18 / 04 / 2024

Türkiye’nin tüm parselleri artık internette!

Türkiye’nin tüm parselleri artık internette!

Türkiye’nin tüm parselleri artık internette. Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün 'www.tkgm.gov.tr' adresinden Osmanlı’dan günümüze kadar olan 50 milyondan fazla parselin tüm bilgileri ücretsiz sorgulanabilir...




Türkiye’nin tüm parselleri artık internette. Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün 'www.tkgm.gov.tr' adresinden Osmanlı’dan günümüze kadar olan 50 milyondan fazla parselin tüm bilgileri ücretsiz sorgulanabilir.


Online yapılabilen işlemler yatırımcının hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor. E-devlet üzerinden kişisel tapu bilgilerini üyelik ve şifre kullanarak sorgulamak, kayıtları incelemek mümkün olurken, artık yatırımcıların satın almayı planladıkları arazileri sorgulamasının da yolu açıldı. Hem de ücretsiz ve üyelik gerekmeden. 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), tapu ve kadastro birimleriyle ortaklaşa yürüttükleri çalışma sonrasında ülke geneline yayılmış 957 tapu müdürlüğü ve 81 kadastro müdürlüğünün arşivi online ortama taşındı. Mekansal bilgi sistemleri harita uygulamalarıyla birleştirilerek, kamu ve vatandaşların kullanımına sunuldu. Sadece 2002-2009 yılları arasında yaklaşık 21 milyon tapu verisiyle 5.5 milyon kadastro verisinin sisteme aktarımı yapıldı. 


SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? 


Bu yılın sonuna kadar 10 milyon parselin sisteme entegre edilmesiyle birlikte, 50 milyondan fazla Osmanlı’dan günümüze kadar ülkenin tüm parsel kayıtları sisteme dahil edilmiş olacak. Birbirine entegre çalışan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ve  Mekânsal Gayrimenkul Sistemi'yle yurt genelindeki parsel bilgilerine ulaşmak mümkün.  www.tkgm.gov.tr web sitesindeki “parsel sorlulama” linki tıklanarak tüm bilgilere ücretsiz ulaşılabilir.


AYLIK REKOR TIKLAMA


Güvenlik açısından sitede başkalarının üzerine kayıtlı tapu bilgilerini görmekse mümkün olmuyor. e-Devlet harita servisleri, toplanan verilerin vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-Devlet kapısından sunumu yapılmaktadır. Bu servisler www.turkiye.gov.tr adresinden sunulan ilk ve tek coğrafi servis hizmetine ayda yaklaşık 1 milyon sorgulama talebi geliyor.   


Sümer Demirciler/ Akşam 


Geri Dön