19 / 04 / 2024

Üçyol - Buca Metrosu için 80 milyon avroluk imza atıldı!

Üçyol - Buca Metrosu için 80 milyon avroluk imza atıldı!

Ege'nin incisi İzmir’in tarihindeki en büyük yatırım projesinde ilk imzalar atıldı. Kentte hayata geçirilecek olan Üçyol - Buca Metro Projesi’nin başlangıç finansmanı için İzmir Büyükşehir Belediyesi veAvrupa İmar ve Kalkınma Bankası arasında sözleşme imzalandı.



Ege'nin incisi  İzmir  tarihinin en büyük yatırımının finansmanı için ilk adım atıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Üçyol ile Buca’yı birbirine bağlayacak olan 13,3 kilometrelik metro projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi veAvrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) bugün 80 milyon avro tutarında finansman yetkilendirme sözleşmesi için imzalar atıldı. Bu yetkilendirme sözleşmesiyle beraber EBRD’nin uluslararası satın alma politikaları ve kurallarına tabi olarak ihale çalışmalarına hemen başlanacak. Proje kapsamında 2020 yılında haleye çıkılarak projenin temelinin atılması planlanıyor.

Üçyol - Buca Metrosu için 80 milyon avroluk imza atıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir’in tarihindeki en büyük yatırım için ilk imzayı atıyoruz. Vatandaşlarımızın hızlı, modern, güvenli ve çevreci bir ulaşıma daha kolay erişmelerini hedefliyoruz. Üçyol - Buca metro projemiz, İzmir’in nüfus yoğunluğu çok olan bir bölgesinde daha trafik sorununu kökten çözecek ve herkese rahat bir nefes aldıracak” diye konuştu. 

“Hazine garantisiz ve teminatsız kredi almayı başardık”

Uluslararası işbirliğinin karşılıklı güvenle sağlanabildiğini söyleyen Tunç Soyer, “Finansman sağlayan kuruluşlar kredi verecekleri kuruluşları titizlikle denetleyip önemli mali  analizlerden geçiriyor. Bu testlerin sonucunda uluslararası finansman kuruluşları, kalkınma bankaları belediyemizin geleceğine ancak güvenle baktığı taktirde finansman sağlanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu mali ortamda, Hazine garantisiz ve teminatsız kredi almayı başarmıştır. Belediyemizin kredibilitesinin yüksek olduğunu böylesine önemli ve büyük projelere finansman desteği alarak bir kez daha göstermiş olduk” dedi.

Amaç sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek

EBRD Türkiye Başkan Vekili Şule Kılıç ise EBRD’nin, İzmir Belediyesi’nin uzun süreli ve güçlü ortaklarından olduğunu dile getirerek, “İzmir Belediyesi’nin İzmir halkı için daha iyi ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için gösterdiği çabayı her zaman takdir ediyoruz. Bugün Üçyol - Buca Metro Projesi’nin kredi yetkilendirme mektubunu imzalarken aynı anda Yeşil Şehirler Eylem Planı açılış ve bilgilendirme toplantısını da yapıyoruz. Yeşil Şehirler Programı ile EBRD, şehirler ve sakinleri için daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi amaçlamaktadır. Program çerçevesinde İzmir’i daha yeşil bir şehir haline getirmesi planlanan bir eylem planı hazırlanacaktır. Yeşil Şehir Eylem Planı, iklim değişikliği ile mücadele konusunda İzmir’in stratejik hedeflerini ortaya çıkaracak ve bir dizi kısa, orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi öngörülen eylem ve yatırımları belirleyecektir” şeklinde konuştu.

12 yıllık vade


Gerçekleştirilen toplantıda kredinin detayları hakkında da bilgiler verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı 80 milyon avroluk kredi, 4 sene anapara geri ödemesiz toplam 12 seneye uzanan vade yapısına sahip. Projenin geri kalan finansmanı için uluslararası kalkınma bankaları ve finansman kuruluşlarıyla görüşmeler yapılıyor.

Proje, 2019 Yılı Yatırım Programı Revizyon Cetveli’nde


Üçyol ve Buca Metro Projesi, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın 2019 Yılı Yatırım Programı Revizyon Cetveline dahil edildi. Metro projesinin finansman ihtiyacı için Hazine garantisi olmaksızın 6 milyar 165 milyon 852 bin lira tutarında dış finansman sağlanması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı uygunluk verdi.


Geri Dön