28 / 03 / 2024

Türkmenistan'da Türklerin inşa ettiği oteller hizmete açıldı!

Türkmenistan'da Türklerin inşa ettiği oteller hizmete açıldı!

Türkmenistan'ın Hazar denizi kıyısındaki Avaza Turizm bölgesinde Türk iş adamları tarafından inşa edilen otel ve sanatoryum Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov tarafından hizmete açıldı



İlk olarak Türk Çizgi Mühendislik şirketi tarafından inşa edilen Bereket Oteli, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'un da katıldığı törenle hizmete açıldı. Renkli görüntülere sahne olan açılış töreni halk oyunları gösterileriyle başladı. Daha sonra açılış kurdelesini kesen Berdimuhamedov, otel odalarını gezdi ve devlet yetkililerinden otel hakkında bilgi aldı. 

     

Türk şirketi tarafından 35 milyon dolara inşa edilen otel, mimarisiyle dikkat çekiyor. Otel hakkında bilgi veren Çizgi Mühendislik Şirketi yöneticisi Bülent Özcan, 250 kişi kapasiteli otelin özel bir mimariye sahip olduğunu belirterek, Türkmenistan'ın geleneksel özelliklerini ve motiflerini de yansıtmaya çalıştıklarını söyledi. 

    

Dünya standartlarına uygun olarak 5 yıldızlı otellerin özelliklerini taşıyan, aqua park'ları ve ilginç havuzlarıyla turistlere hizmet verecek olan otel Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığına inşa edildi. 

     

     

-Hazar'ın kıyısında turizm bölgesi- 

     

     

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de birkaç defa ziyaret ettiği bu bölgenin inşası ülkede faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleri tarafından yapılıyor. 2007 yılında Türkmenistan yönetimi tarafından turizm bölgesi ilan edilen Avaza bölgesinde bugüne kadar 2 milyar doların üzerinde yatırım yapıldı. Yaklaşık 16 km uzunluktaki sahiliyle dikkat çeken Avaza'da inşaatların tamamlanmasıyla 7 bin hektarlık alanın turizm cenneti olması hedefleniyor. 

     

Özellikle yaz ve sonbahar aylarında binlerce Türkmen ve yabancı turistin tatil yaptığı Avaza'da, inşa süreci toplam 1000 hektarlık alanda devam ederken, 2000 yatak kapasiteli oteller ve dinlenme tesislerinin birçoğu hizmete açıldı. Yakın dönemde bölgede 4 bin 500 yatak kapasiteli otel ve dinlenme tesislerinin daha tamamlanması bekleniyor. 

     

     

-Türk şirketi 1200 yataklı sanatoryum inşa etti- 

     

     

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenbaşı kentindeki ziyareti kapsamında Türk Cotam Şirketi tarafından restore edilen Mollagara şifahanesinin de açılışını gerçekleştirdi. 80 milyon dolara modernize edilen şifahanede, çamur ve tuzlu su ile halka tedavi hizmeti veriliyor. 

     

Sağlık sektörüne büyük önem verdiklerini ve bu sektöre her yıl devlet bütçesinden önemli bir miktarda kaynak ayırdıklarını kaydeden Berdimuhamedov, bin 200 kişi kapasiteli şifahanenin açılışına katılanların, iki gün şifahanenin hizmetlerinden bedava istifade edebileceklerini belirtti. 

     

Türkmenistan'ın en ünlü tedavi merkezlerinden biri olan Mollagara şifahanesinin ve Bereket Oteli'nin açılışına, yabancı misyon şefleri, Türk işadamları ve çok sayıda davetli katıldı. 

AA


Geri Dön