29 / 03 / 2024

Üçüncü havalimanına kredi üç yerli bankadan!

Üçüncü havalimanına kredi üç yerli bankadan!

Türkiye' nin mega projelerinden üçüncü havalimanı için Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank kredi desteği verdi. 3 bankadan proje için 4.5 milyar euro kredi sağlanacak...



Üçüncü havalimanı projesini Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank'ın fonlayacağı iddia edildi. 

Borsatek'in görüştüğü bankacılık çevrelerine göre, 5'li konsorsiyum ile bankaların görüşmelerinde neredeyse sona yaklaşıldı. Yabancı bankaların çeşitli nedenlerle konsorsiyuma girmediğini söyleyen bir kaynağa göre, 4.5 milyar Avro'ya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank'ın oluşturduğu ikisi kamu biri özel üç Türk bankası tarafından kullandırılacak. 


Bazı kaynaklar ise kredinin 700 milyon Avro'ya yakın kısmının Eximbank tarafından kullanjlırılabilmesi için ekonomi yönetimi ile tarafların görüştüğünü söylüyor. 


İstanbul'un kuzeyine yapılacak 3. havalimanının ihalesini 22 milyar 152 milyon Avro'luk teklifle Limak İnşaat-Kolin İnşaatCengiz Inşaat-Mapa Înşaat-Kalyon inşaat Ortak Girişim Grubu kazanmıştı, ihaleyi alan 5'li konsorsiyum üyeleri o dönem yaptıkları açıklamalarda, finansman sorunun olmadığını, yerli yabancı birçok bankanın kapılarını çaldığını belirtmişti. Ancak yabancı bankaların artan jeopolitik riskleri ileri sürerek konsorsiyuma katılmadıkları ileri sürülüyor. Hazine garantisine rağmen 3. Köprü projesinin kredisini de Garantibank International, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankası vermişti. 


Cumhuriyet


Geri Dön