25 / 04 / 2024

Ulaştırmada deprem yönetmeliği hazır!

Ulaştırmada deprem yönetmeliği hazır!

Türkiye’nin Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı'na göre hazırlanan “Ulaşım ve Dağıtım Tesisleri İçin Deprem Yönetmeliği”nde hazırlıklar tamamlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın onaylamasının ardından yönetmeliğin bu yıl içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi planlanıyor.



Türkiye’nin Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planı kapsamında hazırlanan “Ulaşım ve Dağıtım Tesisleri İçin Deprem Yönetmeliği”nde sona gelindi.

Hürriyet'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, KGM’nin 2019 yılı Faaliyet Raporu’na kapsamında, nihai şartnamesi hazırlanan yönetmelik, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na görderildi. Onay verilmesinden sonra yönetmeliğin bu yıl içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yönetmelikte karayolu-demiryolu köprü ve viyadükleri, karayolu-demiryolu tünelleri ile diğer zemin yapıları, kıyı-liman yapıları ile hava meydan yapıları “Ulaşım Tesisleri” başlığı altında toplanırken, elektrik iletim sistemleri ile telekomünikasyon sistemleri “Dağıtım Tesisleri” olarak değerlendirildi.

YENİ ŞARTLARLA

Her bir sektör için, deprem etkisi altında yeniden yapılması planlanan tesislerin tasarımına ve mevcut tesislerin deprem performanslarının değerlendirilmesiyle ilgili temel parametreler belirlenirken, Ulaşım ve Dağıtım Tesisleri başlığı altında yer alan tüm tesislerin ihaleleri bundan sonra yeni yönetmeliğin belirlediği şartlar doğrultusunda yapılacak. Yönetmeliğin hazırlanması sürecinde AFAD, TCDD, AYGM, BOTAŞ, TEİAŞ ve TÜPRAŞ’tan yetkililerin yanı sıra ODTÜ ile Boğaziçi üniversitelerinden akademisyenler de katıldı. Geçtiğimiz yıl yönetmeliğe son şeklini vermek üzere toplanan çalıştayda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan da, yönetmeliğin yerli ve milli olması gerektiğini belirtti.


Geri Dön