29 / 03 / 2024

Türkiye'nin deprem bölgeleri nerelerdir?

Türkiye'nin deprem bölgeleri nerelerdir?

Türkiye'de de dünyanın her yerinde olduğu gibi depremin etkileri farklı bölgelerde farklı şekilde hissedilebiliyor. Peki Türkiye'nin deprem bölgeleri nerelerdir, detayları haberimizde...



Türkiye'nin deprem bölgeleri nerelerdir?

Depremin etkisi, yerin türüne, yapısına, kırılmanın işleyişine, depremin süresine ve büyüklüğe bağlı olarak farklı bölgelerde farklı şekilde hissedilebiliyor. Türkiye'de bazı bölgeler deprem bölgesi niteliğini taşırken, bazı bölgeler ise depremden az etkileniyor. Peki buna göre Türkiye'nin deprem bölgeleri nerelerdir?


Deprem bölgeleri, depremden etkilenme oranına göre değişkenlik gösteriyor. Bu bölgeler en çok etkilenen bölgelerden en az etkilenen bölgeye doğru sırasıyla Türkiye'de deprem bakımından en tehlikeli yerlerden Türkiye'de deprem bakımından en az tehlikeli yerlere; 1. derece deprem bölgeleri, 2. derece deprem bölgeleri, 3. derece deprem bölgeleri, 4. derece deprem bölgeleri ve 5. derece deprem bölgeleri şeklinde sıralanıyor.


Türkiye'nin deprem bölgeleri nerelerdir?

1. derece deprem bölgeleri:

İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale.


2. derece deprem bölgeleri:

İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Çankırı, Çorum.


3. derece deprem bölgeleri:

Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya, İçel.


4. derece deprem bölgeleri:

Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adana.


5. derece deprem bölgeleri:

Aksaray, Konya, Karaman, Niğde.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön