25 / 04 / 2024

Türkiye'de ilk kez inşa edilecek kilise için ruhsat verildi!

Türkiye'de ilk kez inşa edilecek kilise için ruhsat verildi!

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez inşa edilecek kilisenin ruhsatı Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu tarafından İstanbul-Ankara Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin'e verildi.



Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez inşa edilecek kilisenin ruhsatı Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu tarafından İstanbul-Ankara Süryani Kadim Kilisesi Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin'e takdim edildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan haber göre, İstanbul’daki Süryani cemaatinin kilise talebi için başlatılan çalışmalar kapsamında Yeşilköy'deki İtalyan Mezarlığı'nın bulunduğu alanda yapılacak "Mor Efrem Süryani Kadim Kilisesi" 2 bin 740 metrekare arsa üzerindeki 1200 metrekare alana inşa edilecek. 

Yeşilköy'deki Metropolit Merkezi'ni ziyaret edecek Kerimoğlu tarafından Çetin'e ruhsat takdim edildi. Yaklaşık 2 yılda tamamlanacak kilise ile İstanbul'da ikamet eden yaklaşık 17 bin kişilik Süryani Cemaati'nin kiliseden yararlanması planlanıyor.

Ziyarette basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu, çok uzun süredir kiliseyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kerimoğlu, "Bakırköy'de yapacak olduğumuz Süryani Kilisesinin ruhsat takdimi için buradayız. İnşallah Cumhuriyet tarihinin yapılacak olan ilk kilisesiyle ilgili inşaat işlemlerine başlayacağız. Ruhsat işlemlerini tamamladık. Bu hafta itibariyle de ruhsatlarını metropolitin şahsında bütün Süryani cemaatini ve Hristiyan alemine takdim edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye de ilk kez inşa edilecek kilise için ruhsat verildi!

Kilisenin inşaat çalışmalarına Şubat ayı sonunda başlayacaklarını belirten Kerimoğlu, "Bütün bürokratik prosedürünü tamamladık. Ruhsatnamesini hazırladık ve bugün takdim ettik. En geç 1,5-2 yıl içerisinde inşaatı tamamlamış ve ibadete açmış olacağız." dedi.

Kerimoğlu, şu açıklamalarda bulundu: "Kilisenin projesiyle ilgili çalışmalar da tamamlandı. Çok titiz bir mimari çalışma yaptık. Projemiz hazır. Yakın bir zamanda maketini de hazırlamış olacağız. Büyükşehir ve Vatikan arasında devam eden, kilise inşaatının yapılacağı alan İtalyan Mezarlığı'nın bulunduğu alan. Orayla ilgili olarak Vatikan büyükelçisinin katkı ve desteğiyle, hem de burada bulunan din adamlarının da iyi niyetiyle oradaki dava süreciyle ilgili her türlü feragati aldık. Herhangi bir sorun yok."

Kilise için yaklaşık 10 yıldan beri çaba harcadıklarını söyleyen Yusuf Çetin, "Başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu 10 yıl zarfında bakanlar ve başkanlar bugünü kendileri hazırladılar bize. Çalıştık, çaba harcadık. Dini liderler olsun birçok kişi yardımcı oldu. Şahsım ve cemaatim adına hepsine teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu.

Türkiye de ilk kez inşa edilecek kilise için ruhsat verildi!

Yapılacak kilisenin Cumhuriyet tarihinde inşa edilen ilk kilise olacağının altını çizen Çetin, şu ifadeleri kullandı: "Tarihimiz bir ilke imza atacak hayırlısıyla. Çaba harcayanların Süryani Kilisesi tarihinde isimleri altın harflerle yazılacaktır. Ülkemizin birlik ve beraberliği, huzuru, barışı, kalkınması ve tanıtımı için biz hem dua ediyoruz, hem de çaba harcıyoruz. Dinlerimiz, mezheplerimiz, etnik kökenimiz ayrı olabilir ama hepimizin yüreği Türkiye'miz için atıyor. Türkiye'mizi çok seviyoruz. Bu topraklarda, Türk bayrağı altında yaşamaktan gurur duyuyoruz. Hepimizin bayrağıdır. Bu ülkemiz için yalnız Türkiye'de değil dışarıda da artı bir puan olacağına inanıyoruz din özgürlüğü, insan hakları, demokrasi konusunda."


Geri Dön