26 / 04 / 2024

Türkiye’deki 3 konuttan 1’i tehlikeli! 

Türkiye’deki 3 konuttan 1’i tehlikeli! 

Türkiye genelinde 2000 yılı öncesinde mevzuatlara uygun olmadan inşa edilen 6.7 milyon konut bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum 20 yılda 6.7 milyon konutun yenileneceğinin bilgisini verdi...



Büyük İstanbul depremine dair atılan adımların yeterli olup olmadığı tartışmaları devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan Türkiye genelinde 2000 yılı öncesinde mevzuatlara aykırı yapılan ve tehlike arz eden yaklaşık 6.7 milyon olduğunu açıklaması geldi. 

En Kocaeli'de yer alan habere göre, Türkiye genelinde 20 milyon konut olduğu dikkate alındığında bu durum her 3 konuttan birinin tehlikede olduğu mesajını veriyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında İstanbul Milletvekili ’nun, “6306 sayılı Kanun, riski altındaki alanları dönüştürmüyor, rant sağlıyor” sözlerine yazılı yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’deki konutlar ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Paslanma var

Kurum 2012 yılından günümüze kadar gerçekleştirilen riskli yapı tespitleriyle binalardaki ortalama beton dayanımının 11.5 olduğunu, yüzde 95’inde olmadığını belirterek, denetimden geçen konutların yüzde 67’sinde korozyon yani paslanma bulunduğunu ifade etti.

6.7 milyon konut

Türkiye’deki depremsellik durumunu ve 2000 yılı öncesi mevzuata aykırı şekilde yapılan binaları hatırlatan Kurum Türkiye’de tehlike arz eden yaklaşık 6.7 milyon konut olduğunu ve bu konutların zaman kaybedilmeden yenilenmesi gerektiğini aktardı. Kurum, yılda 300 bin olmak üzere toplam 20 yılda 6.7 milyon konutun yenileneceğinin bilgisini verdi.

Kentsel dönüşüm stratejisi 

Kentsel dönüşüm sürecinin daha sağlıklı yürütülebilmesi adına çalıştıklarını ifade eden Kurum belediyelerle işbirliği içinde çalışmalarını yürüttüklerini ifade ederek, “Belediyelerden kentsel dönüşüm stratejisi belgesi istenmekte olup uygulamalar bu belge kapsamında yürütülmektedir. Bu şekilde öncelikle deprem, sel, taşkın gibi afetlerle yapı durumları göz önünde bulundurularak aciliyet durumuna göre öncelikli dönüştürülmesi gereken alanlar kent bütünü üzerinden belirlenmektedir” diye konuştu.

İstanbul’da 429 bin konut riskli! 1 milyon kişi risk altında!


Geri Dön