26 / 04 / 2024

Türkler Avrupa’da fabrika avına çıktı!

Türkler Avrupa’da fabrika avına çıktı!

Şirketin Hollanda Rosendal’daki fabrikasının kapılarını basına açan Sarten Üst Yöneticisi (CEO) Zeki Sarıbekir, “2020 hedefimiz 15 milyon Euro ciroya ulaşmak, ambalajda en önemli pazar Avrupa olduğu için bölgedeki metal ambalaj yatırımlarını artıracağız.” dedi…



Sarten Ambalaj, 15’i Türkiye’de 3’ü de yurtdışında olmak üzere toplam 18 fabrika ile faaliyetlerini sürdürmekte.

Posta gazetesinden Murat Gülderen'in haberine göre, şirketin Hollanda Rosendal’daki fabrikasının kapılarını basına açan Sarten Üst Yöneticisi (CEO) Zeki Sarıbekir, “Yurtdışı operasyonlarına 2000’li yılların başında Bulgaristan ile başladık. Ardından kozmetik ambalajları için Rusya ve en sonunda Hollanda fabrikalarını açtık. Hammaddeyi Türkiye’den getirip montajı burada yapıyoruz ve kozmetik kutuları üretiyoruz. Avrupa’da yeni fabrikalar satın alacağız” diye konuştu.

Türkler Avrupa’da fabrika avına çıktı!

REKOR ÜRETİM

Hollanda’daki fabrika sayesinde Avrupa’ya ihracatı artırdıklarını belirten Zeki Sarıbekir, şöyle konuştu: “2017’de 84 milyon dolar olan ihracatı, 2018’de 104 milyon dolara, geçtiğimiz yıl da 120 milyon dolara taşıdık. 90’ın üzerinde ülkeye ürün sattık. Dünyadaki teneke kozmetik ambalajının yaklaşık yüzde 10’unu biz ürettik. Geçen sene buraya kurduğumuz ikinci hatla birlikte 2020 hedefimiz 15 milyon Euro ciroya ulaşmak. Burayı montaj fabrikası olarak tutacağız. Ana ürünümüz Türkiye’de üretilecek. Ambalajda en önemli pazar Avrupa olduğu için bölgedeki metal ambalaj yatırımlarını artıracağız.”

TÜKETİM ARTIYOR

Türkiye’de kişi başına düşen ambalaj tüketiminin 10 sene önceki 150 dolar seviyesinden 260 dolar düzeyine çıktığına dikkat çeken Sarıbekir, “Bu rakam Avrupa’da 450-500 dolar, Amerika’da 550, Japonya’da 600 dolara ulaşıyor. Dünya ortalaması ise Afrika ülkelerindeki çok düşük kullanım nedeniyle 120 dolar. Ambalaj tüketimi Türkiye’de büyüyor. Çünkü hem ihracat hem de süpermarket sayısı devamlı olarak artıyor” şeklinde konuştu.

HIZLI BÜYÜME...

1972’de yağ ve peynir ürünlerine teneke ambalaj yaparak işe başladıklarını aktaran Zeki Sarıbekir, sonra madeni yağ kutuları, gıda ambalajları ve konservelerle devam ettiklerini söyledi. Sarıbekir, “Gıda, kozmetik ve endüstriyel ürünler olmak üzere 3 ayrı sektöre metal ve plastik ambalaj ürettik” dedi.

Önceden Hollanda’ya yüklü miktarda ambalaj yolladıklarını fakat lojistik maliyetlerinin yüksekliğinin kendilerini zorladığını söyleyen Zeki Sarıbekir, bunun yerine Hollanda’daki fabrikayı kurduklarını, böylece Türkiye’den sadece yarı mamul geldiğini ve bunların bitmiş ürüne çevrildiğini belirtti.

 


Geri Dön