25 / 04 / 2024

Türkiye'de kilit sektörü 230 milyon doları yakaladı, parmak izi teknolojisi öne çıkıyor!

Türkiye'de kilit sektörü 230 milyon doları yakaladı, parmak izi teknolojisi öne çıkıyor!

Türkiye'de kilit sektöründe son yıllarda teknolojik ürünlerin de piyasaya girmesiyle birlikte yıllık 20 milyon adedin üzerin satış gerçekleştiren sektör 230 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşıyor



Global kilit ve silindir talebinde mekanik ürünlerin kullanımı sektörde hala büyük payı alıyor. Dünya elektronik güvenlik ürünleri pazarındaki yıllık büyüme ise, mekanik güvenlik ürünlerinden iki-üç kat daha fazla hızla büyüyor. Türkiye’deki kapılarda kullanılan kilitlerin, geçtiğimiz yıllarda sadece 3 4’ünü elektromanyetik ürünler oluştururken, 2011 yılının sonunda bu rakam yüzde 10’lara kadar çıktı. Elektronik ve elektromekanik kilitler, güvenlik açısından tüketicilerin ilgisini çekerken, teknolojik ürünlere eğilim ve yüksek segment olması itibariyle tüketici için prestijli ürün olması bu ürünlerin tercih edilmesindeki nedenlerin başında geliyor.

Parmak izli ürünler
Parmak izi sayesinde çalışan kilitlere olan talep giderek yükseliyor. Tüketiciler bu ürünü özellikle prestijli olmasından dolayı satın alıyor. Parmak izi ile çalışan kilitleri de içine alan ve biyometrik ürünler olarak anılan ürünlerin satışı Türkiye’de de dünyadaki kullanım trendleri ile paralellik göstermeye başlıyor.

İnşaata bağlı
Kilit sektörünün gelişimindeki en büyük etkenlerden bir tanesi de Türkiye’de yüksek bir büyüme hızına sahip olan gayrimenkul sektörü oluyor. İnşaat sektöründe canlılık, kilit sektörünün de geleceğini belirliyor. Pazarın büyümesinde, dünya nüfusunun devamlı artması, yeni konut ihtiyacı ve şehirleşme alanındaki gelişmeler de etkili oluyor. Kullanım alışkanlığı olarak, sektörün Kuzey Amerika’da ve Avrupa’da elektronik ve elektromekanik ürünlere doğru olduğu dikkat çekerken, Türkiye’nin arasında bulunduğu daha geniş bir coğrafyada mekanik ürünlere olan talep yükseliyor.

Bölgeye göre değişiyor
Türkiye’de dış kapı kilitlerinde çelik kapı kilitleri önemli bir yer tutuyor. Orta ve Batı Avrupa ülkelerinde ise benzer ürünler satılamıyor. Silindirlerde ise yine o ülkedeki hırsızlık yönteminin ne olduğuyla ilişkili oluyor. Türkiye’de kırılmaya dirençli ya da kırılsa da çalışan silindirler tercih edilirken, Rusya’da maymuncukla açmalara karşı kendini bloke eden silindirler tercih ediliyor.

Sektörde 50 şirket var
Elektronik özellikli ürünlerin hızlı artış gösterdiği Türkiye’de, sektörde yerli ve yabancı 50’yi aşan firma bulunuyor.  Bunların önemli bir çoğunluğunu üretici olmayan yerli firmaların ithal ürünleri oluştururken, pazar payı olarak yerli üreticiler üstün konumda bulunuyor. Her geçen gün artan ithal markaların pazardaki paylarının ise yüzde 10 dolaylarında olduğu tahmin ediliyor.

Mert Temizkan/Hürriyet

 


Geri Dön