28 / 03 / 2024

Türkiye’nin en büyük fuar merkezi Tuzla'da kurulacak!

Türkiye’nin en büyük fuar merkezi Tuzla'da kurulacak!

Unakıtanların iki şirketi A.B Gıda ve Telemobil, Türkiye’nin en büyük fuar merkezini Tuzla’da kurmaya hazırlanıyor. Unakıtanlar araziyi özelleştirmeden aldı. Yatırımın başlaması için ise Başbakan’ın onay vermesi gerekiyor




Türkiye’nin en büyük fuar merkezi İstanbul- Tuzla’da kurulacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarılan Aydınlı Köyü’ndeki fuar alanı arazisini alan şirketler ise Telemobil ve A.B Gıda Ortak Girişim Grubu (OGG) oldu. Aslında A.B Gıda, bir dönem Türkiye’nin yakından tanıdığı bir şirketti. 2001 yılında kurulan A.B Gıda’nın yönetim kurulu başkanlığını Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan yapıyor. Telemobil Bilgi İletişim şirketinin yönetim kurulu başkanıysa eski bakanın kızı Zeynep Unakıtan Çaylı. İki firma da Unakıtanların aile şirketi. Bu şirketler, 4 ayrı firmanın girdiği ihaleyi 82 milyon liralık bedelle 25 Aralık 2013’te almışlar. Yatırım bedeli ise 120 milyon euro olarak öngörülüyor. 


İhale şu anda Başbakan’ın onayını bekliyor. Onay halinde bu ay bir şirket kurulacak ve arsa ÖİB’den devir alınacak. Aralık 2014’te projenin mimarlık ve mühendislik çalışmaları tamamlanacak. OcakŞubat 2015’te projenin belediyelerden izni alınacak. Mart 2015’te inşaat başlayacak. Mayıs 2016’da inşaat bitecek ve işletme izinleri alınacak. Temmuz 2016’da fuar organize etme tahsis belgeleri, sözleşme yapan fuar şirketlerine verilecek. Eylül 2016’da açılış yapılacak. İki yabancı ortak var Expo- Eurasia İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi ismiyle hizmet verecek olan projenin danışmanlığını ise Sedat Altunay yapıyor. 


Sedat Altunay 2007 yılında Ataköy Marina’dan ayrıldıktan sonra 2011 yılında fuarcılık konusunda faaliyet gösteren CNR Holding’in CEO’luğunu üstlenmişti. Fuar merkeziyle ilgili süreci DÜNYA’ya anlatan Sedat Altunay, şunları söyledi: 

“Özelleştirme İdaresi, Tuzla’da, Sabiha Gökçen’e yakın bir yerde 155 bin metrekarelik bir alanı fuar alanı olarak ilan etti ve ihaleye çıktı. Biz de bu ihaleye girerek kazandık. Bu iş 4 bakanın ve Başbakan’ın imzasına kaldı. O işlem de tamamlandıktan sonra 14 hall ve 4 fuayeden oluşan Türkiye’nin en büyük fuar alanının yapacağız. AB Group, Telemobil, bir Azeri grup ve İsviçreli bir firma var. Yüzde 50 Türkyüzde 50 yabancı sermaye olacak.” 

Fuar merkezinin içinde 2 ayrı otel de olacağını aktaran Altunay'ın verdiği bilgiye göre fuar merkezindeki salonlarının 6'sının 10 bin, 2'sinin 8 bin 500, 4'ünün 7 bin 500, 2'nin ise 6 bin metrekare olması planlanırken, 2 adet 14 bin metrekarelik, 2 adet de 7 bin metrekareli fuaye alanı olacak. Fuar alanında 200 bin metrekareli kapalı, 65 bin metrekarelik de açık otopark olacak. Fuar alanında 20 bin araçlık otopark yapılması öngörülüyor.


Yolların kesişme noktasında 


Fuar alanı civar illeriyle birlikte 22 milyon nüfusa hitap ediyor. Sadece İstanbul’un Anadolu yakası 7 milyon nüfusa sahip. Fuarın kurulacağı Tuzla Aydınlı’daki alan E5, E6, yeni köprü bağlantı yollarının kesişme noktasında. Marmaray’ın da yakınından geçeceği alana, havaalanına giden metro yolundan bağlantı yapılma ihtimali yüksek. 


Teknoloji parkı da Unakıtanların


Fuar merkezi kurulacak alanın yanında bir de 62 bin metrekarelik İleri Teknoloji Endüstri Parkı imarlı gayrimenkulün 2/3 oranında hissesi ÖİB tarafından ihale edilmiş. Bu ihaleyi de A.B Gıda ve Telemobil şirketleri kazanmış. İhalenin onay aşamasının bittiği ve Resmi Gazete’de tebliğ edildiği projeyi şirket 11 milyon 150 bin liralık bedelle almış. 


Yönetimlerde Kemal Unakıtan yok


Telemobil Yönetim Kurulu:Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Unakıtan Çaylı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Unakıtan Kanmaz Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çaylı


A.B Gıda Yönetim Kurulu: Yön. Kurulu Başkanı Abdullah Unakıtan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeynep Unakıtan Çaylı Yönetim Kurulu Üyesi Aysen Unakıtan Yön. Kur. Üy. Fatma Unakıtan Kanmaz



Dünya


Geri Dön