20 / 04 / 2024

Ömer Faruk Özgül: Ruslar, Türkiye’de çılgın gibi santral yeri arıyor!

Ömer Faruk Özgül: Ruslar, Türkiye’de çılgın gibi santral yeri arıyor!

Ömer Faruk Özgül “Ruslar, Türkiye’de çılgın gibi santral yeri arıyor. Kuzey Irak ve TANAP- Şahdeniz’le daha güçlüyüz. Biz iyi geçinilmesi gereken bir ülkeyiz” dedi...



Ömer Faruk Özgül “Ruslar, Türkiye’de çılgın gibi santral yeri arıyor. Kuzey Irak ve TANAP-Şahdeniz’le daha güçlüyüz. Biz iyi geçinilmesi gereken bir ülkeyiz” dedi.


Rüzgar, güneş ve hidroelektrik gibi enerjinin bir çok kolunda faaliyet gösteren Özgül Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın ‘“Boru hatları gaz taşımaz barış taşır’ sözüne atıfta bulundu ve “Kuzey Irak ve TANAP daha güçlü hale geldi. Boru hattı ülkemizden geçecek olması son sözü biz söyleyeceğimiz anlamına da geliyor” dedi. Özgül’le Türkiye’nin enerjideki yeni rolünü konuştuk… 


YABANCI ORTAK TALEBİ PATLADI 



Ciddi bir yabancı trafiğine şahit oluyoruz. Enerji açısından 2013 nasıl geçti? 


2013 yılı enerji açısından iyi geçti. Bunun kanıtı şudur ki yurtdışından çok fazla ortaklık talebi geldi sektöre. Sabancı’nın  E.ON`un ortaklığı ve IMBV'nin Borusan Holding'le olan ortaklığı bunun somut örnekleri. Enerji sektörü hükümetin en başarılı olduğu sektörlerin başında geliyor bence. Özellikle Taner Yıldız’ın bakanlığı çok başarılı işler yapıldı. Çünkü bürokrat değil, sayın Bakan bu sektörü bilen bir adam. 


Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz nedeniyle Avrupa Birliği ayağa kaltı. Farklı yorumlar yapıldı. Sizce Ukrayna’daki kriz Türkiye enerji rolünü nasıl etkiler? 


Rusya’dan Avrupa’ya giden güney akım projesinin Ukrayna’dan geçmeyecek olması ve Rusya’nın bir Avrupa ülkesine bağlanmak istememesi Türkiye’nin elini hiç olmadığı kadar güçlendirdi. Tercihlerin tek merkezi Anadolu oldu. Bu da ülkemizin değerini arttırır. 


ARZ GÜVENLİĞİNİN EN BÜYÜK GÖSTERGESİ


Ruslar, Türkiye’de çılgın gibi gaz santral yeri arıyor. Bizim için avantaj... Elektrik ürettireceğiz ve arz güvenliğimiz olacak. Ekonomi açısından mutluluk verici. Bunu desteklemeliyiz. 


'BORU HATLARI GAZ DEĞİL, BARIŞ TAŞIR'


Boru hatlarının buradan geçmesinin Türkiye’ye faydası nedir? 

Kırım krizi Türkiye'ye güveni artırdı. Kuzey Irak petrolü ve TANAP'la atılan son imzalarla daha güçlü hale geldik. Boru hattının ülkemizden geçecek olması son sözü bizim söyleyeceğimiz anlamına da geliyor. Bakanımızın dediği gibi; “Boru hatları gaz taşımaz barış taşır.” Kimse borularının geçtiği yerde savaş istemiz, güven ve huzur arar. Rusya ve Kafkas ülkelerine sevkiyat Türkiyesiz olmaz. Türkiye buradan bir pay alacaktır... 


2015 YILINDA 2 MiLYAR EURO YATIRIM 


Yatırım planlarınız neler? 

2014’te Ege'ye 2 tane rüzgar santrali kuracağız. Biri Muğla’da olacak diğerinin yeri kesinleşmedi. İki santral için 6 ayda 50 milyon euro yatırım planladık. 2015’te yabancı bir ortak la 47 bölgede 2 bin megawat rüzgar ve güneş projelerimiz var. Yabancı ortakla birlikte toplam 2 milyar euro yatırım öngördük.


YABANCININ GÜVENİ TAM


Yabancı yatırımcının Başbakan’a güvendiğini belirten Özgül, “Başbakana yabancı da biz de güveniyoruz. Hükümette onun aynası ve herkes istikrarın olması konusunda hem fikir” dedi. 


NÜKLEER ENERJİ ZORUNLULUK


Nükleer enerjiye yönelik tepkileri nasıl yorumluyorsunuz? 

Bunu yapmayalım da yerine ne yapalım? Fransa’nın enerji ihtiyacının yarıdan fazlası nükleerden. ABD ve Japonya’da da aynı şekilde.


ELEKTRİKTE ZAM KAÇINILMAZ


Bu yıl yaşadığımız kuraklık elektrik fiyatlarını arttırır mı? 

Evet, artırır. Ancak fazla yansıyacağını düşünmüyorum. Çünkü doğalgaz tüketimi düşüyor. Fakat elektrikte kesinti olacaktır. Ve bu öngörülemez bir kesinti. Nükleere karşı çıkanların elektriksiz kaldıklarında ne yapacaklarını merak ediyorum.


Akşam Gazetesi 


Geri Dön