16 / 04 / 2024

Türkiye'den konut alan yabancıların evin içinde yaptığı harcamalar milyarları buldu!

Türkiye'den konut alan yabancıların evin içinde yaptığı harcamalar milyarları buldu!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen yabancı yatırımcı Türkiye'den konut almaktan vazgeçmedi. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, geçen sene 40 binin üzerinde yabancı konut alırken, evin içinde yaptığı harcamalar da milyar liraları buldu. 



Nevita International Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, yabancıların 2020 yılında Türkiye'den aldıkları konuta ortalama 1.1 milyon lira ödediklerini ve iç dizayn, beyaz eşya, ev-mutfak aletleri, döşeme gibi evin eşyasına da 150 bin TL harcadığını söyledi. Faruk Akbal, "2020'de yabancılara 40 bin 812 adet konut satıldığını dikkate alırsak, bu evlerin içinin döşenmesi için ödenen ve ödenecek tutarın 6.1 milyar lirayı aştığını görüyoruz" dedi.

Türkiye den konut alan yabancıların evin içinde yaptığı harcamalar milyarları buldu!

2021'DE İVME ARTACAK

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı da olan Faruk Akbal, yabancılara konut satışında 2020 yılının pandemiye rağmen ve rakip ülkelere kıyasla çok iyi geçtiğini, 2021 yılında da  ivmenin sürmesini beklediklerini dile getirdi. Akbal, konut satışı ilgisinde, kampanya ve kur avantajının dışında vatandaşlık hakkı için tutarın 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesinin de etkili olduğunu söyledi. Akbal, yabancıya gayrimenkul satışının döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamına alınmasının sektöre ciddi katkı sağlayacağını, bu sayede daha rahat tanıtım yapabileceklerini ve Türk Eximbank kredisi kullanabileceklerini belirtti.

Türkiye den konut alan yabancıların evin içinde yaptığı harcamalar milyarları buldu!

İSTANBUL'U TERCİH ETTİLER

Yabancıların konut satın alırken ilk tercihi mega kent İstanbul oldu. Geçen sene yabancılar, İstanbul'dan 19 bin 175 konut satın alırken, bu sayı yabancılara satılan konutların da yüzde 47'sine denk geldi. İstanbul'u, 7 bin 735 konutla Antalya, 2 bin 746 konutla Ankara, 1.340 konutla Bursa ve 1.321 konutla Yalova izledi. Türkiye'de en fazla konut alanlar ise 7 bin 189 adetle İranlılar oldu. İranlıları, 6 bin 674 konutla Iraklılar, 3 bin 78 konutla Ruslar, 1.929 konutla Afganlar ve 1.171 konutla Kazaklar takip etti.

Türkiye den konut alan yabancıların evin içinde yaptığı harcamalar milyarları buldu!

TURİSTTEN ÇOK DAHA FAZLA HARCIYORLAR

Faruk Akbal, konut alan yabancıların sadece ev için ödeme yapmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Yaptığımız araştırmaya göre, yabancıların harcamaları, sadece evin içerisi için... Uçak biletinden tutun da dışarıda eğlenmek, yemek-içmek ve sosyal faaliyetleri için yaptıkları harcamalar da var. Türkiye'de turist başına gelirin ortalama 700 dolar olduğu düşünüldüğünde, yabancı konut alıcısı normal turistten katbekat fazla harcıyor." 

Akbal, bu harcamalarla onlarca sektörün kazançlı çıktığını dile getirerek, daha fazla satışın daha yüksek gelir anlamına geldiğini, cari açığın bu biçimde azaltılabileceğini belirtti.

 

Yabancıya konut satışı artacak mı?


Geri Dön