25 / 04 / 2024

Türkiye'den ev alana vatandaşlık!

Türkiye'den ev alana vatandaşlık!

Türkiye'de 250 bin dolarlık gayrimenkul alan yabancılara vatandaşlık hakkı veriliyor. Yüksek gelirli Ortadoğulular islami bakış açısı ve fiyat düşüklüğü nedeniyle ülkemizi tercih ediyor.



Türk vatandaşı olmak isteyen yabancılar için gayrimenkul satın alma şarkı 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü. Üstelik yatırım yapan yabancılara oturma izni değil doğrudan vatandaşlık veriliyor. 

Deutsche Welle'den Engin Karaman'ın haberine göre, Türkiye'den gayrimenkul satın almak isteyen yabancıların bir danışmanlık şirketine başvurması gerekiyor. Gerekli belgelerin teslim edilmesiyle devam eden süreçte ortalama 45-50 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları bütün aileye teslim ediliyor.

3 ayda yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım 

İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Ortadoğu’dan 250'yi aşkın kişi bu yolla Türk vatandaşlığına başvuru yaptı. Uygulama kapsamında 3 ayda yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleşti. Yaklaşık 200 kişinin ise belge teslimi aşamasında olduğu açıklandı. 

En çok talep İran ve Irak'tan 

Türkiye'ye en çok ilginin İran ve Irak'tan geldiğini anlatan Ata Kurumsal Danışmanlık Genel Müdürü Murat Sarıusta, bu ülkeleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Cezayir, Libya, Yemen gibi ülkelerin takip ettiğini söyledi. 

Türkiye den ev alana vatandaşlık!

3 ay içindeki değişimi doğrudan gözlemleyen Murat Sarıusta, "Eskiden Yemenli, Katarlı ultra zenginler başvururdu. Şimdi güvenlik meseleleri olan Irak, Suudi Arabistan ve İranlılar da başvuruyor" diye konuştu. 

Konut satışında Iraklılar birinci

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), Kasım 2018 konut satış verilerine göre, Türkiye genelinde 35 bin 430 konut yabancılara satıldı. Iraklılar 7 bin 308 ile birinci, İranlılar 3 bin 217 ile ikinci, Afganistanlılar ise bin 852 ile üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye'den en fazla konut alan yabancılara bakıldığında Iraklılar 1003 konut ile birinci sırada bulunurken İranlılar 463 konut ile ikinci oldu. İran'ı 261 konut ile Afganistan ve Rusya Federasyonu, 233 konut ile Suudi Arabistan takip etti. 

Pasaportun gücü belirleyici

Tüm dünyada yatırımla ikinci bir vatandaşlık almak isteyen kişiler ilk olarak kendi ülkelerinden daha güçlü bir pasaporta sahip ülkeye yöneliyor. Henley & Partners tarafından hazırlanan "Henley Passport Index 2019" raporuna göre en güçlü pasaportlar listesinin en altında sadece 30 ülkeye vizesiz giriş sağlayan Irak ve Afganistan pasaportları bulunuyor. İran pasaportu 42 ülkeye, Ürdün, Mısır ve Tunus pasaportları 50 ülkeye, Azerbaycan pasaportu 66 ülkeye vizesiz giriş olanağı sunuyor. 

Türk pasaportu ise vizesiz olarak 111 ülkeye seyahat olanağı sağlıyor. Bu durumun, Türkiye'de yabancılara konut satışında önemli rol oynuyor. 

"Zengin ama vatansız" yüksek gelirli kesim

Şirketlere gayrimenkul danışmanlığı hizmeti veren SLV Danışmanlık şirketinden Burak Selvi, Körfez ülkelerinden gelen ilginin "zengin ama vatansız" yüksek gelirli kesimle ilişkili olduğunu düşünüyor. Katar'da nüfusun sadece yüzde 13'ü Katarlı iken, kalan yüzde 87'si ülkeye çalışmak için gelen yabancılardan meydana geliyor. Bu kişiler orta ve üst gelire sahip olsalar da uzun süreler çalıştıkları Katar'dan vatandaşlık alamıyor.

Türkiye den ev alana vatandaşlık!

"Yedikleri yemekte domuz eti olmadığından emin olacaklar, filmlerde, dizilerde gördükleri yerde yaşayacaklar" diye konuşan Selvi,  "Suudi Arabistan robota vatandaşlık veriyor, Filistinli, Mısırlı doktora vermiyor. Dolarla maaş verdikleri bu kişilerden emekli olana kadar kalifiye destek alıyorlar" dedi.

Vatandaşlık almak isteyen yabancılara danışmanlık yapan VIP TurkishPass Üst Yöneticisi Akın Atalay ise yabancıların programa ilgisinden memnun olduğunu dile getirdi. Atalay, "Dünyada tanıtıldıktan sonra başvurularda hızlı bir artış olacak. Yıllık başvurunun 5 bine ulaşması mümkün." diye konuştu. 

Türkiye'de vatandaşlık hızı

Yabancıların Türkiye tercihinde, işlemlerin diğer ülkelere göre hızlı gerçekleşmesinin de etkili olduğunu söyleyen Atalay, "Yatırımlarımı güvenli bir yere götürmeyi planlıyordum. Önce İngiltere'yi düşündüm ama hem yatırım miktarının yüksek olması hem de çok uzun bekleme listeleri nedeniyle vazgeçtim. Beş yıl oturum aldıktan sonra değil hemen pasaport almak istiyordum. 2 milyon dolarlık emlak ve hazine bonosu aldım. Vatandaşlık sürecim üç ayda tamamlandı." ifadelerini kullandı. 

İnşaat sektörüne "suni teneffüs"

Mevcut düzenlemenin "vatandaşlığın değerini düşürdüğünü" savunan hukukçu Prof. Dr. Bahadır Erdem, "İnşaat sektörü batıyor. Bir nefes vermek için bu uygulamaya gidiliyor. Bir inşaat şirketi projesinin temeli kazılmamış olsa bile imzayı attığın anda vatandaşlık için başvuruyu yapabiliyorsun. Müthiş bir promosyon. Vatandaşlık bu kadar basit değildir" dedi.

 Türkiye den ev alana vatandaşlık!

Türkiye'den Batı'ya eğitimli nüfusun göç etmesinin, Türkiye'deki vatandaşlık bağlarının zayıflamasıyla ilişkisine dikkat çeken Erdem yatırımla vatandaşlık uygulamasındaki "pazarlama" imajının bu durumu pekiştirdiğini düşünüyor. "Yabancılara vatandaşlık verilirken, bunun kendi vatandaşlarımızda yaratacağı etkiyi de düşünmeliyiz" diye konuşan Erdem, kimsenin ülkesinin vatandaşlığının sokaktan geçen herkese verildiğini düşünmemesi gerektiğini belirtiyor. 

Türk Vatandaşlığı Kanunu Yönetmeliği değişikliği tam metni 2018!


Geri Dön