29 / 03 / 2024

Türkiye’deki aylık konut kredisi faizi, Almanya’daki yıllık faizden fazla!

Türkiye’deki aylık konut kredisi faizi, Almanya’daki yıllık faizden fazla!

Türkiye’de faiz oranlarındaki artış nedeniyle 10 yıl vadeyle kredi çekip konut almak isteyenler neredeyse bir ev parası kadar da bankaya faiz ödemek zorunda kalıyor. Almanya’da ise 35 yıl vade yaptıran bir Türk vatandaş, aldığı evin bedelinin en fazla dörtte birlik kısmı kadar faiz ödüyor.



 

Türkiye'de konut kredisinin faiz oranları aylık 1.55 ile 2.45 yıllık ise 20  – 25 seviyelerinde değişiyor. Almanya'da şu anda bu rakam yıllık yüzde 0.65 ile yüzde 1.99 arasında farklılık gösteriyor. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, kısacası, Türkiye'deki bankalarda alınan aylık konut kredisi faizi, Almanya'da yıllık faizden daha fazla olabiliyor.

Almanya'da oranların değişkenliğinin iki sebebi bulunuyor. Konut sahibi olmak isteyen kişi, yüzde 10 ya da 20 oranında bir ana para ödeyemiyorsa, o zaman faiz oranı yükseliyor. Bunun dışında vatandaşların gelirleri biraz düşükse de faiz yükselebiliyor. Faizi yükselden bir sebep ise, oturmak için alınan evin dışında yatırım amaçlı dairelerin olması.

ŞEHİRLERE GÖRE FİYATLAR

Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli bir aile, şehrine, konumuna, lüks durumuna ve semtine göre 50 bin ile 1 milyon 500 bin euro arasında fiyata konut satın alabiliyor. Frankfurt, Münih ve Hamburg gibi kentler çok pahalı. Bunun yanı sıra, eski kömür madenlerinin yer aldığı Duisburg, Leverkusen, Gelsenkirchen gibi kentlerle metropollere uzak kasabalar ve köyler ise çok daha ucuz.

Sözcü gazetesinin yaptığı örnek hesaplamaya göre, Frankfurt yakınlarındaki iyi bir semtte, üç dairelik bir konut alan Alman aile, bunun için ortalama 420 bin Euro ödüyor. Bunun için bankanın uyguladığı faiz oranı, yıllık yüzde 0,90. Efektif faiz ise yıllık yüzde 1.48.

KREDİNİN MALİYETİ

420 bin Euro'luk kredinin başlangıç tarihi 2019, bitiş tarihi de 2053. Alınan bu kredinin maliyeti tam olarak şu şekilde gerçekleşiyor:

Evin ödenen alım değeri: 420 bin Euro

Toplam ödenecek faiz miktarı: 97 bin 6 Euro

Çeşitli masraf ve işlem ücretleri: 3 bin 171

Borçlunun anlaşma kaynaklı faiz geliri: 423 Euro

Faizle birlikte toplam kredi miktarı; 520 bin 177 Euro

Kredinin aylık ödemeleri, en yüksek 1.558 Euro, en düşük ise 682 Euro oluyor. İşte bu tablo, Türkiye'deki mortgage kredileri ile Avrupa'nın bir farkını da ortaya çıkarıyor. Bir Türk, yüksek faiz sebebiyle adeta bankalara çalışıp aldığı evin değerinin üzerinde ödeme yaparken, bir Alman yaklaşık 35 senede evin en fazla dörtte birlik kısmını faiz olarak ödüyor.

 

Türk aile yüzde 200, İngiliz aile yüzde 38 faiz ödüyor!

Konut kredisi faiz oranları yükseldi, konut satışları düştü!

Dokuz banka konut kredi faiz oranını artırdı!


Geri Dön