19 / 04 / 2024

Türkiye’nin güneşi kışın bile kesilmiyor!

Türkiye’nin güneşi kışın bile kesilmiyor!

Besa Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, ülkemizin geniş coğrafyası ve bol güneş alan konumuyla güneş enerjisinden elektrik üretimi için Avrupa’da en uygun ülke olarak öne çıktığının altını çizdi.



Kuzey yarım küredeki pek çok ülkeye göre güneş ışığına daha fazla sahip olan Türkiye güneş enerjisinden elektrik üretiminde ise ne yazık ki geri planda kalıyor. Sektör temsilcileri ise yıllık güneşlenme süresi Türkiye’den çok daha az olan ülkelerin güneş enerjisi kurulu gücü açısından ülkemizden çok ileride olmasının dikkat çekici olduğunu belirtiyor.

Peki, Türkiye’nin bu potansiyeli neden hak ettiği gibi kullanılamıyor?

Ankara’nın Haymana ilçesinde hayata geçirdikleri güneş enerji santraliyle binlerce evin elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefleyen Besa Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, ülkemizin geniş coğrafyası ve bol güneş alan konumuyla güneş enerjisinden elektrik üretimi için Avrupa’da en uygun ülke olarak öne çıktığının altını çizdi.

Almanya’nın güneş enerjisi alanında en ciddi yatırımları yapan ülke konumda olduğunu ifade eden Bezci, şunları söyledi:

“Almanya’nın en fazla güneş alan bölgesi Bavyera Eyaleti. Bölge, ancak Karadeniz Bölgesi kadar güneş ışığı alıyor. Fakat yatırımların hep bu alana yapılması sayesinde Almanya, güneş enerjisinden elektrik üretiminde dünyada lider konumda bulunuyor. Türkiye’nin güneşi kışın bile kesilmiyor. Neden biz de güneş enerjisi konusunda ciddiye alınan ülkelerden olmayalım?”

 

-Yeni tedbirler gerekli

 

Buna rağmen Türkiye’nin potansiyelini kullanma konusunda sıkıntılar yaşadığını kaydeden Bezci, “Güneş enerjisinden elektrik üretiminin önemi her kesim tarafından ifade ediliyor. Metrekare başına Türkiye’den ortalama 1.7 kat daha az güneş ışınımı alan Almanya’dan daha fazla olan potansiyelimizi kullanmak için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu anlamda bürokrasinin azaltılması ve gerçek yatırımcının önünün açılması anlamında yeni önlemler alınması gerekiyor” dedi.

Haymana’da 1 milyon 100 bin avroya mal olan BESA GES-1 olarak kurdukları güneş enerji santralinin 1 MW gücündeki üretim tesisinde geçici kabul çalışmalarının devam ettiğini bildiren Bezci, “Haymana’da ilk hedefimize ulaştık. Şimdi sırada yeni hedefler var. Kurulu gücümüze ek olarak kurmayı planladığımız 3 MW için başvuruda bulunulmuş olup, bağlantı görüşleri alınıyor. Elimizden geldiğince güneş enerjisinden elektrik üretiminde öncü olarak, alternatif enerji kaynakları ile daha temiz ve yaşanılabilir bir çevre oluşmasına yardımcı olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 



Geri Dön