26 / 04 / 2024

Ukrayna krizi Türk müteahhitleri nasıl etkileyecek?

Ukrayna krizi Türk müteahhitleri nasıl etkileyecek?

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Ukrayna'daki krizin Türk inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.



Ukrayna ve Rusya'nın savaş eşiğine gelmesine neden olan krizi, Türk iş dünyası da yakından takip ediyor ve neler olacağını merak ediyor. Krizin yükselmesiyle gıda ve hammadde fiyatlarında baskılanma yaşanırken, uluslararası taşımacılık konusunda da tedirginlikler yükseliyor. Turizmden gıdaya, inşaattan demir/demir dışı metallere kadar pek çok sektör, şu an endişeli durumda.

Dünya Gazetesi'nden Merve Yiğitcan'ın haberine göre; DEİK Türkiye-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Ruşen Çetin, bölgede yaşanan gelişmelerle ve yaşananların Türkiye'yi nasıl etkileyebileceğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Ukrayna krizi Türk müteahhitleri nasıl etkileyecek?

Yaşanan krizin büyümesi durumunda inşaat ve müteahhitlik, turizm, havacılık ve gıda sektörlerinin olumsuz etkileneceğine vurgu yapan Çetin, “Ukrayna bizim için oldukça önemli bir ülke. İki ülkenin 7,4 milyar dolar ticaret hacmi var, 3 milyar dolar ihracat yaptık, 4,4 milyar ithalatımız var. Bu devam ediyor. Ancak bölgedeki gerginlikten dolayı karşılıklı iş hacmimizde bir miktar düşüş olabilir. Turist sayısı da etkilenebilir. Ukraynalı turist sayısı geçen yıl 2 milyondu. Rusya da Türkiye’nin büyük turizm partneri. Türkiye turizm gelirlerinin yüzde 10’unu Rusya’dan elde ediyor. Dolayısıyla bu iki taraftan da bize sıkıntı yaşatır” açıklamasında bulundu. 

Ukrayna krizi Türk müteahhitleri nasıl etkileyecek?

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de, bu iki ülke arasında yaşanan süreçle ilgili konuştu. Eren, yaşananların Türk inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, “Ukrayna son 10 yıl içinde gittikçe daha fazla iş aldığımız bir pazar olmuştu. Siyasi ilişkiler bizim orda daha fazla iş almamızı sağladı. Şirketlerimizin Ukrayna’nın her yerinde şantiyeleri var. Teklif hazırlayanlar ve ihaleye girenler var. Bu nedenle endişe başladı. Umarım sağduyu ağır basar” açıklamasında bulundu. 

Ukrayna krizi Türk müteahhitleri nasıl etkileyecek?

Rusta ve Ukrayna'dan ülkemize gelen turistlerin konakladığı sahillerde bulunan otellerin büyük bir bölümünün Müteahhitler Birliği'nde üye olan firmalar tarafından işletildiğine dikkat çeken eren, "“Pandemide otellerimiz kapalıydı. Bu yıl açılacak diye düşünürken olası savaş hali hem Avrupalıların seyahatlerini azaltacak hem de zaten çok önemli misafir kaynağımız olan Rusya ve Ukrayna’yı da etkileyecek. Böyle bakınca güzel bir tablo ortaya çıkmıyor" şeklinde konuştu.

Ukrayna’da artan gerilim altın fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Ukrayna kriziyle Türkiye'de ekmek fiyatı 5 lirayı geçebilir!

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!


Geri Dön