26 / 04 / 2024

Eviniz fay hattı üzerinde mi? e-Devlet fay hattı sorgulama!

Eviniz fay hattı üzerinde mi? e-Devlet fay hattı sorgulama!

Türkiye'de son günlerde peş peşe meydana gelen depremler sonrası vatandaşlar evlerinin fay hattı üzerinde olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki Türkiye'deki fay hatları nerede? Eviniz fay hattı üzerinde mi? İşte Türkiye'deki fay hatları...



Türkiye'de son günlerde üst üste yaşanan depremler sonrasında Türkiye’de bulunan fay hatları araştırılıyor. 14 Nisan'da sabah saatlerinde İstanbul’un Karadeniz kıyısında bulunan Ormanlı mevkinde de deprem yaşanması sonucunda vatandaşlar evlerinin fay hattı üzerinde olup olmadığını merak ediyor. 

Sözcü'de yer alan habere göre; deprem kuşağında bulunan ülkemizde sıklıkla yaşanan depremler sonrasında ‘Türkiye fay hattı’ aramaları internette yoğunlaştı. Fay hattı haritası görmek isteyen vatandaşlar, e- Devlet üzerinden ‘evimin altından fay hattı geçiyor mu?’ sorusunun yanıtına erişebiliyor. 

Türkiye, dünyadaki en tehlikeli fay hatlarının yer aldığı ülkelerden biri. Son haftalarda ülkemizde yaşanan irili ufaklı bir çok deprem sonrası internette Türkiye'den geçen deprem fay hatları araştırılmaya başlandı. Peki Türkiye'deki fay hatları nerede? Eviniz fay hattı üzerinde mi? İşte Türkiye'deki fay hatlarına ilişkin detaylar...

FAY NEDİR

Yerkabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem olan ve hareket eden iki levha yada levhacık arasındaki ara yüzey) FAY olarak isimlendirilir. 

Diri Fay: 

Son Tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylar diri faydır. Bu fayların dirilikleri yalnızca yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir. Genç kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiller, basınç sırtı yada çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylar olarak bilinir.

TÜRKİYE'DEKİ FAY HATLARI HANGİLERİDİR?

KUZEY ANADOLU FAY ZONU

Biga yarımadası

DOĞU ANADOLU FAY ZONU

Doğu Anadolu Fay Zonu; Türkiye’nin doğusunda Güneydoğu Torosları ve bu dağlar arasındaki çöküntü ovalarını yaklaşık KD-GB doğrultusunda kesen, sol yanal, doğrultu atımlı, aktif bir fay zonudur. Jeolojik olarak Erken Pliyosen döneminde oluşmaya başlamış bölge Türkiye'nin önemli tektonik bölgelerinden biridir. Fay üzerindeki kümülatif ötelenmenin yaklaşık 10 kilometre olduğu öne sürülmüştür.(3-7)

BATI ANADOLU FAY HATTI

Bu bölge Batı Anadolu'nun, Ege kıyılarında, Marmara denizi içinde, Saros, Edremit ve İzmit körfezlerinde, Gediz, Büyük ve Küçük Menderes vadileri kenarlarında, Amik ovası grabeninde ve bu grabenin kuzeydoğu istikametindeki uzantısına kadar ulaşmakta. Bölgenin karakteristik özelliği eğim atımlı faylardan ve grabenlerden oluşmasıdır. Ayrıca Kuzey Anadolu'da olup İzmit- Bandırma hattı ve Adapazarı- Hendek grabenleri bölge içerisinde bulunur. Kısacası Ege graben sistemi de Doğu Anadolu sıkışma bölgesi gibi Avrasya-Arabistan çarpışmasının bir ürünüdür ve hareketin buradan KAFZ ile batıya transfer edilmesi sonucu meydana gelmiş.

Bölgedeki alt faz sonları şu şekilde: 

Fethiye-Burdur Fay Zonu

Gökova Grabeni

Knidos Fayı

Büyük Menderes Grabeni

Yavansu Fayı

Küçük Menderes Fayı

Gediz Grabeni

Simav Grabeni

Foça-Bergama Fay Zonu

Eskisehir Fayı (4)

ÖNEMLİ DEPREMLER HARİTASI

Tarihsel kayıtlar incelendiğinde önemli depremlerin şu bölgelerde yoğunlaştığı tespit edilmekte: 

Kuzey Anadolu Aktif Fay Zonu boyunca,

Marmara ve Batı Anadolu graben bölgelerinde,

İskenderun Körfezi ve Amik ovası çevresinde,

Güneybatı Anadolu'nun; Ege kıyılarında ve Ege denizi- Akdeniz köşesinde,

Malatya- Karlıova- Varto- Kars üzerinde Kafkaslara uzanan şeridinde.

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul depremi açıklaması! 

Süleyman Soylu İstanbul depremi için iki korkusunu açıkladı!

Prof. Naci Görür'den deprem yorumu: Endişeliyim!


Geri Dön