19 / 04 / 2024

Üçüncü köprüye yakınlığıyla Göktürk'e yatırımlar artıyor!

Üçüncü köprüye yakınlığıyla Göktürk'e yatırımlar artıyor!

İstanbul’un en seçkin yerleşim bölgelerinin arasında gelen ve çoğunlukla beyaz yakalı çalışanların tercihi olan Göktürk, yeni havalimanı ile üçüncü köprü başta olmak üzere şehre yapılacak mega projelere yakınlığı bakımından yatırımlar artıyor...




İstanbul’un en seçkin yerleşim bölgelerinin arasında gelen ve çoğunlukla beyaz yakalı çalışanların tercihi olan Göktürk, yeni havalimanı ile üçüncü köprü başta olmak üzere şehre yapılacak mega projelere yakınlığı bakımından hem yatırım hem de yaşam için fırsat oluşturuyor.


14 yılda değeri yaklaşık 3 kat artan konut fiyatlarına sahip Göktürk’ün yakınında hayata geçirilecek dev projelerin bölgenin fiyatlarının Türkiye’nin en yükseği olarak bilinen Etiler-Levent seviyesine taşıyacağı konuşuluyor.


Her şey Kemer Country ile başladı


1990’lı yılların başında Kemer Country projesiyle yerleşim bölgesi olarak temelleri atılan Göktürk, büyük İstanbul depremi sonrasında İstanbul’un en çok tercih edilen noktalarından birisi haline geldi. Bunda deprem sonrasında bölgenin güven taşımasının yanı sıra planlı yerleşimi kent içerisindeki sıkışıklıktan bunalanların dikkatini çekti. Bu durum fiyatların aşırı oranda artmasına neden oldu. Örneğin 1999 depremi öncesinde 160 bin dolara alıcı bulamayan bölgedeki dairelerin değeri aradan geçen yaklaşık 14 yıllık süre içerisinde üç katından fazla artarak 650 bin dolara ulaştı.


Bölgede 100 konut projesi var


Bugün itibariyle Göktürk’te irili ufaklı yaklaşık 100 konut projesi bulunuyor. Bunların markalı olanlarının fiyatları dolar üzerinden hesaplanıyor. Etrafı ormanlarla çevrili Göktürk, büyük ölçüde bulunduğu yere sıkıştığı için tek tük yeni projeler inşa ediliyor. Bölgede orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) satışının yeni yapım fırsatları ortaya çıkartması bekleniyor. Ancak geçen hafta Göktürk’ün bağlı bulunduğu Eyüp Belediyesi’nin Başkanı İsmail Kavuncu’nun yaptığı açıklamalar talebe rağmen bölgenin 4 emsalden 1 emsale düşürüleceğini böylelikle bölgeye sadece 20 bin kişinin ekleneceğini ifade etti. Bu da fiyatların artışını sürdüreceğine işaret olarak görülüyor.


Beyaz yakalı çalışanın tercihi


Peki Göktürk’ü kimler tercih ediyor? Kişi başına aylık geliri 7 ile 10 bin lira arasında değişen beyaz yakalı çalışan grubu için Göktürk çok önem taşıyor. Çalıştıkları şehir merkezi ve plazalardaki sosyal hayatlarını devam ettirmek isteyen bu grup için Göktürk, İstanbul’un merkezine kolay ulaşımının yanı sıra planlı yerleşim, güvenlik, modern yapılar, önemli markaların bulunduğu mağazalar, sağlık tesisleri ve eğitim kurumları bakımından büyük önem taşıyor. Küçük gibi görünen ancak Göktürk’ün tercih edilmesinde ‘hayati’ önem taşıyan bir başka nokta ise çalışanlarının arabalarını içine koyabilecekleri garajlarının bulunuyor olabilmesi!


Bölge yok satıyor


Alan yokluğu nedeniyle Göktürk sıkışmış vaziyette bulunuyor. Burada oturmak isteyenlerin talebine rağmen yeni inşaat yapılacak boş yer bulunamıyor. Bu nedenle bölge tam anlamıyla yok satıyor. Yapımına başlanılan son projeler ise yer yokluğundan ‘modern mimari’ adı altında iç içe-sıkışık olarak yapılıyor. Son kalan projelerin de hayata geçmesinin ardından 2B arazilerinin bulunduğu noktalarda yeni projelerin yapılması, ancak emsalin düşük tutulması nedeniyle bunların da fiyatlarının biraz uçuk olacağı bekleniyor. 


Mega projeler fiyatı daha da artıracak


Üçüncü köprü ve yeni havalimanı projelerine yakınlığı bakımından bölgenin fiyatlarının daha da artacağı belirtiliyor. Buradan bakıldığında fiyatların Etiler-Levent seviyelerine yakınlaşması söz konusu. Bu da yaşamın yanı sıra yatırım bakımından da bölgenin cazibesini devam ettirmesini sağlıyor. Aslında Göktürk’teki konutlara verilecek paralarla İstanbul’daki çeşitli konut projelerinden yaklaşık 3 tane daire alabilmek mümkün. Ancak bölgenin taşıdığı özellikler bakımından cazibesi buradan bakıldığında biraz ‘baş döndürüyor’ ve bir çekim merkezi oluşturuyor.


Fiyatlar 

1990 yılından itibaren lüks konut projelerinin yükseldiği Göktürk’te Kemer Country’nin yanı sıra Mesa’nın Yamaç ve Yankı evler, Yapı Kredi Koray’ın İstanbul İstanbul, Bis ve Zen, Tepe’nin Kemer Rose Residence gibi projelerinin başını çektiği grup marka projeler olarak tanıtılıyor. Burada genellikle fiyatlar dolar cinsinden hesaplanıyor.


Bugün İstanbul İstanbul projesinde 650 bin dolara 3+1 daire satın alabilmek mümkün. Fiyat bakımından biraz uygun düşünülürse ise Göktürk’ün İstanbul Caddesi’nden Kemerburgaz tarafına doğru gidilip marka projelerden uzaklaştıkça müteahhit projeleriyle karşılaşılıyor. Burada 450 bin liraya daireleri bulmak mümkün.


Göktürk’te Kemer Country’deki villaların fiyatları 10 hatta 15 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Ulaşılabilir villalara bakıldığında ise Tepe İnşaat tarafından yapılan ve örneğin 10 yıllık bir site olan Kemer Rose Residence 1 milyon dolara havuzlu bir villa alabilmek mümkün görünüyor.


Göktürk’ün yeni projeleri

Yalın evler

Keleşoğlu-Zilal İnşaat

267 - 821 bin dolar arasında

39 bin 820 metrekare inşaat alanı üzerinde inşa edilen Yalın Evler projesi, Keleşoğlu İnşaat ile Zilal İnşaat iması ile hayata geçiriliyor. 2014 yılı içerisinde teslim edilecek olan projede 146 adet daire ve 10 adet ticari birim bulunuyor. Proje Kemerburgaz'da yükseliyor.


Larus Palas

Vizyon İstanbul

195 - 1 milyon 350 bin dolar

Vizyon İstanbul İnşaat tarafından Kemerburgaz Göktürk'te hayata geçirilen Larus Palas projesi,5 bin 300 metrekare arsa alanı üzerinde yükseliyor. Stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçeneklerinin yer aldığı Larus Palas projesinde stüdyolar 59 ile 275 metrekare arasında daire büyüklükleri bulunuyor.


ArcadiumLife            

Keleşoğlu-Metal Yapı Konut

306 - 590 bin dolar

3 bin 550 metrekare arsa alanı üzerinde konumlandırılan Arcadium Life projesinde 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salon tipinde konut seçenekleri bulunuyor. 2 etaptan oluşan Arcadium Life Konutlarında 44 adet konut ve 27 adet ticari üniteden meydana geliyor.


Country Life

Keleşoğlu

145 - 750 bin dolar

13 bin 129 metrekare arsa alanı üzerinde yükselen Country Life Göktürk Evleri'nde toplam 277 adet daire yer alıyor. Country Life'ta satılık daire seçenekleri 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon ve 3 oda 1 salondan meydana geliyor. Keleşoğlu İnşaat Country Life projesinde konutların yanı sıra 29 adet ofis ve 50 adet dükkan da bulunuyor.


Aya Göktürk

Yapıkur

218 - 400 bin dolar

Toplam 86 adet daireden meydana gelen Aya Göktürk projesi, 7 bloktan oluşuyor. Satışların devam ettiği projede yer alan konutların teslimleri 2013 yılının Eylül ayında yapılıyor. Dairelerin 95 metrekare ile 308 metrekare arasında değişen alanlara sahip olduğu Aya Göktürk Evleri'nde satışta olan daireler 218 bin dolardan başlayan fiyata satılıyor.


Premium Houses

Akro Yapı – Uçar Gayrimenkul

515 - 825 bin dolar

Gaia Premium Houses Göktürk Konutları toplam arsa alanı 3 bin 100 metrekare olarak geliştiriliyor. Projede 1+1’den 5+1’e kadar birçok farklı tipte 49 daire bulunuyor. Mayıs ayında bitirilmesi planlanan Gaia’da dairelerin genişlikleri 72 ile 260 metrekare arasında değişiyor.

 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Fatih Bilgili

İstanbul'a yapılması planlanan 3'üncü havaalanının bölgeye olan yakınlığı bölgenin önemini artırıyor. Havaalanı inşaatı ile bölgenin yeni bir değişim süreci daha yaşaması bekleniyor. 


Bölgede yakın zaman içerisinde gerçekleşmesi beklenilen, 3’ncü köprü ve bağlantı yolları, yeni şehir projesi ve 3’ncü havalimanı projeleri ile Kemerburgaz - Göktürk aksındaki gayrimenkul sektörünün ivme kazanarak hareketlenmesi bekleniyor. 


Bölgede 3+1 standart konutların metrekaresi 3.800 - 5.500 TL aralığında, kiraların metrekaresi ise aylık 15-20 TL aralığında seyrediyor. Son 5 yıl içinde bölgeye talebin hızla artmasıyla birlikte satış fiyatları yukarı yönde ivme gösteriyor. 


Bölgenin emlak piyasası analiz edildiğinde, gerçekleşen konut satış değerlerinin ortalama metrekaresi 4.100 TL seviyelerinde, kiralama değerlerinin ortalama aylık metrekaresi 16,4 TL, yatırımın geri dönüş süresinin ise 21 yıl olduğu ortaya çıkıyor.


Bölge günümüzde özellikle şehir merkezine yakın fakat şehir merkezinin gürültüsü ve karmaşasından kaçmak isteyenler tarafından yoğun olarak tercih ediliyor.


Bölgenin hem kent merkezine yakın olusu, hem de kent merkezinin kargaşasından ve trafiğinden arınmış olması, bahçeli ve sosyal donatıları olan çeşitli konut imkanları sunması bu bölgeyi öne çıkaran başlıca özellikler arasında gösteriliyor.


Yatırımcı neden tercih ediyor?


- Bölge, bulunduğu konum itibari ile şehir merkezine ve birçok ticari aksa yakın olmasının yanı sıra, şehrin gürültüsünden ve kalabalığından da bir o kadar uzak durumda bulunuyor.


- İstanbul'a yapılması planlanan yeni havaalanının bölgeye yakın konumda inşa ediliyor. Havaalanı ulaşımı için hazırlanan planlarda, bölgeden geçmesi planlanan raylı sistem projeleri mevcut.


- İstanbul’un kuzeyinde inşa edilen 3’ncü Boğaz Köprüsü yollarının bölgeye yakın durumda bulunuyor.


- İstanbul'da inşa edilmesi planlanan yaklaşık 1 milyon kapasiteli yeni şehrin İstanbul'un kuzeyinde ve bölgeye yakın olacağının açıklanması.


- Bulunduğu bölgenin zemin şartları sebebi ile deprem bakımından güvenli bir bölge olması.


- Bahçeli ve sosyal donatıları olan çeşitli konut imkanları sunması.


Habertürk Gazetesi


Geri Dön