28 / 03 / 2024

Ukrayna Rusya'dan 1,5 milyar metre küp doğalgaz alacak!

Ukrayna Rusya'dan 1,5 milyar metre küp doğalgaz alacak!

Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Yuriy Prodan, basına yaptığı açıklamaya göre, Rusya'dan satın aldığı doğalgaz hacmini giderek azaltan Ukrayna, yıl sonuna kadar 1,5 milyar metre küp Rus doğalgazı almayı hedefliyor.




Rusya'dan satın aldığı doğalgaz hacmini giderek azaltan Ukrayna, yıl sonuna kadar 1,5 milyar metre küp Rus doğalgazı almayı hedefliyor. 


Ukrayna Enerji ve Kömür Sanayi Bakanı Yuriy Prodan, basına yaptığı açıklamada, daha önce 4-5 milyar metreküp Rus doğalgaz satın alma hedeflerine karşılık, ülkesinin yıl sonuna kadar 1,5 milyar metreküp doğalgaz almayı planladığını kaydetti. 


Prodan, Ukrayna'nın gelecek yılın ilk çeyreğinde Rusya'dan 1 milyar metreküp doğalgaz satın almayı hedeflediğini kaydederek, "Bu yıl sonuna kadar 1,5 milyar metreküp, hava koşullarına göre de, gelecek sene 1 milyar metreküp doğalgaz satın almayı öngörüyoruz" ifadesini kullandı.  


Prodan, ayrıca gelecek yılın ilkbahar ve yaz mevsimi için de doğalgaz alımı konusunda Rusya ile yapılacak görüşmelerde AB'nin desteğine umut ettiklerini dile getirdi. 


Ukrayna'nın Naftogaz şirketi Başkanı Andrey Kobolev de bu ay sonuna kadar satın alacağı Rus doğalgazı için avans ödemesi yapılabileceğini dile getirirken, ödenecek avans ödemesinin miktarı hakkında bilgi vermedi. 


Rus Gazprom şirketi Haziran ayında, biriken doğalgaz borçlarından dolayı Ukrayna'ya sattığı doğalgazı durdururken, resmi Moskova ve Kiev arasında geçen ay, Avrupa Birliği'nin aracılığıyla, kış mevsiminde Rusya'nın bin metreküpünü daha önce öngörülen 485 dolar yerine 378 dolardan olmak üzere Ukrayna'ya doğalgaz satması konusunda uzlaşma sağlanmıştı. 


Ukrayna da bu görüşme çerçevesinde, yeniden doğalgaz sağlaması için doğalgaz borcunun 1,45 milyar dolarını ödeyerek, Rusya'nın talebini yerine getirmişti. 


Ukrayna hükümeti, daha önce kış mevsiminde, ülkede kullanılan doğalgaz hacmini yüzde 30 oranında azaltılmasını amaçladığını açıklamıştı. 


Dünya


Geri Dön