19 / 04 / 2024

Yeni Bina Deprem Yönetmeliği yürürlüğe giriyor!

Yeni Bina Deprem Yönetmeliği yürürlüğe giriyor!

Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, çalışması tamamlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği"nin yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderilmesine karar verildi. 



Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ başkanlığında 29 Aralık 2017'de toplanan Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunun aldığı kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yayınlanan kararlara göre, 2015 yılı Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulunda alınan kararlarla ilgili ilerleme raporu hazırlanarak AFAD Başkanlığı tarafından kurul üyelerine sunulacak.

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Çalışması tamamlanan "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği" onaylanarak yayınlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderilecek ve "Türkiye Deprem Tehlike Haritası" Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere hazırlandı. 

Kurul kararlarına göre, deprem sigortasının yaygınlaştırılmasını sağlayacak mevzuat ve çalışmalar düzenlenecek, afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler için ihtiyaç duyulacak sertifikalandırılmış gönüllü sayısı ve ilk yardım eğitimi almış kişi sayısının artırılmasına ilişkin çalışmalar yürütülecek.

Yerel yönetimlerin afet yönetimi kapasitesini geliştirecek eğitim programları düzenlemesi istendi. Ayrıca, 2018 yılı içinde farklı afet konularını da ele alan veya bölgesel amaçlı Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu toplantılarının yapılmasına, bunlara ilişkin alt çalışma grupları oluşturularak bu toplantılara ait rapor ve sunumlar hazırlanmasına karar verildi.

Kayba yol açabilecek riskli alanlar için çalışma
Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu, depremde hasar ve can kaybına yol açabilecek riskli alanlara yönelik çalışmaları da yeni yönetçmelik kapsamında aldılar. Bu kapsamda riski azaltacak yapı stoku dönüşümünün gerçekleştirilmesi için mevzuatın güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılarak, gerekli finansman kaynakları oluşturulacak.

AFAD Başkanlığı koordinesinde yürütülen ve illerde uygulanan Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının müdahale kapasitesinin geliştirilmesinde gerekli olan kaynağın sağlanması için Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığının bütçelendirme çalışmalarında ilgili paydaşlara öncelik sağlanacak.

 

Yeni Bina Deprem Yönetmeliği kurul kararı!
 

 


Geri Dön