27 / 04 / 2024

Türkled, Türkiye'nin ilk LED projektörünü üretti!

Türkled, Türkiye'nin ilk LED projektörünü üretti!

Türkled, ışığı 120 metre öteye verim kaybetmeden ulaştıran Türkiye'nin ilk LED projektörünü üretti. Hedefte stadyum aydınlatmaları var



Yıllık 600 milyon dolar büyüklüğe sahip olan aydınlatma sektöründe ithalat tekeli kırılmaya başladı. Çoğunlukla Uzakdoğu kökenli ülkelerden ithal edilen ürünleri Türkiye'de üretmeye başlayan KOBİ'ler Ar-Ge yatırımları sayesinde sektörde birçok ilki de hayata geçiriyor. İstanbul Dudullu'da faaliyet gösteren Türkled, ışığı 120 metre öteye verim kaybetmeden ulaştırmayı başardı. Firma bu sayede özellikle stad ve köprü gibi alanlarda bugüne kadar ithal edilen sistemlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

YÜZDE 100 YERLİ ÜRETİM

2008'de faaliyete geçen Türkled, LED ışıklandırma ve LED armatür imalatı konularında hizmet veriyor. Hem yurtiçi, hem de yurtdışı anahtar teslim projeler sunan firmanın ürün grupları arasında sokak, cadde, park, spor alanları, benzin istasyonları, yüksek bina dış yüzey aydınlatma ve iç mekân LED flüoresanlar bulunuyor. Endüstriyel LED aydınlatma sektöründe yüzde 100 yerli üretici olarak hizmet verdiklerini söyleyen Türkled Genel Müdürü Cemal Demiray, son iki yıldır ağırlık verdikleri Ar-Ge çalışmaları neticesinde yeni ürünlere imza attıklarını ve 2012'de bu ürünlerle sektörde hizmet vermeye devam edeceklerini belirtiyor. "Üretmiş olduğumuz 120 metreye kadar ışığı gönderebilen LED projektör, çok büyük ilgi gördü" diyen Demiray, "Stadyumların aydınlatmasına da talibiz" şeklinde konuşuyor.

Eşi ile birlikte yönetiyor

Cemal Demiray, Türkled'i eşi Rabia Demiray ile birlikte yönetiyor. Matematik öğretmenliği bölümü mezunu olan Demiray,"Mesleğimi yapmadım. 23 yıl muhasebe ve finans müdürlüğü yaptım. 2003 yılında emekli oldum. Daha sonra eşim ile birlikte Türkled'i kurduk. Önümüzdeki yüzyılın tek aydınlatma aracı olan LED armatürler imâl ediyoruz" diyor.

Afrika'ya ihracata başladı

İç pazar ile birlikte dış pazarda büyümek istediklerini belirten Demiray, "2012'de ihracatımızı 6 ülkeye çıkaracağız. Ayrıca sektöre yenilikçi birçok ürün de kazandıracağız. Gelecek yıl için 1 milyon dolar yatırım bütçesi ayırdık. Yatırımlarımızda, yeni ürün, üretimde kullanılacak makine parkuru ve fabrika yerinin büyütülmesi ön planda olacak" diye konuşuyor.
Sabah/METİN SEVER


Geri Dön