28 / 03 / 2024

Üçyol-Üçkuyular metro inşaatı ihale sisteminden gecikti!

Üçyol-Üçkuyular metro inşaatı ihale sisteminden gecikti!

Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız, Üçyol-Üçkuyular metro inşaatının gecikmesinin ihale sistemi olduğunu söyledi



Maden Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Muhammet Yıldız, konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan bilgi aldıklarını, yüklenici şirketin yarım bıraktığı "son beton atma işinin" belediyeye ait İZBETON şirketi tarafından tamamlanacağını öğrendiklerini ifade etti.

"TÜNEL ÇÖKEBİLİR" İDDİALARINA YANIT
Yağışların başlamasıyla birlikte tünelin çökeceği yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyleyen Yıldız, şunları kaydetti: "Tünel yapılırken geçici destek sistemi yapılıyor. Normal şartlarda o suların tahliye edilebileceği sistemler de var. Suyun akışı kışa, yaza bağlı değil. Şu durumda 3 ay, 5 ay, 1 yıl bile formasyona bağlı destekleme sistemi bu tüneli tutar. O inşaat çalışmalarında meslek odalarına bağlı mühendis arkadaşlarımız da çalışıyor, onlarla haberleşiyoruz, ancak güzergahın ve yapılması gerekenlerin bize de sorulması gerekirdi. Sadece metroyla ilgili değil, kenti ilgilendiren tüm konularda görüş alınması gerekir. Ama metro inşaatının gecikmesinin nedeni bizden görüş alınmamasından değil, ihale sisteminden  kaynaklanıyor. Yüzde 40-50 fiyat kırılıyor. Bu kadar kırımla bu işin olmayacağını her mühendis bilir. Deneyimli olmayan bir şirkete de veriyorsanız, bu işin olmayacağını bilirsiniz."

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE BAŞKANI SARI
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Coşkun Sarı da yüklenici şirketin "çökebilir" iddialarının çok spekülatif olduğunu, sözleşmenin feshedilmesini önlemek amacıyla bu iddiaların ortaya atıldığını söyledi. Çökme riski olması durumunda işin sorumlusu olan yüklenici firmanın çözüm üretmiş olması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Sarı, şöyle devam etti: "Gerekli önlemler alındıktan sonra her türlü zeminde inşaat yapmak mümkündür. Tünel de yapabilirsiniz, bir başka çalışma da. Bolu Tüneli de uygun değildi ama yapıldı. Metro inşaatının sadece Poligon civarında dere yataklarının altından geçmesi sorunu gündeme geliyor, ama günün teknolojisiyle bu tür problemler aşılabilir. Bizim tünelde bir incelememiz olmadı, bu yönde bir talep de gelmedi. Yine de mühendis olarak görev yapan personelin orada her türlü önlemi aldığına inanıyorum."


İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI İZMİR ŞUBE BAŞKANI PROF. ALKU
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Zafer Alku da her tür inşaatta problem çıkabileceğini ve risk olabileceğini söyledi. İnşaatın başındaki teknik kadronun problemi çözeceğini hatırlatan Alku, "Müteahhidin durumunu bilmiyorum ama sorumsuzca davranıp, işi bırakıp gidemez. Suyun olduğu yerde problem daha çok olabilir. Biz TMMOB'a bağlı odalar olarak açıklamamızı İl Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından yapacağız" dedi.
AA


Geri Dön