26 / 04 / 2024

Üçüncü havalimanı krediyi yerli bankalardan aldı!

Üçüncü havalimanı krediyi yerli bankalardan aldı!

İstanbul'da Karadeniz kıyısına yapılacak üçüncü havalimanı ihalesini alan şirketler yatırım için krediyi yabancılardan değil, yerli bankalardan bulabildi.



İstanbul'da Karadeniz kıyısına yapılacak üçüncü havalimanı ihalesini alan şirketler yatırım için krediyi yabancılardan değil, yerli bankalardan bulabildi.


Yerli bankalar içinde de kredi ağırlığı devlet bankalarının oldu. İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın 6 milyar Euro'ya mal olacak ilk etabı için toplam 6 bankadan sağlanan 4,5 milyar Euro'luk kredi anlaşması dün imzalandı. 4,5 milyar Euro'luk kredinin 3,5 milyar Euro'sunu kamu bankaları Ziraat, Halk ve Vakıfbank karşıladı.


Toplam 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca kurulan İGA ile Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Finansbank arasında 16 yıl vadeli toplam 4,5 milyar Euro'luk kredi anlaşması imzalandı. Bu kapsamda Ziraat Bankası yaklaşık 1,5 milyar Euro, Halkbank ve Vakıfbank yaklaşık 1'er milyar Euro, Denizbank 500 milyon Euro ve Garanti Bankası ile Finansbank da 300'er milyon Euro kredi verdi. 3. havalimanında ilk etabın 2018 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu, İstanbul üçüncü havalimanının 25 yıllık işletme hakkı için Mayıs 2013'te yapılan yap-işlet-devret ihalesini kira bedeli olarak 22,152 milyar Euro artı KDV teklif ederek kazanmış ve İGA Havalimanı İşletmesi AŞ'yi kurmuştu. Toplam alanı 76 milyon metrekare olan ve dört etaptan oluşacak projenin tüm etapların tamamlanmasının ardından yıllık yolcu kapasitesinin 150 milyon olması hedefleniyor. İmza töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantısı olan otoyolunun 2016 Mayıs ayında açılmasıyla yeni havalimanının Avrasya bağlantılarının sağlanmış olacağını belirtti.


Zaman 


Geri Dön