19 / 04 / 2024

Yeni tüketici kanunu yarın yürürlüğe giriyor!

Yeni tüketici kanunu yarın yürürlüğe giriyor!

Yeni tüketici kanunu yürürlük maddesi, resmi gazetede yayımlandıktan altı ay sonra yürürlüğe girmesini öngörüyor. Buna göre kanunun yürürlük maddesi gereğince Yeni tüketici kanunu yarın yürürlüğe giriyor...



Yeni tüketici kanunu..

6502 sayılı Yeni tüketici kanunu kapsamında tüketicilere birçok alanda yeni haklar tanınıyor. Örneğin tüketiciler, konut firmaları ile yaptığı ön ödemeli satış sözleşmelerinden hiçbir gerekçe göstermeden on dört gün içinde vazgeçebilecek.


28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girdi mi?  Yeni tüketici kanunu ne zaman yürürlüğe girecek?


Yeni tüketici kanunu yürürlük maddesi, resmi gazetede yayımlandıktan altı ay sonra yürürlüğe girmesini öngörüyor. Buna göre kanunun yürürlük maddesi gereğince Yeni tüketici kanunu yarın yürürlüğe giriyor. 


Yeni Tüketici Kanunu neler getiriyor?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olan Ön ödemeli konut satış sözleşmesinden tüketiciler on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip oluyor.


satıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlü oluyor. Bu hakkından haberi olmayan kimselere, satıcı firma böyle bir hakkı olduğunu belirtmek zorunda kalıyor.


Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilmesi gereken tutar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde tüketiciye geri verilir. 


Satıcının aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade ettiği tarihten itibaren, tüketici on gün içinde edinimlerini iade eder.


6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun!



Geri Dön