26 / 04 / 2024

Türkiye'de teşvikli otel yatırımlarının sayısı 87'ye ulaştı!

Türkiye'de teşvikli otel yatırımlarının sayısı 87'ye ulaştı!

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, turizm sektöründe faaliyet gösteren 66 turizm şirketi beyan ettikleri toplam 586 milyon dolar gelir için istisna aldı. Verilere göre Türkiye'de teşvikli otel yatırımlarının sayısı 87'ye ulaştı.



Türkiye'de Oti Holding, 2016 yılında turizmde 185 milyon dolar gelir beyanında bulundu. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 2016 yılı 5 aylık dönemde, turizm sektöründe faaliyet gösteren 66 turizm şirketi beyan ettikleri toplam 586 milyon dolar gelir için istisna aldı. 


Buna göre, elde edecekleri döviz gelirine bağlı olarak devletten istenen vergi, resim ve harç istisnası sıralamasında Oti Holding iki şirketi ile ilk sırada yer aldı. Döviz kazandırıcı faaliyetlerine bağlı olarak, toplam döviz geliri beyanında 185 milyon dolar bildiren Oti Holding, devletten en çok vergi, resim ve harç istisnası alacak. 


Turizmde sıkıntı yaşanmasına rağmen büyük gruplar yüksek gelir beyan etti. İstisna başvurularında yüksek döviz geliri beyan eden turizm şirketleri arasında 50 milyon dolar ile Turistik Hava Taşımacılığı, 35 milyon dolar ile Antalya Pegas Otelcilik, 25 milyon dolar ile Özaltın Otel İşletmeciliği (Gloria Hotels), 20'şer milyon dolar ile Diana Otel Yatırımları, Barut Hotels ve Intourist Style Turizm ilk sıraları aldı. 


5 yıldızlı otellere 683 milyon TL 

Öte yandan, Türkiye'de teşvikli otel yatırımlarının sayısı 87'ye ulaşırken, toplam yatırım bütçesinin yüzde 49,5'i beş yıldızlı otellere ayrıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, teşvikli otel yatırımları mayıs ayı raporuna göre, Türkiye'de yatırım ve projeleri devam eden 5 yıldızlı otellere 683 milyon TL harcanacak. Diğer yandan teşvikli yeni yatırımlara harcanacak toplam bütçenin yüzde 32,6'sını alan 4 yıldızlı oteller ise 449,3 milyon TL'lik yatırım bütçesine sahip oldu. Teşvik alan yeni otel yatırımları içinde en fazla bütçeye sahip 3 yıldızlı otellere de 140,4 milyon TL ayrıldı. Bu tesisler toplam otel yatırımı bütçesinin yüzde 10,2'sine sahip olacak. 87 milyon TL bütçe ayrılan butik oteller de ülke geneli otel yatırımları bütçesinde yüzde 6,3 pay aldı. Teşvikli otel yatırımlarının merkezinde İstanbul ve Antalya ilk iki sırayı paylaştı. 


Dünya


Geri Dön