26 / 04 / 2024

Üçyol Üçkuyular metro hattındaki çalışmalar 2011'de tamamlanacak

Üçyol Üçkuyular metro hattındaki çalışmalar 2011'de tamamlanacak

Üçyol-Üçkuyular metro hattındaki çalışmaların 2011'in Şubat ayında tamamlanacağı duyuruldu



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattındaki çalışmalar nedeniyle İnönü Caddesi'nin bazı bölümlerinin 20 Haziran 2010 tarihinden itibaren trafiğe kapatılacağını, yeni güzergahların belirlendiğini, Aliağa-Menderes hattının da planlandığı şekilde devam ettiğini belirterek, "9 Eylül'de İzmir'in kurtuluşu ile  İzmir  trafiğinin kurtuluşunu birlikte yaşamak istiyoruz, olmazsa Cumhuriyet Bayramı'nda bunu yaşayacağız" dedi.

Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro istasyonları kazı çalışmaları nedeniyle İnönü Caddesi'nde yapılacak yeni düzenlemeler konusunda Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Başkan Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro hattında tünel çalışmaları ve İzmirspor istasyon inşaatının ardından Hatay, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının yapımına başlandığını, çalışmaların 2011 yılı Şubat ayında tamamlanacağını söyledi.

Üçyol-Üçkuyular metro hattı ihalesi çalışmalarının 2005 yılında başladığını, yaşanan aksilikler nedeniyle iki defa ihalenin iptal edildiğini hatırlatan Kocaoğlu, 511 metre temel imalatı, 15.761 metre de kemer imalatının kaldığını belirterek, "Çalışmaların büyük bölümü bitti, üçte birinden az kemer imalatı, yüzde 10-12 civarında da temel imalatı kaldı" diye konuştu.

-GÜZERGAHLAR YENİDEN PLANLANDI-
İzmirspor ve Hatay istasyonlarında 2011 yılı Nisan ayından, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında ise Ağustos ayından itibaren yolcu taşımaya başlamayı planladıklarını belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:
"Çalışmalar süresince güzergahı kullanan tüm hemşehrilerimizin bu dönemi olabildiğince rahat atlatmalarını sağlamak için tüm olanaklarımızı seferber ettik. Belediye otobüslerinin sefer sıklıklarını, güzergahlarını, duraklarını ve varış noktalarını yeniden planladık. Raylı sistem yatırımlarımızdaki son dönemeci de en kısa sürede aşmak için bütün gayretimizle çalışıyoruz. Bütün mesele Hatay Caddesi'nin yerine 7-8 ay gibi ikamet edeceğimiz sokaklarda araç parklanmamasıdır. Araç parklanmazsa hesaplara göre trafik akacaktır. Ayrıca hem Üçkuyular Vapur İskelesi, hem de Göztepe Vapur İskelesi'nde seferler sıklaştırılacak, sıkışıklığın giderilmesi için deniz yoluna trafik kaydırılacak."

Uzunluğu 80 kilometreyi bulan Aliağa-Menderes hattında da çalışmaların 2006 yılında başladığını, sürecin sonuna gelindiğini ifade eden Kocaoğlu, "Halkapınar-Cumaovası arası problem yok, Temmuz başı başlayacağız. 9 Eylül'de İzmir'in kurtuluşu ile İzmir trafiğinin kurtuluşunu birlikte yaşamak istiyoruz, olmazsa Cumhuriyet Bayramı'nda bunu yaşayacağız" dedi.

Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir kentin ulaşımını, toplu ulaşımını belli bir noktaya getiremezseniz, konfor, güvenini sağlayamazsanız, işine, alışverişine çıktıktan sonra geri dönmesini sağlayamazsanız o insanı mutlu edemezsiniz, refah düzeyini yükseltemezsiniz. Sizlerden, kentliden destek bekliyoruz. Eksiklerimiz olacaktır, süreç içerisinde tamamlayacağız. Bu işler için belediyenin harcadığı para yaklaşık 550 milyon lira, İzban'ın harcayacağı para var. Devlet Demir Yollarının çift hat için yapacağı harcama var. Arazi maliyetlerini çıkardığınızda yaklaşık 1.5 milyar liralık bir iş bu. Üçkuyular-Bornova metrosu, diğer toplu taşım araçları ile bütünleşecek şekilde planlandığında kent içi ulaşımın omurgası olacak. 2011 yılında metroyla Fahrettin Altay Meydanı'ndan Üçyol'a 9, Konak'a 12, Bornova'ya 27 dakikada gidilecek. Toplu ulaşımı kolaylaştıracak önlemler alınacak. Gün içinde İnönü Caddesi'ndeki çalışmalar tamamlanıncaya kadar 3 dakikada bir otobüs kalkacak. Toplu ulaşımda yeni güzergahlar belirlendi, bazı hatlar iptal edildi, alternatif hatlar getirildi."

-KOCAOĞLU SABIR İSTEDİ-
Daha sonra gazetecileri sorularını cevaplandıran Aziz Kocaoğlu, İnönü Caddesiyle ilgili gerekli çalışmaların planlandığını, esnaftan ve vatandaşlardan 8 aylık sabır istediklerini söyledi.

Kocaoğlu, bir başka soru üzerine Hatay Caddesi'ndeki esnafın bir bölümünün çalışmalardan etkileneceğini, ancak buradaki esnafın daha çok bölge halkına hizmet verdiğini söyledi. Bölgedeki dükkanların Kemeraltı ile karşılaştırılamayacağını belirten Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın alt yapı çalışmalarından etkilenen esnafa ödeme yapılması için bir kanun teklifi hazırladığını, bu teklifin yasallaşması durumunda ödeme yapabileceklerini, İzmir milletvekillerinden de bu konuda çalışma beklediklerini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön