26 / 04 / 2024

Türkiye'de markalı konut projeleri hız kesmiyor!

Türkiye'de markalı konut projeleri hız kesmiyor!

Türkiye genelinde yüzde 17'lik getiri oranı ile diğer bütün yatırım araçlarını geride bıraktı. İstanbul'da bu oran yüzde 22'ye yükseliyor. Satışlarını artırmak isteyen inşaat firmaları 80 aya varan faizsiz taksit seçeneğini giderek daha fazla kullanıyor..



TÜRKİYE'NİN hemen her yerinde markalı yeni konut projeleri üretiliyor. Satış kampanyaları ise hız kesmiyor. Türkiye'de iki tip konut yatırımcısı var. Yüksek gelir düzeyine sahip insanlar yatırım amaçlı konut alırken, orta gelir grubunda olanlar ise daha iyi bir çevre ve güvenli binalarda yaşamak için yatırım yapıyor. Markalı konut projelerinin yanı sıra kentsel dönüşüm çerçevesinde semtlerde de eski binalar yıkılıp yerlerine yeni konut projeleri yükseliyor. Deprem ülkesi olan Türkiye'de, İstanbul'dan Ankara'ya ve İzmir'den Konya'ya kadar birçok şehirde üretilen yeni konut projeleri iyi kazanç sağlıyor... 


EN ÇOK KAZANDIRAN YATIRIM 

Konut, yatırımcısına da çok kazandırıyor. Türkiye'de yatırım araçlarına bakıldığında en çok kazandıran yatırımın konut olduğunu söylemek mümkün. Araştırma kuruluşu Reidin Emerging Markets'in yaptığı yıllık finansal yatırım araçları araştırmasına Yatırım araçlarının getiri değişimleri (%) Konut satış fiyat endeksi TÜFE Mevduat faizi Borsa Amerikan Dolarıi Euro Külçe altın Devlet iç borçlanma senetleri Kaynak: Reidin Emerging Markets göre, Türkiye genelinde yüzde 17'lik getirişi ile en çok kazandıran yatırım aracı konut. İstanbul'da kazanç oranı yüzde 22'leri buluyor. Geçtiğimiz yılın verileriyle yıllık kazanç oranlarında konutu yüzde 10'la Amerikan Doları ve yüzde 9'la bono ve tahvil gibi devlet iç borçlanma senetleri takip ediyor. Konut fiyatlarının en hızlı arttığı il ise İstanbul. Konut fiyatlarının yılda yüzde 22 oranında arttığı İstanbul, 'taşı toprağı altın' yakıştırmasını sonuna kadar hak ediyor. İstanbul'u yüzde 12 ile  Adana  ve yüzde ll'le  Ankara  ve  İzmir  izliyor. Uluslararası gayrimenkul uzmanları da yabancıların Türkiye'de konut fiyatları arttığı için yatırım yaptıklarını vurguluyor. 


FİRMALAR MARKALAŞIYOR

 Aileler artık daha çok güvenlik hizmeti bulunan, yüzme havuzu ve fitness salonu gibi sosyal donatı alanlarına sahip, otopark problemi olmayan, çocukların güvenle oynayabileceği


"Türkiye'de konutta balon yok"

Türkiye, konumu itibariyle yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke. Yabancı yatırımcılar için en önemli iki husus, fiyatın artma garantisi ve yatırım yapmak istedikleri ülkeye duydukları güvendir. Türkiye, her iki noktada da yatırımcının ilgisini çekebilecek durumda. Türkiye, gayrimenkul yatırımları alanında baktığımızda dünyada ABD, Brezilya ve Çin'in ardından dördüncü sırada geliyor. Fırsatlarla dolu ve gayrimenkul konut satışı alanında dünyanın altıncı en büyük ülkesi konumunda olan Türkiye'ye, Ortadoğu ve Avrupalı bireysel alıcılardan büyük talep var. Türkiye'de ABD'den farklı bir durum var. Türkiye'deki gayrimenkul fiyatlarının yükselmesinin sebebi, orta sınıfın eğitiminin artması, dolayısıyla daha fazla para kazanmaları ve daha fazla harcama yapmaları. Türkiye'de ABD'deki gibi bir artış ve kredi kullanımı yok. ABD'de mortgage krizi yaşandığı zaman, istediğiniz krediyi hemen alıyordunuz ve hiçbir sorgulama ya da araştırma yapılmıyordu. Türkiye'de ise bankalar sizi araştırıyor ve kredi durumunuzu inceliyor. Türkiye'de ABD'dekinden farklı olarak kredi almadan en az yüzde 25'ini sağlıyor olmanız gerekiyor. Sadece yüzde 75'ini kredilendirebiliyorsunuz. Bu da kredilendirme durumunda çok daha farklı bir istikrar yaratıyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'de yasal koşullar ve düzenlemeler ABD'den farklı. 0 nedenle Türkiye'de konut sektöründe balon oluşacağına inanmıyorum. 


FAİZSİZ VADE SEÇENEKLERİ 

Satışlarını artırmak isteyen inşaat firmaları, yılsonu satış kampanyalarına lıız verdi. Yüzde bir peşinatla, hatta hiç peşinat ödemeden ev sahibi olabileceğiniz projeler bile var. Ara ödemesiz ve faizsiz 80 ay taksitle ev sahibi olabileceğiniz projeler de görülüyor. Ankara'da Altınoran, İstanbul Sancaktepe'de Köyceğiz ve Liva ile Denizli'de yeni satışa çıkan AquaCity Denizli projeleri için özel kampanya başlatan Sinpaş, ara ödemesiz ve vade farksız 80 ay taksitle ev sahibi yapmayı taahhüt ediyor. My Home Maslak ve My Tovverland projeleri için kampanya başlatan Ağaoğlu ise yüzde 50 peşin ödeyene 50 ay vade farkı almadan taksit seçeneği sunuyor. Hatta bazı bitmiş projelerden çok miktarda konut alan Kent'Sell gibi şirketler, oturuma hazır evleri ayda bin 190 TL taksitle satmaya başladı. 



YENİ PROJELER DE VAR

 Yeni konut projeleri de hız kesmiyor. Artaş Grubu, İstanbul Topkapı'da Avrupa Konutları Kale projesini 4 Kasım'da satışa sundu. İstanbul Mahmutbey'de Double Park Residence'ı tamamlayan Nanda Yapı, vine aynı bölgede 12 katlı tek blokta % daire ve dokuz mağazadan oluşan N Residence için ön talep toplamaya başladı. Konutta bölgesel satış fiyat değişimleri (%) Baş Yapı ve Solar Yapı Ortaklığı, Ankara'da 18 bin 228 metrekare arazi üzerinde 150 konut ve altı ticari üniteden oluşan SofaLoca projesi için ön talep toplamaya başlamıştı. Yeni projeler sadece konutla da sınırlı değil. Makro ve Akyapı firmaları, Başakşehir'de Türkiye'nin en büyük ölçekli şehir meydanı projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. 60 bin metrekarelik alanla Taksim Meydanfnın iki katı büyüklüğündeki şehir meydanında, on binlerce araçlık otopark, kongre ve sergi merkezleri, aktivite ve spor alanları, 5 bin kişilik cami, metro, tramvay ve İETT durakları yer alacak.


TERRACE DOGA

 İnanlar İnşaat'ın İstanbul Zekeriyaköy'de inşa ettiği Terrace Doğa projesi, 36 adet villadan oluşuyor. 203 ile 216 metrekare arasında 13 tanesi ikiz ve 10 tanesi müstakil villadan oluşan projede, fiyatlar bir milyon 285 bin ile bir milyon 540 bin TL arasında değişiyor. Projede, açık yetişkin ve çocuk yiizme havuzu, sauna, güneşlenme terası, fitness salonu, çocuk oyun alanı ve çok amaçlı salon gibi sosyal donatı alanlarına yer verilmiş. 



SURYAPI VİTRİN

 Sur Yapı'nın İstanbul Sultangazi'de 45 dönüm arazi üzerinde inşa ettiği Suryapı Vitrin projesi, dört konut bloğunda 239 daire ve bir ticari bloktan oluşuyor. 52 ile 407 metrekare arasında farklı büyüklükte 1 + 1, 2+1, 3 + 1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 310 bin TL ile bir milyon 350 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 25 peşinatla ev sahibi olunabilen projede firma, yüzde 50 peşinata 48 ay faizsiz taksit olanağı sağlıyor. 24 saat güvenlik ve kapalı otopark bulunan projede, su kenarı yürüyüş yolları, yansıma havuzları, su kıyısı oturma ve dinlenme alanları, kafe, basketbol alanı, çocuk oyun alanı, kapalı otopark. fitness salonu, stüdyo, soyunma odaları, sauna ve yüzme havuzu gibi sosyal donatı alanları var. 




SKYLAND İSTANBUL 

Eroğlu Gayrimenkul'ün Türk Telekom Arena Stadyumu'nun hemen yanında inşa ettiği Skyland İstanbul projesi, 20 katlı otel, 46 katlı ofis, 44 katlı rezidans bloğu olmak üzere üç kuleden oluşuyor. Bin rezidans, 300 odalı otel, altı katlı AVM ve 100 bin metrekarelik ofis alanı yer alan projede, l + l'den4+l'e kadar farklı büyüklüklerde daire seçenekleri sunuluyor. Projede, daire fiyatları 446 bin TL'den başlıyor. Karma bir yaşam alanı sunulan projede, rezidans sakinlerine ise akıllı ev teknolojileri, concierge hizmeti, kapalı otopark ve konforlu bir yaşam ile birlikte fitness, spa ve vvellness merkezlerinin bulunduğu stresten uzak bir hayat vaat ediliyor. 



İSTANBUL LOUNGE 2 

Eroğlu Gayrimenkul'ün İstanbul Halkalfda 42 bin 878 metrekare arazi üzerinde inşa ettiği İstanbul Lounge 2 projesi 605 konuttan oluşuyor. 67 ile 225 metrekare arasında farklı büyüklükte 1 + 1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 302 bin ile 714 bin TL arasında değişiyor. Son 30 dairenin satışı devam eden projeden 50 ay faizsiz taksitle ev sahibi olmak mümkün. Peşinat vermeden 18 ay sonra yüzde 20 ve 36 ay sonra yüzde 15'lik ara ödemelerle banka kredisi kullanma seçeneği de var. Alışveriş merkezi ve kapalı otopark bulunan projede, açık ve kapalı yüzme havuzu, çocuk yüzme havuzu, basketbol sahası, çocuk oyun alanları, fitness merkezi, futbol sahası, kafe, market, sauna, tenis kortu ve yürüyüş parkuru gibi sosyal donatı alanlarına yer verilmiş. 



ESENLER EMLAK KONUTLARI

Esenler Belediyesi ve Emlak Konut GYO'nun İstanbul Esenlerdeki kentsel dönüşüm projesi Esenler Emlak Konutlarında, 970 konut satışa sunuldu. 1 + 1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 281 bin TL'den başlıyor. Peşin ya da banka kredili satışlarda yüzde 5 indirim uygulanan projeden, yüzde 10 peşin, yüzde 10 konut tesliminde, yüzde 10 teslimden bir yıl sonra ve kalan yüzde 70'lik kısmı ise 120 ay vade ile ödeyerek cv sahibi olmak mümkün. Çocuk oyun alanları, dinlenme alanları ve yürüyüş parkurları gibi sosyal donatı alanlarına yer verilen projede kapalı ve açık otopark alanları da bulunuyor. 


İSTANBUL 216 

Baysaş tnşaat'ın istanbul Fikirtepe'de inşa ettiği kentsel dönüşüm projesi istanbul 216'da, 24 katlı üç blokta 541 konut bulunuyor. 50 ile 160 metrekare arasında farklı büyüklüklerde 1 + 1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri sunulan projede, metrekare fiyatları 6 bin 500 TL ile 7 bin TL arasında değişiyor. Projeyi geçtiğimiz hafta satışa çıkaran firma, lansmana özel 36 ay fayon 340 bin TL arasında değişiyor. İstanbul Ataşehir'de 3 bin 500 konuttan oluşan ve 115 ile 342 metrekare arasında 1 + 1, 2+1, 3 + 1 ve 4+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 732 bin TL ile 2 milyon 855 bin TL arasında değişiyor. Her iki projede de konutları sahiplerine hemen teslim eden firma, yüzde 50 peşin ödeyene 50 ay faizsiz taksit yapıyor. Ancak 15 Eylül 2015-2016 ve 2017 tarihlerinde üç ara ödeme yapmak gerekiyor. 


DEMİR ROMANCE 

Demir tnşaat'ın İstanbul Beylikdüzü'nde inşa ettiği Demir Romance projesi, 16 ile 18 katlı yedi blokta 776 konut, 28 villa ve 60 ticari alandan oluşuyor. 66 ile 229 metrekare arasında farklı büyüklüklerde 1 + 1,2+1,3+1, 3.5+1, 4+1 ve 4.5+ 1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 270 bin TL ile bir milyon 93 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 5, 15 ve 20 peşinat kampanyası başlayan projede, seçilen peşinat seçeneğine göre özel ödeme koşulları sunuluyor. Lamba, fırın, ocak, perdelerin bile kontrol edilebildiği akıllı ev teknolojisinin kullanıldığı ve otoparktaki araç ile havuzda oynayan çocuğun takip edilebildiği görüntülü sistemlerle donatılan projede, açık yüzme havuzları, amfi tiyatro, yürüyüş ve bisiklet parkurları, kreş, çocuk oyun odaları ve servis bekleme odası, toplantı odaları, 24 saat sağlık hizmeti var. Projedeki Romance Clup'ta ise açık ve kapalı yüzme havuzları, tenis kortu, basketbol sahası, squash, dans eğitim merkezi, sinevizyon, spa merkezi, Tiirk hamamı, sauna, diyetisyen hizmeti, fitness merkezi yer alıyor. 



NUROL PARK 

Nurol GYO'nun İstanbul Güneşli'de 55 dönüm arazi üzerinde inşa ettiği Nurol Park projesi, loft, rezidans ve tower olmak üzere toplam bin 512 daire ve 19 bin metrekarelik ofis alanından oluşuyor.



N5 SUITS & NCADDE

Özyurtlar İnşaat, Avcılar'da inşa ettiği N5 Suites ve Esenyurt'ta inşa ettiği NCadde projelerinde kampanya başlattı. 15 katlı N5 Suits'de 40 ile 87 metrekare aralığında I +0 ve 1 + 1 daire seçenekleri sunuluyor. Projede, mobilyalı daireler 199 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor ve peşin alımlarda yüzde 15 indirim yapılıyor. 70 ile 75 metrekare büyüklüğünde 1 + 1 daire seçenekleri sunulan 17 katlı NCadde'de ise daireler 189 bin TL'den başlayan fiyatlarla satılırken peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanıyor. 

Yüzde 50 peşinat verenler ise kalan kısmı evlerini teslim aldıklarında ödüyor. N5 Suites'te, açık ve kapalı yüzme havuzu, Türk hamamı, sauna, dinlenme odaları, fitness center. kafe, restoran ve snack bar bulunuyor. 




LOKUM EVLER

 DKY İnşaat ve Mctropolisl Yapı'nın İstanbul Tuzla AydınIfda 53 dönüm arazi üzerinde inşa ettiği Lokum Evler projesi, 722 konuttan oluşuyor. 117 ile 154 metrekare arasında farklı büyüklükte 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 237 bin ile 310 bin TL'den başlıyor. Yüzde 18 lansman indirimi yapan firma, ek olarak yüzde 12 peşin indirimi de yapıyor. Projeden, İSTANBUL MARİNA DAP Yapı ile  TOKİ  iştiraki Emlak GYO'nun kar paylaşım modeliyle İstanbul Kartal'da inşa ettiği karma yaşam projesi İstanbul Marina'da, bin 463 konut, alışveriş merkezi, özel okul, özel hastane, otel, restoran ve kafeler, park ve dini tesis alanları yer alıyor. 34 ile 720 metrekare arasında 1+0'dan 5 + 1'e kadar farklı daire seçenekleri sunulan projede, fiyatlar 305 bin 929 TL ile milyon 239 bin TL arasında değişiyor. Projeden, 30 ay faizsiz taksitle ev sahibi olmak da mümkün. Tüm daireleri adalar manzarasına sahip olan projenin, sosyal donatı alanları arasında yüzme havuzu, kafe, spor alanları, yürüyüş yollan, fitness salonu, kapalı otopark, cami, marina alanı, dinlenme alanları, sauna, çocuk oyun alanları bulunuyor. 



Para



Geri Dön