29 / 03 / 2024

Türkiye'nin konut satış verileri gayrimenkulde toplanma işareti mi?

 Türkiye'nin konut satış verileri gayrimenkulde toplanma işareti mi?

Moody’s, kredi görünüm raporunda, Türkiye’nin son konut satış verilerinin gayrimenkul sektöründe toparlanmaya işaret ettiğini ve durumun bankaların kredi notu için pozitif olduğunu belirtti...



Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bugün kredi görünüm raporunu yayınladı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre Moody's raporda, Türkiye'nin negatif faiz oranlarının yatırımcı güvenini zayıflatabileceğini ve bankaların kredi notu için de olumsuz olduğunu belirtti.

Merkez Bankası (TCMB) 16 Ocak tarihinde politika faizini piyasa beklentileri dahilindeki 75 baz puan indirimle yüzde 11.25’e çekerken enflasyondaki seyrin yıl sonu tahmini olan yüzde 8.2 ile “büyük ölçüde uyumlu” olduğunu vurgulayarak “ölçülü” faiz indirimlerinin süreceği sinyalini vermişti.

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın göreve geldiği dönemi kapsayan son beş PPK toplantısında politika faizi yüzde 24 seviyesinden 1,275 baz puan düşürüldü.

“YATIRIMCI GÜVENİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEBİLİR”

Moody’s bugün açıkladığı kredi görünüm raporunda enflasyonun Aralık ayı itibarıyla yüzde 11.8 olmasının, negatif reel faizin %0.55 olmasına (enflasyondan daha düşük bir faiz oranına) sebep olduğunu ve bunun da, Türk bankalarının fonlaması için kredi negatif olduğunu vurguladı.

Raporda “Negatif faiz, bankaların finansmanı ve Türk lirasına yatırım yapmayı, reel faiz oranları pozitif olan diğer gelişmekte olan piyasalardan daha az cazip hale getirmekte ve büyük olasılıkla TCMB’nin kredibilitesini olumsuz etkileyebilir ve bu da yatırımcı güvenini olumsuz yönde etkileyebilir” ifadesi yer aldı.

Moody’s’in raporuna göre, Türk bankalarının yabancı para cinsinden kısa vadeli piyasa fonlamasına (Kasım 2019 itibariyle 51 milyar dolar) önemli ölçüde bağlı olmaları ve bu sebeple yatırımcı güvenine bağlı olmaları önemli bir kırılganlık noktası.

Rapora göre, euro bölgesi, İngiltere, Kanada, Japonya veya Avustralya gibi Türkiye’den çok daha düşük risk profili olan ülkelerin hepsi negatif reel faiz oranlarına sahip durumda.

GAYRİMENKUL TOPARLANIYOR

Moody’s raporda Türkiye’nin son konut satış verilerinin gayrimenkul sektöründe toparlanmaya işaret ettiğini ve bu durumun bankaların kredi notu için pozitif olduğunu belirtti.

TÜİK’in 15 Ocak’ta açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Aralık ayında %47.7 artışla 202 bin 74 adet olarak gerçekleşti. 

Konut satışları, gerileyen konut kredi faizleri ve yıl sonunda sona eren KDV ve tapu harcı indirimlerine bağlı öne çekilen talep ve devirlerin etkisiyle Aralık ayında sert yükselişe geçerken; Aralıktaki güçlü performans 2019 yılının tamamındaki düşüşü de sınırladı.

Türkiye genelinde konut satışları 2019 yılında yüzde 1.4 düşüşle 1 milyon 35 bine ulaştı.

Moody’s raporunda “Gayrimenkul sektöründeki toparlanma, Türk bankalarının kredi notu için pozitif çünkü sorunlu kredileri ve kredi zararı karşılıklarını azaltacak ve özellikle kamu bankaları arasında kredi hacmini artıracaktır” ifadesi yer aldı. 

Rapora göre bu toparlanma, bankaların varlık kalitesinin ve kârlılığının bozulduğu bir ortamda yarar sağlayacak. 30 Kasım 2019’da sistemin sorunlu kredileri, 2018 senesinin sonunda yüzde 3.9’dan kredilerin yüzde 5.2’sine yükseldi ve aktif karlılık 2018’de yüzde 1.45’ten yıllık yüzde 1.2’ye düştü. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's: Türkiye'nin 2020'de yüzde 5'lik büyüme hedefi var!

Moody's 2020 Türkiye değerlendirme takvimini açıkladı!

2019 Aralık'ta 202 bin 74 konut satıldı!


 


Geri Dön