29 / 03 / 2024

Türkiye Somali'yi yeniden inşa ediyor!

Türkiye Somali'yi yeniden inşa ediyor!

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türk Kızılayı'nın Mogadişu'dan unutulmaz eserler bırakarak ayrılacağını söyledi



Akar, Mogadişu'nun Abdulaziz bölgesinde Türk Kızılayı tarafından yaptırılacak Türk Vakfı ve Endüstri Meslek Lisesi alanında incelemelerde bulundu. Akar, inşaat mühendisi Semih Tunçer'den proje hakkında bilgi aldı.


Akar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, arazinin Somali hükümeti tarafından Kızılay'a tahsis edildiğini belirterek, "6 bin 500 metrekare alanda yapılacak Türk Vakfı projesini Selçuklu ve Osmanlı mimarisini esas alarak projelendiriyoruz. Bunun içerisinde Türkiye'yi yansıtan görüntüler olacak. İçerisinde Türk hamamı, mescidi olacak. Türk Vakfı mimari olarak Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtacak. Türklere ait eserlerin sergilenebileceği müze olacak. Türklerin misafir edilebileceği misafirhane olacak" diye konuştu.


Sağlık Meslek Lisesi olarak planladıkları alana Endüstri Meslek Lisesi yapacaklarını ifade eden Akar, "Sağlık Bakanlığı aynı özelliklerde okul inşa edeceği için Endüstri Meslek Lisesi yapmayı uygun gördük. Teknik lise olarak inşa edeceğimiz binada makine, elektrik ve bilgisayar eğitimi verilecek. 360 öğrencinin eğitim alacağı okulda 240 öğrenci için yatılı yurt olacak" diye konuştu.


Mogadişu'nun en merkezi yerlerinde hizmet binaları yaptıklarını kaydeden Akar, şunları söyledi: "Kızılay Mogadişu'dan unutulmaz eserler bırakarak ayrılacak. Hepsi hayra yönelik işlerdir. Hepsi buradaki insanların desteklenmesi açısından yapılan işlerdir. Türk milletinin yaptığı yardımın karşılığı olarak Türk Vakfı ve okullar bir anıt gibi yükselecektir. Toplam 13 bin 500 metrekare alan üzerinde inşa edilecek. Önümüzdeki günlerde hafriyat işlerine başlayacağız. Savaş sonrası bu duruma gelen alanları yeniden inşa edeceğiz."


Mogadişu'da Türkiye'nin inşaat çalışmaları


Türkiye tarafından Mogadişu'da 70 dönüm üzerine Asfalt, Beton Santrali ve Şehir Mobilyaları Fabrikası kurulacak. Yatakhane ve yemekhanesinin ihalesi yapılan fabrika, 6 ay içerisinde tamamlanarak bir yıl sonra üretime geçecek. Tesiste Türk çalışanların yanı sıra yerel işçiler eğitilecek. Eğitim çalışmaları sonrası yapılaşmayı yerli halk gerçekleştirecek. Önümüzdeki günlerde Mogadişu'ya gelecek 77 ağır iş makinesi, bölgenin altyapısını tamamlayacak. Türk Kızılayı'nın yanı sıra Mogadişu'da Türkiye İşbirliği Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Kimse Yok mu Derneği tarafından hastane; İHH tarafından kolej, Yardım Eli Derneği'ce çocuk hastanesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından da Sağlık Meslek Lisesi inşa edilecek.


AA


Geri Dön