29 / 03 / 2024

Türkiye'deki konut pazarının dengeleri!

Türkiye'deki konut pazarının dengeleri!

Yenibirlik Gazetesi köşe yazarı olan Yıldıray Gökkaya, bugünkü yazısında Cıtyscapre Global 2017 fuarındaki izlenimleri anlattı. Gökkaya, konut sektöründeki son gelişmeleri de yasında paylaştı.



Bu hafta tüm gayrimenkul sektörü oyuncuları ve basın mensupları ile birlikte Dubai'deyiz. Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından birini sizler için takip ediyoruz.


Haberlerimizden de göreceğiniz gibi, 13 Türk firması burada dünya arenasında boy gösterecek, kendilerini ve projelerini anlatarak sıcak satış imkanlarını zorlayacaklar.


Dubai haberlerini ayrı haberler olarak zaten aktarıyor olacağız. En iyisi bu ortamda Türkiye'deki konut pazarının dengelerine bir bakmak. Birkaç hatırlatma yapmakta fayda var.


Konutta proje geliştiricileri azimli, her türlü kampanya ile satışları canlı tutmaya çalışıyor. En son kampanyalarda ise dikkatinizi çekmiştir, taksit ve peşinat ertelemeleri önde gidiyor.


Onların çabalarına rağmen ters giden bir şeyler olduğu da açık. Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirim çağrısıyla son bir yıldır düşük seyreden kredi faizleri yükseliş eğilimine girdi.


Aslında bankaların mevduata yüksek faiz yarışında maliyetin faturası konuta çıktı. Konut kredisi faizleri yıllık 10-11 bandından yüzde 12,7'lere, aylık yüzde 1'lere taşındı, ilk özel bankalardan gelen artırıma iki hafta önce kamu bankaları da katıldı. Böylelikle 100 bin lira ve üzerindeki 120 ay vadeli krediler 6 bin ile 9 bin lira arasında pahalandı. Bu ortamda hiç de istenmeyecek şekilde 120 ay vadede yüzde 0.88-89 seviyesindeki oranlar 100 bin liralık kredide yüzde 0.95'e taşındı. 100 bin liranın üzerinde ise yüzde 1,03'e çıktı. Kredi kullanımının 0.7 puan daha pahalanması ödemelere de yansıdı.


Öte yandan sanki İstanbul gibi şehirlerde konut üretiminin hızı kesiliyor. TÜİK'e göre, İstanbul'da yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yıla göre yüzde 16 oranında artarken, Anadolu'da yüzde 60'ın üzerinde artış kaydedildi.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2017 yılının çeyrek dönemlerinde yayınlanan Yapı İzin İstatistikleri Raporu'nun 2017 ilk yarı verileri, gayrimenkul sektöründe İstanbul'daki hareket hızının Anadolu'nun diğer illerine göre düşük kaldığını ortaya koydu. Bir tahmin, bunda elbette henüz satılmamış konut stokunun fazla oluşu ve piyasaların yavaşlaması etkili olmuştur.


Son bir not daha: Finans piyasalarında iyimserlik getirici işaretler var, döviz düşüyor, TL son 7 ayın rekor seviyesinde ve güçlü. Borsaya yabancı para girişi yeniden başlamış görünüyor. Bunlar da önümüzdeki günlerin iyilik getirmeye aday haberleri elbette..




Yıldıray GÖKKAYA/Yenibirlik Gazetesi


Geri Dön