18 / 04 / 2024

Türkiye'nin en büyük fuar alanı İstanbul'a inşa edilecek!

Türkiye'nin en büyük fuar alanı İstanbul'a inşa edilecek!

Türkiye'nin en büyük fuar alanı için 500 milyon dolar harcanacak. Fuar, İstanbul'da yeni havalimanına yakın bir yerde 300 bin metrekarelik bir sahada inşa edilecek.



Türkiye’nin en büyük fuar alanı İstanbul’a yapılacak. İDTM’nin yeni havalimanına yakın bir yerde 300 bin metrekarelik bir sahada inşa edilecek fuar için 500 milyon dolar harcanacak. İki metro istasyonlu bir lokasyonda kampüs niteliğindeki proje; Avrupa’nın en büyük 10 fuar alanından biri olacak.


Türkiye'nin en büyük fuar alanlarına sahip İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM), İstanbul'a Türkiye'nin ve havzanın en büyük fuar alanını kuracak. 500 milyon dolarlık yatırımla inşa edilecek dev fuar alanı için İDTM ortakları kuruluşlar güçbiliği yaptıklarını dün ortak bir basın toplantısıyla duyurdu. Bu dev yatırımı, İBB ve İDTM Başkanı Kadir Topbaş, İTO Başkanı ve İDTM Başkan Yardımcısı İbrahim Çağlar ile birlikte açıkladı.


AVRUPA'DA İLK 10'DA OLACAK

Yüzde 41,47'si İstanbul Ticaret Odası'na (İTO), yüzde 27,24'ü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB), yüzde 23,89'u İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait olan İDTM'nin kuracağı fuar alanı; Avrupa'nın en büyük ilk 10 fuar merkezi arasına girecek. 700 bin metrekarelik alan büyüklüğüyle Türkiye'nin ve havzanın en büyük, Avrupa'nın ise en modern fuar merkezi olması planlanan projede; 300 bin metrekareyi aşan kısım fuar alanlarına ayrılacak. 365 gün hayatın devam edeceği 35 bin metrekarelik alanda ise fuar alışveriş merkezi, restoran ve kafelerin yer alacağı bir yaşam merkezi bulunacak.


İLK ETABI 2017'DE HİZMETTE

İki ayrı etapta gerçekleşecek projenin irinci etap inşaatın 2017 yılının eylül ayında bitirilmesini planlanıyor. İlk etapta ofis veya otel şeklinde ticaret/turizm alanı oluşturulacak. Fuar alanlarını kapsayacak ikinci etabın inşaatına ise 2018 yılının ilk aylarında başlanacak ve 2019 yılı sonlarında tamamlanacak. Alanın alt kısmında tüm araçların 12 dakika içinde tahliye edilebileceği 8 bin kapasiteli kapalı otopark bulunacak. İDTM, yeni fuar merkezine doğrudan bağlantılı metro istasyonu ile yayalara kolaylık sağlarken, 4 ana aksa yönlenecek trafik ve yol düzenlemesi ile trafiğine rahatlık sağlayacak.


İstanbul kabına sığmıyor

İstanbul ticaret potansiyeline dikkat çeken İTO Başkanı İbrahim Çağlar ise megakentteki dinamik yapının ulusal ve uluslararası fuarlar noktasında da İstanbul'u küresel üslerden biri haline getirdiğini vurguladı. Çağlar, özellikle son yıllarda artan ilginin bunu çok net biçimde gösterdiğini dile getirdi. Yurt dışından gelip İstanbul'da fuar düzenlemek isteyen organizatörlerin sayısının da arttığına dikkati çeken Çağlar, bugün İstanbul'daki fuar alanlarının şehrin potansiyellerinin gerisinde olduğunu, arzın talebi karşılayamadığını ifade etti. Çağlar; İstanbul'daki değişime uygun olacak adımlar atması gerektiğini vurguladı.


Artık 70 cent'e muhtaç değiliz

Çağlar, “İşte bu nedenle 300 bin metrekarelik yeni fuar alanını iki etap halinde inşa ediyoruz. Bunun içerisinde alışveriş alanları ile ticaret ve turizm kompleksleri de olacak. Toplam inşaat alanları otopark da dahil 700 bin metrekareye çıkacak ve bu yatırımın karşılığı 500 milyon dolar. 'Dünya Ticaret Merkezi'nin şu anda 500 milyon doları var mı?' diye aklınızdan geçirebilirsiniz ama artık ülkemizde 500 milyon dolarların çok rahat telaffuz edildiği günlerdeyiz. Allah'a şükürler olsun o 70 cente muhtaç olduğumuz günleri geride bıraktık. Belli bir özkaynağımız var ama finansman noktasını planladık, programladık, hiç bir sıkıntımız olmayacak” dedi.


Yabancı bankalardan kredi engeli

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un her alanda bir numarası olması gerektiğini söyledi. Bundan sonra daha farklı bir fuar hazırlığı içinde oldukları bilgisini veren Topbaş,  TOKİ  ile yaptıkları görüşmelerde belirledikleri 2 metro istasyonlu bir lokasyonda, yeni havalimanına yakın bir yerde 300 bin metrekare alan içerisinde kampüs niteliğinde bir fuar alanı hazırlıkları olduğunu kaydetti. İBB olarak sadece başkan imzası ile diledikleri kadar kredi alabildiklerini anlatan Topbaş, 3. havalimanının yapılmasına engel olma adına dış kredilerin kapatıldığına ve verilmediğine dikkati çekti.


Yeni Şafak


Geri Dön