24 / 04 / 2024

Türkiye turizmde Avrupa'yı 2'ye katladı!

Türkiye turizmde Avrupa'yı 2'ye katladı!

Özgür Özaslan: "Ülkemizde turizm rakamları Avrupa'nın yaklaşık 2 katı, dünyanın ise 2,5 katı büyüdü. Türkiye 30 milyonu aşan bir turizm rakamı olmasına rağmen böyle büyük bir hacimde çift haneli büyüme rakamlarına ulaşan nadir ülkelerden birisi" dedi...



Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Dünya Turizm Örgütünün yılda 3 kez periyodik olarak yayımladığı barometreye göre Türkiye'de turizm rakamlarının, Avrupa'nın 2 katı, dünyanın ise 2,5 katı büyüdüğünü bildirdi. 


Özaslan, 27 Eylül Dünya Turizm Günü kapsamında, AA muhabirine, Türkiye'nin turizmde geldiği noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu. 


Özaslan, dünya turizmindeki büyüme oranının yüzde 4 olduğunu, bu büyümenin de tahmin edilen projeksiyonda gerçekleştiğini vurguladı. 


Gelişmekte olan ülkelerde rakamın yüzde 4,6; gelişmiş ekonomilerde 3,3; Avrupa'nın genel olarak büyüme oranının ise yüzde 5 olduğunu anlatan Özaslan, "Türkiye'deki son 8 aylık büyüme oranı ise 8,6 oldu. Ülkemizde turizm rakamları Avrupa'nın yaklaşık 2 katı, dünyanın ise 2,5 katı büyüdü. Türkiye 30 milyonu aşan bir turizm rakamı olmasına rağmen böyle büyük bir hacimde çift haneli büyüme rakamlarına ulaşan nadir ülkelerden birisi. Bu çok önemli" dedi. 


-"Yıl sonu hedefimiz 33 milyon turist"


Dünya Turizm Örgütünün barometresinde ayrıca 2010-2020 yılına dair Avrupa'nın yüzde 2,7; 2030'da da 1,8 büyüyeceği yönünde bir öngörüsü de olduğunu dile getiren Özaslan, Türkiye'nin söz konusu yıllarda hem Avrupa hem de dünyanın tamamından daha hızlı büyümesinin beklendiğini ifade etti.


Merkez Bankası verilerine göre turizm gelirinin ilk 7 ayda 15 milyar doları geçtiğine dikkati çeken Özaslan, şu ana kadar ziyaretçi sayısının da 19 milyonu aştığını söyledi. 


Artık yaz sezonunda ziyaretçi sayısının 2-3 milyon civarında olduğunu aktaran Özaslan, "Haziran-temmuz aylarında en fazla turistin geldiği ülke olan Almanya'nın yerini Rusya aldı. Bütün bunlar Türkiye'nin tahmin edildiği şekilde büyümesini devam ettirdiğini ortaya koyuyor. Yıl sonu hedefimiz 33 milyon turistin ülkemize gelmesiydi. Buna rahatlıkla ulaşabileceğimizi öngörüyoruz, ilk 7 aylık verilere bakarak" diye konuştu. 


-"Hem altyapıda hem de üstyapıda büyük bir yatırım atağındayız"


Türkiye'nin artık vazgeçilmez bir turizm destinasyonu haline geldiğini vurgulayan Özaslan, şunları kaydetti:


"Hem yakın coğrafyadaki ülkelerden hem körfez ülkelerinden hem de Avrupa ve Asya'dan geçmiş yıllarla kıyasladığımızda büyük oranlarda ziyaretçi artışı var. Eskiden ülkemiz tercih edilebilir ülkeler arasında bir turizm destinasyonuydu ama artık ana pazarlardan birisi haline geldi. Türkiye yatak kapasitesiyle, ulaşım ağıyla, sunduğu hizmetlerle, kalitesiyle ve büyüme hacmiyle artık ana bir destinasyon. Tur operatörlerinden aldığımız bütün bilgiler Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından atkip ettikleri yönünde.


En büyük beklentilerinin artık çok yoğunlaşan Antalya, İstanbul gibi merkezlerin dışında yeni turizm merkezlerinin açılması olduğunu söylüyorlar. Özelilkle sağlık, kültür ve doğa turizmi açısından yeni alan talepleri var. Türkiye'de sezonun durgunlaştığı kasım-mart arasındaki 5-6 aylık dönemin daha canlı tutulabilmesi çin çok özel çaba sarf etmemiz gerekiyor. Hem altyapıda hem de üstyapıda büyük bir yatırım atağındayız. Bütün bunlar gerçekleştirilidiğinde turizm talebi de buna bağlı olarak artıyor."


AA


Geri Dön