29 / 03 / 2024

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği eğitimleri başladı!

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği eğitimleri başladı!

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin içeriğinin anlatıldığı uzaktan eğitimlerinin başladığını duyurdu.



Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin içeriğinin anlatıldığı uzaktan eğitimlerinin başladığını açıkladı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, deprem zararlarının azaltılması çalışmaları kapsamında, özellikle bina türü yapıların depremler karşısında minimum hasar almasını, aynı zamanda vatandaşların da bu yapılardan en az zararla kurtulmalarını sağlayacak olan teknik düzenlemelerin başında bina deprem yönetmeliklerinin geldiği bildirildi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, deprem yönetmeliklerinin son güncellemesinin 2018 yılında yayımlanıp 2019 yılından itibaren yürürlükte olduğu anımsatılan açıklamada, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesiyle getirilen yeni kurallara ve uygulamalara özellikle uygulayıcıların hızlı ve doğru uyum sağlaması amacıyla kamu ve yerel yönetimler öncelikli olmak üzere birebir eğitimlere başlandığı belirtildi.

İnşaat sektöründe çağın getirdiği yeniliklerin hızlıca uyumunun sağlanması amacıyla da oluşturulan komisyonun çalışmalarına başladığı bildirildi.

- Özel sektör de unutulmadı

Yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Komisyon marifetiyle oluşturulan eğitim modülüyle, yerel ve merkezi yönetimlerde yer alan uygulayıcılara ve karar vericilere eğitim sağlanmasının yanı sıra Başkanlığımız inşaat sektöründe önemli bir paya sahip olan özel sektörü de unutmamış, oradaki değerli paydaşlarımıza da ilgili eğitimlerin bu süreçte uzaktan eğitim yoluyla sağlanmasını planlamış ve gerçekleştirmiştir.

AFAD'ın ülke genelinde işlettiği ve Avrupa'nın 2'nci büyük deprem gözlem ağına sahip olan merkezinin verilerine göre, 1900'den günümüze kadar meydana gelen depremlerde yaklaşık 604 bin bina ağır hasar görmüş veya yıkılmış, 86 bin 460 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu şekilde büyük can ve mal kaybına yol açan depremlerin meydana geldiği bir coğrafyada deprem zararlarını azaltmak, özellikle yapılarımız için gerekli şartnameleri düzenlemek temel görevimiz olmaktadır. Bu nedenle doğru, hızlı ve güvenilir bilgiye ulaşmada, paydaşlarımıza destek vermek, bu desteği önümüzdeki yıllarda çeşitlendirmek ve topyekun afetle mücadelede bir arada olmak Başkanlığımızın önceliklerindendir."

- "Uzaktan eğitim modülüne internetten ücretsiz ulaşılabiliniyor"

Türkiye'nin ilk afet strateji belgesi niteliğinde olan Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) kapsamında daki  "Deprem güvenli yerleşme ve depreme dayanıklı yapılaşmanın sağlanması" hedefinde "İnşaat sektöründe çalışan personelin hizmet içi eğitimi sağlanacaktır" stratejisinin gerçekleştirilmesinin de temel hedeflerden olduğu bildirildi.

Yapılan açıklamada, inşaat ve yer bilimleri sektöründe çalışan karar verici, uygulayıcı ve araştırıcılar için zamanla zenginleştirilecek olan kütüphane bölümünün de bulunduğu Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin uzaktan eğitim modülüne "https://uzem.afad.gov.tr" adresinden ücretsiz olarak ulaşılabildiği belirtildi.

Sisteme kaydolan kullanıcıların, aynı zamanda ileride geliştirilecek olan yönetmelik ve harita çalışmalarında AFAD'ın davetli paydaşları arasında yer alacağı bildirilen açıklamada, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığının deprem mesajlarının, kullanıcıların akıllı telefonlarına ücretsiz gönderileceği belirtildi.

Eviniz fay hattı üzerinde mi? e-Devlet fay hattı sorgulama!


Geri Dön