26 / 04 / 2024

Türkiye’nin en büyük fuar alanı Maltepe’de kurulacak!

Türkiye’nin en büyük fuar alanı Maltepe’de kurulacak!

Maltepe Belediyesi, Türkiye’nin en büyük uluslararası fuar, kongre ve yaşam merkezini kurmaya hazırlanıyor. 1 milyon metrekarelik arazide inşa edilecek olan M’EXPO CENTER, 200 bin metrekare kapalı alana sahip olacak.



Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Uluslararası Fuar Kongre ve Yaşam Merkezi M’EXPO CENTER’ın 600 kişiye sürekli istihdam ve 20 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını, ülke ekonomisine 1,5 milyar dolar katkı sunacağını söyledi.


Messe Münich’in stratejik ortaklığı ve danışmanlığında başlayan çalışma ile Japon elektronik devi SONY de yakından ilgileniyor.


İstanbul’un Maltepe ilçesi, Türkiye’nin en büyük fuar alanını inşa etmeye hazırlanıyor. Belediye Başkanı Ali Kılıç, düzenlediği basın toplantısında Maltepe Uluslararası Fuar Kongre ve Yaşam Merkezi M’EXPO CENTER’ı tanıttı. Proje için ilk kazmanın 2015 sonunda vurulması ve fuar alanının ilk bölümünün 2017 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, M’EXPO CENTER’ın 600 kişiye sürekli istihdam ve  20 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını, ülke ekonomisine 1,5 milyar dolar katkı sunacağını söyledi.


Dünyada fuarcılık sektörünün 600 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ve yılda ortalama % 8 büyüdüğünü belirten Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, fuarların düzenlendiği kent ekonomisine de sektör cirosunun 10-12 katı katkı sağladığını hatırlattı. İstanbul’un, mevcut toplam 210 bin metrekare ile Türkiye’deki, fuar alanı kapasitesinin % 45’ine sahip olduğunu ve sektör cirosunun yaklaşık % 80’ini oluşturduğunu belirten Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “İstanbul’da 200 bin metrekare kullanım alanı ve çağdaş altyapıya sahip yeni bir fuar merkezi inşa edildiği takdirde önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye fuar sektörünün cirosu 1 milyar dolara, yaratacağı toplam katma değer ise 5 milyar dolara çıkar” dedi.


İstanbul’da sanayi ve finans merkezlerinin Anadolu yakasında, buna karşılık fuar alanlarının Avrupa yakasında olduğuna dikkat çeken Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, bu nedenle M’EXPO CENTER’ı projelendirdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Fuarcılık sektörünün ihtiyaçlarının sadece Avrupa yakasındaki yetersiz altyapı ile karşılanması olanaksız hale gelmiştir. Anadolu yakasında çağdaş ve yeterli kapasiteye sahip bir fuar ve kongre merkezi önemli bir ihtiyaçtır. Sanayiye, ticarete, ulaşıma ve iş turizmine büyük değer katacak olan bu proje, İstanbul’un trafiğine de nefes aldıracaktır.”

 

M’EXPO CENTER için planladıkları, Başıbüyük-Büyükbakkalköy mevkiindeki 1 milyon metrekarelik araziye ilk kazmayı 2015 sonunda vurmayı hedeflediklerini belirten Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç şöyle devam etti:

“Uluslararası fuar ve kongreler birkaç yıl öncesinden tarihlerini belirleyip ilan etmektedir. 2015 ve 2016 takvimleri büyük ölçüde bellidir. Bu nedenle de M’EXPO CENTER’ın 2017 yılında açılması hedeflenmektedir. Proje üç aşamada tamamlanacaktır. İlk aşamada, planlanan toplam 200 bin metrekarelik kapalı alanın 100 bin metrekaresi, ikinci aşamada 150 bin metrekaresi tamamlanacak, üçüncü aşamada 200 metrekare kapalı alan kapasitesine ulaşılacak. 2017’de ilk bölümü açmayı, beş yıl içinde dünyanın en büyük 10 fuar ve kongre merkezi arasında yer almayı hedefliyoruz.”

 

M’EXPO CENTER’ın aynı zamanda Türkiye’nin ve bölgenin ilk ve tek yeşil fuar ve kongre alanı olacağını da savunan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Enerji tasarrufu ve verimliliğini gözeteceğiz, gün ışığından azami istifade edeceğiz, aydınlatma ve sıcak su temini için güneş enerjisinden yararlanacağız, 

su ve katı atık geri dönüşümünü sağlayacak ve çevreyle uyumlu yapı malzemeleri kullanacağız” dedi.


M’EXPO CENTER’ın aynı zamanda bir otel ve golf sahasına da sahip olacağını belirten Ali Kılıç, fuara gelen yabancı konukların fuarın ardından da Türkiye’de kalmalarını temin için golf sahasını planladıklarını anlattı.


Proje fuar ve kongre alanı, otel, golf sahası ve destek birimler ile birlikte yaklaşık 900 milyon Euro’ya mal olacağını açıklayan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Ocak ay sonunda bir danışma kurulu kuracaklarını, bu kurulun projeyi realize edecek şirketin kuruluşunu gerçekleştireceğini, proje finansmanın yatırımcı ve işletmeci ortaklar, yerli ve yabancı finans kuruluşları ve kamu kaynakları ile sağlanacağını belirterek şunları söyledi:

“M’EXPO CENTER’ı kurup işletecek şirkette Meltepe Belediyesi ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyemizin, başta TOBB olmak üzere iş dünyasının sivil toplum örgütlerinin yer almasını istiyoruz. Elbette projeye finansman sağlayacak yerli-yabancı şirketler de bu yapı içinde yer alacak. Örneğin Almanya’nın en büyük fuar işletmecilerinden Messe München şu anda danışmanımız ve stratejik ortağımız. Japonya’nın  Ankara  Büyükelçiliği projemizden haberdar olup elektronik devi SONY’yi bilgilendirmiş, SONY’den gelen bir temsilci bizimle görüştü ve projeyle ilgili bilgi aldı. Hollandalı ve İngiliz fuar işletmecileri proje ile ilgilendi. Avrupa Yatırım Bankası ile de finasman için temas kurduk. M’EXPO CENTER sadece bir Maltepe ya da İstanbul değil, Türkiye projesidir. Bu nedenle ilgili herkesi bu projeye katılmaya ve destek vermeye davet ediyorum.”



Geri Dön