26 / 04 / 2024

Büyük İstanbul depremi senaryosu: 47 bin bina yıkılacak!

Büyük İstanbul depremi senaryosu: 47 bin bina yıkılacak!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, büyük İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Kadıoğlu, "Yeni senaryoya göre 47 bin bina yıkılması öngörülüyor. Afet olmadan önce 47 bin bina yıkılıp yeniden yapılmalı" dedi...



İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Türk Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Avcılar'da düzenlenen 'Deprem Gerçeği ve Avcılar' konulu panele katıldı. Panelde beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, Avcılar'da düzenlenen 'Deprem Gerçeği ve Avcılar' konulu panelde konuşma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi ve Afet Yönetim Uzmanı Türk Kızılay Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "İstanbul´da nerede yaşıyorsak, zemin şartlarına bakarak konut yapmalıyız. Karşı karşıya olduğumuz tehlike, risk çok büyük. Bunu hiçbir ülke yönetemez" değerlendirmelerinde bulundu.

‘Deprem Haftası’ sebebiyle düzenlenen panelde konuşan Kadıoğlu, İzmit'teki faydan uzak olmasına rağmen 1999 depreminin Avcılar'da bile etkili olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:

"Bu deprem ‘Allah’ın emri’ gibi olacak. Ne zaman olacağını bilmiyoruz. İstanbul´da nerede yaşıyorsak, zemin şartlarına bakarak konut yapmalıyız. Karşı karşıya olduğumuz tehlike, risk çok büyük. Bunu hiçbir ülke yönetemez.

Eğer bu riski deprem olmadan önce kentsel dönüşümle, başka bir şeyle azaltmazsak bu deprem olduğunda bununla baş etmemiz mümkün olmayacak."

Prof.Dr. Kadıoğlu, Türkiye'de mevcut çalışmalarla deprem, afet riskine hazırlanmanın mümkün olmadığına dikkat çekti ve konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Riske karşı, 'Hazırlanıyormuşuz' gibi yapıyoruz. Ama afet yönetiminde önce zarar, risk azaltılır, azaltılamayan kalan kısım için hazırlık yapılır. Yeni senaryoya göre 47 bin bina yıkılması öngörülüyor.

47 bin bina yıkıldığı zaman bu sayıda 20´şer kişilik arama-kurtarma timi koyamayız. Böyle bir şey dünyada yok. Afet yönetimi afet olduktan sonra arama-kurtarma değil; afet olmadan önce 47 bin binayı yıkıp yeniden yapıp, 47 binaya indirmektir."

Önemli olanın afet yaşanmadan önce binaların yıkılması ve böylece riskin azaltılması olduğuna dikkat çeken Kadıoğlu, "Afet yönetimini afetten sonra yeme, içme, barınma olarak anlamışız. Oysa bunlar afetlere müdahale çalışmasıdır. Nuh peygamber gibi; Yağmur yağmadan gemi yapıyordu ya.. Biz de deprem olmadan önce evlerimizi yapmamız gerekiyor. Bu rakamlar ortaya çıktığında hiçbir ülke bunlarla baş edemez. Dışarıdan yardım gelene kadar ölümler oluyor. İlk saatler `Altın saatlerdir" diye konuştu.

BASİT AMA ÖNEMLİ

Kadıoğlu, herkesin deprem olduğunda uygulayacağı basit ancak çok önemli hareketleri öğrenerek, önlemleri alması gerektiğine dikkat çektikten sonra “Sigara günde 300 kişiyi öldürüyor. Deprem bu kadar kişiyi öldürmüyor. En büyük afet sigara. Sigara ile deprem arasındaki tek fark; Biri parekende, diğeri toptan öldürüyor. Bu nedenle acayip ilgi çekiyor. Keşke dememek için alınması gereken önlemleri alın” ifadelerini kullandı.

Büyük İstanbul depremi senaryosu: 47 bin bina yıkılacak!

“FELAKET SENARYOSU…”

Panelde, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli ise eski yapıların bulunduğu ilçede felaket senaryolarının gerçekleşmemesi, depreme dayanıksız eski yapıların yenilenebilmesi için çalıştıklarını, kat artışı, mevcut kat sayıları ile bina yenilenmesine izin verilmesi için çalışmalar yaptıklarını ve bu yönde çağrılar yapıldığını belirtti.

İstanbul depremi için 'Büyük İstanbul Planı' hazırlıyoruz!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: İstanbul depreme hazır mı?

İstanbul depremi tüm ülkeyi aç bırakabilir!


Geri Dön