25 / 04 / 2024

Uludağ Üniversitesi'nde usulsüz arsa tahsisi iddiası!

Uludağ Üniversitesi'nde usulsüz arsa tahsisi iddiası!

2019 yılı Sayıştay raporlarının yayınlanması ile birlikte pek çok kamu kurumunda yaşanan usulsüzlükler tespit edildi, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde bir şirkete usulsüz arsa tahsis edildiği belirlendi.



Bursa Uludağ Üniversitesi’nde yaşanan işgalci şirket skandalı Sayıştay raporlarında görüldü. 

2019 yılı Sayıştay raporlarının yayınlanması ile birlikte pek çok kamu kurumunda yaşanan usulsüzlükler tespit edildi, Bursa Uludağ Üniversitesi’nde yaşanan bir skandal da ortaya çıktı. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; üniversitenin kamu tüzel kişiliği adına kayıtlı parsellerin fiili durum gösterilerek işgal edildiği Sayıştay raporuna yansıdı. 

1997 YILINDA BAŞLAYAN USULSÜZLÜK…

Sayıştay raporunda, 1997'de Bursa Uludağ Üniversitesi’nin o dönemki rektörü (2015 yılında ölen Prof.Dr.Ayhan Kızıl) usulsüz şekilde Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü mülkiyetine ait Görükle 5412 parselde kayıtlı 20 bin metrekare gayrimenkul üzerinde Senato kararı ile -herhangi bir ihale yapmaksızın- yine o dönemde kendisinin vakıf başkanlığını sürdürdüğü Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’na 49 yıl süre ile üst hakkı tesis edildiği kaydedildi. 

Dönemin rektörü Prof.Dr. Ayhan Kızıl usulsüz şekilde ihalesiz olarak kendi başkanlığını yaptığı Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’na 49 yıllığına verilen bu araziye ilişkin, bir şirketle “Yap-İşlet-Devret” modeli kapsamında bir sözleşme yapıyor. 

Sayıştay raporuna göre daha sonra, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yönetim kurulunun, 16 Şubat 2007 tarih ve 3 sayılı kararı ile mevzuata aykırı olarak adına tahsis edilen yere ilişkin şirket ile arasında yaptığı mevzuata aykırı sözleşmeden doğan “yetki, edinim ve yükümlülüklerini” Uludağ Üniversitesi Rektörlüğüne devrediyor.

Fakat, vakıfla özel şirket arasındaki üniversitenin bağlı olduğu mevzuat açısında butlan (yanlış,haksız) sözleşme, aynı şekilde sürdürülüyor, ve üst hakkı 49 yıllığına usulsüz şekilde kendisine tesis edilen gayrimenkulde yapılan parselasyon çalışması sonucunda 5412 parsel aynı sınırları ihtiva ederek şu anki durumu ile birlikte Görükle Sakarya Mahallesi 5361 ada 101 parsele dönüşüyor ve usulsüz olarak bu alanı vakıftan kiralayan şirket adına tapuda tescil edilmiş –haliyle- sürdürülüyor.

SAYIŞTAY ŞİRKET İÇİN “İŞGALCİ” DİYOR…

Sayıştay raporunda 1997'den bu güne kadar çeşitli sözleşme yenilemeleri ile devam eden bu durumun altı çizilirken arazinin kullanım hakkını alan şirketin “İŞGALCİ” konumunda olduğu belirtiliyor.

Raporda duruma ilişkin, "Üniversite ile Vakıf arasında mevzuata aykırı olarak kurulan ve devredilen üst hakkı sözleşmesi gereği, şirket tarafından işgal edilen 5361 ada ve 101 no’lu parsele ait alandan başka, mülkiyeti Bursa Uludağ Üniversitesi kamu tüzel kişiliği adına kayıtlı olan 63 ve 100 nolu parsellerin bir kısmının Rektörlük izni olmaksızın ve herhangi bir sözleşmeye dayanmaksızın şirket tarafından işgal edilmek suretiyle gayri yasal (bir fiili bir durum yaratılarak) kullanıldığı görülmüştür" ifadeleri kullanılıyor. 

ŞİRKET KENDİ KAFASINA GÖRE SINIRLARINI GENİŞLETİYOR!

Sayıştay raporunda Bursa Uludağ Üniversitesi‘nden arazi kullanım hakkı edindiği belirtilen şirketin bununla da yetinmeyerek sınırlarını genişlettiği ve işletme sahibi 3.şahıslar ile sözleşmeler yaparak bu arazi üzerindeki ticari işletmelerden haksız kazanç sağladığı da dile getiriliyor. 

Raporda bu durum için, “Hatta mevzuata aykırı olarak şirkete verilen ve kullandırılan bu parsel dışında, 100 ve 63 no.lu parsellerin şirket tarafından 3. Şahıslara kafeterya olarak kiraya verildiği ve şirketin bu parsellere ilişkin kira geliri elde ettiği, bundan başka; bir kır düğünü alanı, otopark, (otel binasından ayrı olarak) iki katlı bir bağımsız bina, -otel müştemilatı gibi olmakla birlikte 101 no.lu parselin sınırları dışında kalan- bir alışveriş merkezi bulunmaktadır. Yerinde inceleme esnasında bu alanlara ilişkin bir sözleşme veya bir izin ya da üniversite yönetimine ait bir karar olmadığı görülmüştür” denilmekte. 

Beyoğlu Belediyesi'nden usulsüz arsa tahsisi açıklaması!

Geri Dön