19 / 04 / 2024

Uğur Beyazgül: Büyükeşhir binası halka sorulsun!

Uğur Beyazgül: Büyükeşhir binası halka sorulsun!

Şanlıurfa Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Yüksek Mimar Uğur Beyazgül, yapılması planan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni binasının yeri ile ilgili açıklama yaptı.



Şanlıurfa Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Yüksek Mimar Uğur Beyazgül ‘’Yeni Büyükşehir Belediye Binası konusunu halka soralım’’ dedi.


Bir süre önce ilk kez MEDYAURFA.COM’un duyurduğu ‘’Büyükşehir Belediyesinin yeni binası Güzelşehir’e yapılacak’’ haberinin ardından Belediyenin yeri ile ilgili kamuoyunda farklı görüşler dile getirildi.


Bu görüşlere bir yenisi daha eklendi.


Şanlıurfa Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Uğur Beyazgül açıklama yaptı.


''Geleceğin Şanlıurfa'sı için çok önemli''

Beyazgül ‘’Son günlerde gündemde olan Büyükşehir Belediyesinin yeni binasının yeri formu; Geleceğin Şanlıurfa’sı için çok önemlidir’’ dedi.


Bu konuda akademik çevrelerin ve STK’ların Belediyeye yardımcı olmasının toplumsal bir görev olduğunu belirten Beyazgül ‘’Elbette Belediyemiz de konuya bilimsel yaklaşmalı, konu ile ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alarak katılımcılık ilkesini sağlamalıdır.


Cumhuriyet öncesi yerelde; mahalle’den yönetim etkin iken, belediyecilik yasasıyla birlikte yönetim tamamıyla belediyelere devredilmiştir. Bu durum ise yönetimin halktan uzaklaştığı eleştirilerine maruz kalmıştır. Yerel yönetimdeki en önemli unsur, halkın kararlara katılımının azami ölçüde sağlanması, halkın yönetim binalarına ve yöneticilere ulaşımının kolay olmasıdır. Bundan dolayı yönetim binalarının bulunduğu alanlar şehir merkezi olarak adlandırılırlar. 1987 yılında yapılan Şanlıurfa imar planında belediye binası ile Vilayet binası aynı yerde düşünülmüştür. Vilayet binası yapılmış, fakat değişen şartlara göre Büyükşehir belediyesi yeni bir yer arayışına girmiştir.


Gönül ister ki, bu arayış yeni bir imar planı ve ulaşım master planı ile birlikte düşünülsün. Geleceğin Urfa’sı ve uydu kentleri birlikte yeniden konumlandırılsın. Çünkü artık 1987 imar planının işlevselliği kalmamıştır. Bilimsel olan yaklaşım da budur’’ dedi.


‘’Yarışma yapılmalı’’

Belediye Binalarının saray olarak da anıldığını ifade eden Beyazgül ‘’Belediye binaları aynı zamanda belediye sarayı olarak da anılırlar. Temsili binalardır. Şehrin kültürel kimliğini yansıtırlar. Binaların mimari çizgileri kadar, kullanılan malzemeleri de önemlidir. Urfa halkı, o binada Urfa’nın geçmişiyle birlikte modern dünyaya uzattığı eli de görmeli. Yerel malzemesiyle geçmişi, modern malzemesiyle geleceği kucaklamalı. Mimari çizgilerinde Urfa sokaklarını, Urfa evlerini, tarihi Urfa’yı hissettirmeli. Gelecekte yıkılmaya değil, tescil edilmeye layık bir yapı olmalıdır. Önce yeri tespit edilmeli, sonra o yerin coğrafi ve fiziki konumuna göre proje dizayn edilmeli ve mutlaka bir yarışmayla belirlenmelidir.’’ Dedi.


‘’Arazi belirlenmeden proje yapılmaz’’

Celalettin Güvenç zamanında yapılan bir projeye yer arandığı duyumlarını da aldıklarını belirten Beyazgül ‘’Bize göre, arazi belirlenmeden proje yapılamaz. Bu tür yaklaşımlar mimarlık ve şehircilik bilimine aykırıdır’’ dedi.


‘’İdare ve protokol şehrin merkezinde olmalı’’

Belediyenin yeri ile ilgili  Ankara  ve İstanbul’dan örnek veren Beyazgül ‘’Büyükşehir binasının Çevre yollarıyla bağlantısı kadar, protokol yollarıyla bağlantısı da önemlidir. Şehrimizin gelişim alanlarını da kucaklayan odak noktasında olmalıdır. Bugün İstanbul’da belediye sarayı şehrin ana merkezi olan Fatih, Aksaray’a, Ankara’da ise Kızılay’a yakın bir yerde düşünülmüştür. Belediyeye ait olan ve trafik yoğunluğu getiren alt yapı birimleri ise, çeşitli semtlere dağıtılmıştır. Fakat idare ve protokol şehrin merkezinde bulunmaktadır.’’ Dedi.


‘’Tüm sorular yanıt bulmalı’’

Beyazgül, Belediyenin yerinin yapılacağı yerlerle ilgili olarak sözünü ettikleri teknik, kültürel ve mimari gereksinimlerin nasıl karşılandığı ile ilgili taleplerin karşılanmasının önem arz ettiğini de belirten Beyazgül sözlerine ‘’Toplumsal konsensüs ve teknik gereklilikler olmazsa olmazdır. Sonuç olarak; yeni belediyemize çağrımız şudur; Yeni bir imar planı ve ulaşım master planı hazırlayarak, yeni Urfamızın temellerini birlikte atalım. Şehir merkezini yeniden belirleyerek, yeni Büyükşehir binasının yerini belirleyelim. Eski belediyenin ısmarlama olarak hazırlamış olduğu bir bina projesini bir kenara bırakarak, katılımcılık ilkesi çerçevesinde konuyu yeniden ele alalım. Geçmiş belediyelerin düştüğü; havaalanı yeri, üniversitenin yeri ve 11 Nisan stadı projesi hatalarını tekrarlamayıp, belediyecilikte birlikte yeni bir sayfa açalım.’’sözleriyle son verdi.


Medya Urfa


Geri Dön