18 / 04 / 2024

Türkiye'de 6 milyona yakın çürük yapı stoku bulunuyor!

Türkiye'de 6 milyona yakın çürük yapı stoku bulunuyor!

Çankaya'daki Açelya Apartmanı'nın yıkım alanını inceleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonları (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Türkiye'de 6 milyona yakın çürük yapı stoku bulunduğunu dile getirdi. 



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonları (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, Ankara'da çökme riski bulunduğu gerekçesiyle yıkımına başlanan Açelya Apartmanı'na yönelik açıklamada bulundu. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Tellioğlu, Açelya Apartmanı'na ilişkin, "Buradaki imar planlaması çok eski olduğundan dolayı böyle bir durum söz konusu. Bir planlama hatası olduğunu görüyoruz. Ondan sonraki süreç planlama hatasının devamında olan süreçlerdir." dedi.

Çankaya ilçesine bağlı İleri Mahallesi'nde, 9 Nisan'da, çökme riski nedeniyle boşaltılan ve ardından yıkımına başlanan 8 katlı Açelya Apartmanı'ndaki çalışmalar, yanındaki binaları etkileme riski nedeniyle kontrollü şekilde devam ediyor. 

Türkiye de 6 milyona yakın çürük yapı stoku bulunuyor!

Ekipler, bina çevresinde önlem alırken, iş makineleriyle binanın yıkımı gerçekleştiriliyor. Kamyonlara yüklenen molozlar, bölgeden uzaklaştırılıyor. Çalışmaların sürdürüldüğü alana çadır kuran belediye ekipleri, ailelere kumanya ve çay dağıtımı yapıyor.

İMKON heyeti inceleme yaptı 

Yıkımın gerçekleştirildiği alanda inceleme yapan İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, olayda bir kişiyi suçlamanın doğru olmadığını, yıkım operatöründen müteahhidine, yapı denetiminden belediyeye kadar ilişkili bir silsilenin söz konusu olduğunu dile getirdi. 

Tellioğlu, Türkiye'de arazi yapısı bozuk alanlara küçük parselasyonlu imar verilmesinin sorun teşkil ettiğini aktardı. Kentsel dönüşümün Türkiye'de parsel bazında yapılmaması, ada bazında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Tellioğlu, "Kastımız 700 metrekarelik, 8-10 konutluk arsaların yıkılıp tek başına tekrar yapılmaması, 5-10 tane küçük parselasyonlu yapıların yıkılıp yerine toplu konut şeklinde sağlam zeminde ve duruş olarak uygun arazide yapıların yapılması." diye konuştu.

Sağlam zeminde daha planlı yapılaşmanın olması gerektiğini belirten Tellioğlu, "Buradaki imar planlaması çok eski olduğundan dolayı böyle bir durum söz konusu. Bir planlama hatası olduğunu görüyoruz. Ondan sonraki süreç planlama hatasının devamında olan süreçlerdir." ifadesini kullandı.

Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında 6 milyona yakın çürük yapı stoku bulunduğunu dile getiren Tellioğlu, şunları söyledi: 

"Bundan sonra bu tür arazi yapısı bozuk çürük yapılarla ilgili yıkımlar veya zemin değerlendirmelerinin komşu parsellerle, yapılarla olan ilintilerinin mühendislik olarak incelenmesini, zemin değerlerine bakılmasını, ona göre bir kazı ve yapı işleminin başlatılarak yapılmasını talep ediyoruz. Türkiye'de, kentsel dönüşüm yapı müteahhitleri sınıflandırılması konusu, sağlam zemine oturmuş. Belediyelerin de bu noktada biraz daha sorumluluk alması lazım."

Türkiye de 6 milyona yakın çürük yapı stoku bulunuyor!

8 katlı bina boşaltılmıştı 

Çankaya ilçesine bağlı İleri Mahallesi Mektep Sokak'ta bulunan Açelya Apartmanı'nda, yakın zamanda yapımına başlanan inşaat çalışmaları sırasında yan tarafında bulunan Altay Sokak'taki 8 katlı binanın istinat duvarının bir kısmının yıkılması ve temelinde boşluk oluşmasıyla çökme tehlikesi yaşanmıştı.

İhbar üzerine olay yerine giden polis ekipleri, yıkılma tehlikesine karşı çevrede geniş güvenlik önlemi alarak, çökme tehlikesi bulunan bina ile tedbir amaçlı bölgedeki 21 binada oturanları tahliye etmişti.

Konaklayacak yeri bulunmayan mahalle sakinleri,  Ankara  Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin misafirhanelerine yönlendirilmişti.

Murat Kurum: Açelya Apartmanı çevresinde kentsel dönüşüm projesi gerçekleştireceğiz!


Geri Dön