26 / 04 / 2024

Türklerin konutta yeni gözdesi Grand Turk Adası oldu!

Türklerin konutta yeni gözdesi Grand Turk Adası oldu!

Son 3 yılda 20 farklı ülkeden 2 bin 500 Türk vatandaşı Atlas Okyanusu’ndaki cennet adalardan biri olan Grand Turk (Büyük Türk), adasına yerleşti.



 

Atlas Okyanusu'nda eşsiz adalardan birinin adının "Türk" olduğunu biliyor musunuz? Takvim gazetesinde yer alan habere göre, Karayipler yakınlarında yer alan ve adı Turks ve Caicos Adaları olan adanın başkenti de Grand Turk. Karayipler'de bulunan Porto Riko, St. Thomas, Jamaika, Bahamalar, Grand Cayman gibi çok tanınmasa da son 3 yılda Türkler'in akınına uğradı. Nüfusu 5 bin olan adada yaşayan Türkler'in sayısı 2 bin 500'e ulaştı. Cruise gemilerin Doğu Karayip gezilerine Grand Turk Adası'nı da dahil etmesi, turizm konusunda da bölgenin ön plana çıkmasını sağladı. Adanın eski sakinleri, geçmişte Türk ismini duymadıklarını ama bugün Türkiye'yi ve Türkler'i çok iyi bildiklerini belirtti. İngiliz seyahat dergileri, Grand Türk Adası'nın çok özel bir yer olduğunu ve zengin Türkler'in bu eşsiz mekanda yaşamak için akın akın taşındıklarını söyledi. Posta hizmetlerinde Turks ve Caicos Adaları'nın adı sık sık yanlış yazıldığından adaya giden mektupların bir kısmı önce yanlışlıkla Türkiye'ye geldiği de bilinen gerçekler arasında Türkiye ise mektupları Turks ve Caicos Adaları'na geri gönderirken, e-mail kullanımı ne kadar artsa da hala bu sorun sürüyor.

ADANIN İSMİ NEREDEN GELİYOR?


Adaya Türk isminin verilmesinin sebebi ise inandırıcı olmayan bir gerekçe. Döneminde kullanılan fese benzediği için buraya Türk Adaları denmiş. Bu iddianın sahibi ise, bölgeyi sömürge halinde elleri nde tutmayı sürdüren İngilizler! Oysa adaların Türk ismiyle anılması fesin Türkler tarafından kullanılmaya başlanmasından yüzlerce yıl öncelerine dayanıyor. Türk Adaları ismi 1688'de ilk defa Coronelli adlı meşhur bir İtalyan haritacının çizdiği haritada bulunuyor ve bu eser Fransızca. Yani ülkenin şu andaki resmi adının yer aldığı ilk tarihi vesika Fransızca ve "Türk" kelimesi aynen geçiyor. Coronelli"nin söz konusu haritasında Adaların ismi "Ide Caiquos, Caiquos and I. Turche" şeklinde yazılı. 16. 17. ve 18 . yüzyıllarda İspanyol, Fransız ve İngilizler arasında el değiştiren Adaların ismi 16. yüzyılda İspanyollar'ın elindeyken de yine Türk Adaları'ydı. Yani bu ismi almasının fesle bir ilgisi yok.

Türkler'in birçoğunun Almanya'dan adaya yerleştiği belirtildi. Adada ortalama ev fiyatlarının 300 bin dolar olduğu belirtildi.
.


Geri Dön