29 / 03 / 2024

Türkiye'de binalarda enerji hala verimli kullanılmıyor!

Türkiye'de binalarda enerji hala verimli kullanılmıyor!

Sürdürülebilirlik Akademisinin Capatec'in desteğiyle yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de binalarda enerji hala verimli kullanılmıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 71 'inin binasında yalıtım yok. 4 kişiden sadece 1'i binanın yalıtımına önem veriyor...



Sürdürülebilirlik Akademisinin Capatec'in desteğiyle yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de binalarda enerji hala verimli kullanılmıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 71 'inin binasında yalıtım yok. Konut alan 4 kişiden sadece 1'i binanın yalıtımına önem veriyor.


Sürdürülebilirlik Akademisi'nin Capatec'in desteği gerçekleştirdiği Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması, henüz Türkiye'nin enerji verimliliği konusunda alması gereken çok yol olduğunu ortaya koyuyor. 16 il ve 7 bölgeyi kapsayan araştırmaya göre, 10 kişiden 9'u ısı yalıtımını konutta çok önemli olarak tanımlıyor. Isı yalıtımı para ve enerji tasarrufu sağladığı için önemli olarak değerlendiriliyor. Ancak sadece dört kişiden biri ısı yalıtımının enerji verimliliği için önemli olduğunu düşünüyor. 

Yanlış bilinç var Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından bir diğeri ise, tüketicilerin ısı yalıtımının enerji faturalarına olan etkisi ile ilgili algıları. Tüketiciler gerçek verilerin tersine enerji faturalarını arttıran en önemli nedenin elektrikli ev eşyaları olduğunu düşünüyorlar. Diğer bir deyişle araştırma, bireylerin konutlarda enerji faturalarını elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyanın arttırdığını düşündüklerini, ısı yalıtımının ise tüketiciler için büyük ölçüde tasarruf ve konfor sağladığını ortaya koyuyor. 


Türkiye'de iki bireyden biri ısı yalıtımını mantolama olarak tanımlıyor ve bireylerin yüzde 82'si mantolamayı en etkili ısı yalıtım yöntemi olarak değerlendiriyor. Bilgi eksikliği çok Araştırmaya göre, Türkiye'de her üç kişiden biri enerji verimliliği için ne yapması gerektiğini, her iki kişiden biri ise enerji verimliliği ve ısı yalıtımı ilişkisini bilmiyor. Ayrıca Türkiye'de ısı yalıtımına dair mevzuatın varlığından haberdar olduğunu belirten bireylerin sayısı yüzde 40 oranında. Bilgi seviyesinin düşük olmasının nedeni bilgilendirmelerin yetersiz olması olarak değerlendiriliyor. Türkiye'nin yüzde 70'i ısı ise yalıtımına dair bilgi kaynağını yakın çevre olarak değerlendiriyor. 


Yalıtım dönüşümün gizli finans kaynağı Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, "Binalardaki enerji tüketiminin toplam enerji tüketiminde önemli bir paya sahip olduğu dikkate alındığında, ısı yalıtımının kentsel dönüşümün gizli finansman kaynağı olabileceğini söyleyebiliriz" dedi. 


Betek Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk ise yapılan araştırmayla ilgili olarak, "Biz Fiili Boya olarak enerji tasarrufu konusunda halkımızı bilinçlendirmek için pek çok kulvarda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmayı desteklememizdeki amaç da bu çalışmaların sonuçlarını ölçümlemekti. Görünen o ki yapılan çalışmalar ısı yalıtım konusunda halkımızı bilinçlendirmiş ve ısı yalıtım konusunda onları teşvik etmiştir. Biz Fiili Boya olarak gelecek nesillere dahi iyi bir dünya bırakmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz."dedi. 



Posta Gazetesi 


Geri Dön