17 / 04 / 2024

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul depremi açıklaması! 

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul depremi açıklaması! 

İstanbul’da çok tartışılan Kanal İstanbul projesinin Karadeniz çıkışı açıklarında bu sabah 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür, depreme ilişkin açıklamalarda bulundu...



İstanbul’da çok tartışılan Kanal İstanbul projesinin Karadeniz çıkışı açıklarında sabaha karşı yaşanan 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbullulara panik yaşattı.  

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre deprem, İstanbul Ormanlı açıklarında bu sabaha karşı saat 02.56'da 16,9 km derinlikte 4.1 büyüklüğünde meydana geldi.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Prof. Dr. Naci Görür, deprem öncesi ve sırasında duyulan uğultu ve seslere ilişkin, “Deprem odağından çıkan sismik dalgaların yer kabuğunun içerisinden geçip atmosfere ulaşıncaya kadar geçtiği ortamlardaki etkileşimler nedeniyle ses ve uğultular meydana gelebilir” şeklinde konuştu.

Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, Kanal İstanbul açıklarındaki depremin denizin içinde meydana geldiğini ifade ederek, "Karadeniz bölgesi genelde sismik yönden Türkiye'nin en sessiz bölgelerinden biri" diye konuştu.

Genelde Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzeyinde kalan karadaki alanın konuşulduğuna dikkat çeken Görür, şöyle konuştu:

- Onun deniz içinde de devamı var. Buralar sismik yönden en az aktif olan yer. Doğu Anadolu Fayı,  Avrasya ile Arap levhası arasında sıkıştığı zaman  Anadolu batıya doğru hareket ediyor.

- Bu hareketi Kuzey Anadolu fayı ve Doğu Anadolu Fayı boyunca yapıyor. Kuzey Anadolu Fayı tam bu Karadeniz bölgesi dediğimiz bölgenin güneyini sınırlar.

- Kuzey Anadolu fayı çalışırken bizim düşüncemize göre pontidleri denize doğru itiyor. Yani Karadeniz bölgesi bir anlamda denizin içine doğru yavaş yavaş ilerliyor ve bindirme fayları oluşturuyor. Deniz içinde o fayları görüyoruz. Son deprem de o fayların bir ürünü.

“BÜYÜK DEPREM ÜRETMEZ”

Bu fay sisteminin büyük bir deprem üretmesinin beklenmediğine diikkat çeken Görür, "Karadeniz bölgesinde büyük deprem beklemiyoruz. Sismik yönden daha az aktif bir bölge. Bindirme faylarının zaman zaman böyle hareketleri oluyor" şeklinde konuştu.

Depremin Kanal İstanbul açıklarında olduğunu ancak çok yakınında meydana gelmediğini dile getiren Görür, “Depremin, eğer yapılmış olsaydı da Kanal İstanbul üzerinde etkisi çok olmazdı” dedi.

Prof. Naci Görür'den deprem yorumu: Endişeliyim!

Büyük İstanbul depremi senaryosu: 47 bin bina yıkılacak!

Kanal İstanbul ve deprem!


Geri Dön