25 / 04 / 2024

Uçaklara monte edilen özel kameralar Türkiye'deki kaçak yapıları tespit edecek!

Uçaklara monte edilen özel kameralar Türkiye'deki kaçak yapıları tespit edecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uçaklara monte edilen özel kameralarla Türkiye'nin üç boyutlu fotoğrafını çekecek. Bu sayede oluşturulacak Türkiye'deki kaçak yapılar tespit edilerek bu konuya çözüm üretilebilecek...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uçaklara monte edilen özel kameralarla Türkiye'nin üç boyutlu fotoğrafını çekecek. Bu sayede oluşturulacak veri tabanını, kentsel dönüşüm için yapı envanterinin çıkarılmasından deprem sigortası bulunmayan binalara, kıyıdaki kaçak yapılaşmalardan adres karışıklıklarına kadar birçok soruna çözüm getirecek. Özel kameraların monte edildiği uçaklar, gelecek yıl nisan-ekim arasında periyodik havalanarak Türkiye'yi fotoğraflayacak. Oluşturulacak yüksek çözünürlüklü görüntü veri tabanıyla, kentsel dönüşüm alanlarındaki yapı envanteri tespit edilecek. Arazi ve bina yüksekliklerinden kaynaklanan koordinat hataları düzeltilecek. 

Doğal Afet Sigortaları Kurumu, harita veri tabanından, binaların zorunlu deprem sigortasının bulunup bulunmadığını görebilecek. 


Sigortası bulunmayan binalar için ise uyarı yapılacak. Sistemle, afet öncesi ve sonrası çekilen görüntüler karşılaştırılarak, ne kadar hasar oluştuğu anında belirlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü İle Harita Genel Komutanlığı anlaşma İmzaladı. 


Kaçak yapılar da tespit edilecek 

PROJE, gayrimenkul sektörünü de olumlu etkileyecek. Gayrimenkul satıcıları, bakanlığın sitesinden Türkiye'deki yapı envanterini görebilecek. Yapılara ait yas, ruhsat durumu gibi bilgilerin de sisteme dahil edilmesiyle, mülk alım ve satımında şeffaflık sağlanacak. Kayıtlardaki bina ve adresin var olup olmadığı sistem üzerinden görülebilecek. 

Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Harita Genel Komutanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında iki yılda tamamlanacak proje, 25 milyon liraya mal olacak. 


Star Gazetesi


Geri Dön