarda dünyanın önde gelen firmalarının temsilcileri; 'Yeni Ulaşım Projelerinde İşbirliği Prosedürleri, Asfalt Yollarda Yeni Yaklaşımları, Karayolu İnşaatında Yeni Uygulamalar' başlıktan ile uluslararası tecrübeyi paylaşırken, dünyanın ilk üç katlı ve en geniş tüneli "Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli" ve dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale 1915 Köprüsü gibi ülkemizin Mega Projelerinin teknik detaylan da ulusal sunumlar arasında yer alacak. 


YATIRIMLAR TOPLAMI 2016 İTİBARIYLA 161 MİLYAR DOLAR 

Karayolu Mega Projelerinin mali büyüklüğünün 130 ülkenin milli gelirini geride bıraktığını ve ulaştırma projelerine yenilerinin ekleneceğini belirten MCI Fuarcılık Genel Müdürü Ufuk Tümer sektörün 2016 yılı itibarıyla yatırım tutarının 161 milyar dolar olduğunu söyledi. Tümer, 2023'e kadar 9071 adet köprü ve viyadüğün hizmete açılacağına vurgu yaptı. Avrasya Tüneli'nde bu projeye özel dizayn edilmiş, 13.7 metre çapında dünyanın en geniş 6 tünel açma makinesi kullanıldı" diyen Tümer, fuarda yol ekipmanları ve teknolojilere, yeni projeler için taraflara işbirliği ortamına dikkat çekti.




Habertürk/Esin Tümer 


Geri Dön