25 / 04 / 2024

Türkiye’deki demiryolu hat uzunluğu nedir?

Türkiye’deki demiryolu hat uzunluğu nedir?

TCDD'nin lojistik merkezlerine, limanlarına ve hattına ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Türkiye’deki demiryolu hat uzunluğunu sordu..



Türkiye’deki demiryolu hat uzunluğu nedir?

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TCDD'nin lojistik merkezlerine, limanlarına ve hattına ilişkin soru önergesi hazırladı. Akar, Türkiye’deki demiryolu hat uzunluğunu sordu.

Sorularının Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını talep eden Akar önergesinde "Ulaştırma hizmetlerinin son yıllarda önemi daha da artmış bulunmaktadır. Bu nedenle insanların seyahatlerini rahat, güvenilir ve kısa süre de yapmaları ve malların düzenli bir şekilde, en düşük maliyetle nakledilmesi ekonomik ve sosyal hayatın önde gelen hedefleri arasında yer almaktadır." dedi. Akar bu bağlamda hazırladığı 7 sorusuna yanıt aradı.

Akar'ın soruları

1. Türkiye’deki demiryolu hat uzunluğu 2018 Kasım ayı itibari ile nedir? Bu hatların yüzde kaçı tek hat, yüzde kaçı çift hatdır? Bu oranlar 2000, 2010,2017 ve 2018 yılı Kasım ayı itibari ile ne kadardır? Yük taşımacılığında önem arz eden çift hat uygulamasına ilişkin halihazırda projeler bulunmakta mıdır?

2. TCDD’nin yük taşımacılığında 2000, 2010,2017 ve Kasım 2018 itibari ile Türkiye’de taşınan toplam yük içindeki payı yüzde kaçtır?

3. TCDD’nin direkt bağlantısı olan OSB sayısı 2000, 2010, 2017 ve Kasım 2018 yıllarında kaç adettir? Yeni bağlantısı planlanan OSB’ler var mıdır? Varsa hangileridir ve ne zaman yapılması planlanmaktadır?

4. TCDD’nin kendisine ait lojistik merkezi kaç adettir? Bu lojistik merkezler hangi yıllarda faliyete girmiştir? Bu lojistik merkezlerden yapılan taşımacılık 2000, 2010, 2017 ve Kasım 2018 itibari ile kaç tondur?

5. TCDD’nin yapımı devam eden lojistik merkezleri kaç adettir? Bu lojistik merkezler

hangileridir? Yapılan ve yapımı devam eden bu merkezlerin yapımına hangi yılda başlanmış, bitirilmiş ya da bitirilmesi öngörülen tarihler nedir?    , ,

6. TCDD’ye ait kaç adet liman bulunmaktadır? Bu limanaların gelen ve giden olarak elleçleme miktarı 2000, 2010, 2017 ve Kasım 2018 yıllları itibari ile ne kadar olmuştur?

7. Daha önce TCDD’ye ait olup satılan kaç adet liman vardır? Bu limanlar hangileridir? Bu limanların kapasiteleri nedir? Bu limanların satış tutarı ne kadardır? Satıştan sağlanan gelir toplamı nedir? Bu gelirler nereye harcanmıştır?


 


Geri Dön